Daha estetik görünümler ve güzel gülüşler için uygulanan yaprak porselen uygulamasının detaylarını anlatan Dr. Dt. Şentut yazısında şu ifadelere yer verdi;

Porselen laminate veneerler günümüz estetik uygulamalarında en çok tercih edilen restorasyon alternatiflerinden birisi haline gelmiştir.  Lamina Latinceden köken alıp yaprak veya tabaka manasına gelmektedir. Veneer ise diş hekimliğinde kaplama manasına gelmektedir. Bu iki kelimeden de anlaşılacağı üzere halk arasında yaprak porselen, lamina olarak da adlandırılırlar. Yaprak porselenler dişlerimizin dudağa bakan dışarıdan görülebilen ön yüzeylerine yapıştırılan çok ince yapıdaki çok doğal görüntü veren estetik restorasyonlardır.  Günümüzde gülüş tasarımında veya estetik diş hekimliğinde doğal diş rengi ve görünümü verebilen en sıklıkla kullandığımız tedavi alternatifi haline gelmiştir.

Yaprak porselenleri hangi durumlarda hastalarınıza uyguluyorsunuz?

Ana unsur dişlerinin şekil renk ve konumlarından memnun olmayan hastalarımızın dişlerini daha estetik hale getirmek için yapıyoruz. Kısaca özetlemek gerekirse
•    Dişlerinin renklerinin değiştirilmesinde 
•    Dişlerin boylarının uzatılmasında
•    Dişler arasındaki boşlukların (diastemaların) kapatılmasında
•    Diş aşınmalarının düzeltilmesinde
•    Diş kırıkları veya çatlaklarının düzeltilmesinde
•    Dişlerin yapısal şekil bozukluklarının düzeltilmesinde
•    Dişlerin hafif çapraşıklıklarının ortodontik tel tedavisine alternatif olarak düzeltilmesinde
•    Gülüş estetiğinde gülümseme tasarımında yaprak porselen restorasyonları hastalarımıza uygulayabiliyoruz.

Yaprak porselenler nasıl yapılıyor?

İlk muayenede hastamızdan fotoğraf kayıtlarını alıyoruz. Daha sonra günümüz son teknolojisinin bize sunduğu dijital gülümseme dizaynı bilgisayar programlarını kullanarak, hastamıza dişine yaprak porselen yapıldıktan sonra elde edebileceğimiz görüntüyü gösterebiliyoruz.  Çok şanslı hastalarımızda dişlerin üzerinden herhangi bir aşındırma yapmadan yaprak porselenleri yapabilme imkânımız oluyor.  Ancak hastalarımızın büyük bir çoğunluğunda dişlerin ön yüzeylerinden duruma göre 0.3 ile maksimum 1mm kadar diş kesimi işlemi yapmak zorunda kalıyoruz. Ağız içerisindeki bu diş aşındırması işleminden sonra ya eski teknikle ölçü alabiliyoruz yada günümüzün teknolojisinin bize kazandırdığı ağız içi tarayıcı başlıklarla hastanın ölçüsü dijital olarak alınıyor ve yine dijital olarak renk tespiti yapılıyor. Laboratuvarda dişimiz hekimin yönlendirmesiyle çok ince bir tabaka şeklinde hazırlanıyor. Laboratuvardan gelen işin renk ve uyum provaları yapıldıktan sonra çok özel yapıştırıcılar ile dişlerimizin ön yüzeylerine sanki bir takma tırnak takar gibi yapıştırılarak tedavi sonlandırılıyor.  Yaprak porselenlerde orijinal dişin yapısına uygun ışık geçirgenliği olan özel porselen sistemler kullanılıyor. Böylece yandaki doğal dişlerden ayırt edilemeyecek düzeyde estetik ve sağlam yeni dişleriniz olabiliyor. İlk muayene, diş kesimi işlemi ve ölçüsü, prova ve yaprak porselenin yapıştırılması genelde 1 haftalık bir tedavi sürecinde tamamlanıyor.

Yaprak porselenlerin avantajları nelerdir?

Tüm restorasyonlar arasında en doğal diş görünümü veren uygulamalardır renkleri ve şeklen uyumları neredeyse yandaki komşu dişten ayırt edilemezler. Dişleri tam kaplamalardaki gibi çepeçevre tamamen kesmek yerine sadece ön yüzeyden ve çok çok ince kesim yapıldığı için dişi çok daha fazla  koruyan orijinal diş dokularına saygılı bir kaplama çeşitidirler. Hiçbir şekilde metal veya ışığı absorbe eden bir tabaka içermedikleri için doğal dişteki gibi ışık yansıması ve renk açığa çıkarırlar. Kullanım ömrü boyunca yapıldıkları ilk günkü rengi korurlar ve çay kahve sigara gibi kötü etkenlerde bile kalıcı renk değişikliğine uğramazlar.
Yaprak porselenli hastaların dişlerini kullanırken dikkat etmesi gerekenler nelerdir?

Yaprak porselenler yerlerine yapıştırıldıktan sonra çok dirençli ve sağlam hale gelirler. Hastalarımız hiç çekinmeden dişlerini fırçalayabilir ve aralarına rahatlıkla diş ipi bakımı yapabilirler. Zaten bu restorasyonların uzun dönem başarısında en önemli etkenlerden biriside dişeti sağlığı bu nedenle düzenli ağız hijyenlerine dikkat etmek zorundalar.  Ancak diş sıkma, diş gıcırdatma, dişlerinin arasında çok sert bir cisim ısırma alışkanlığı olanlar dikkatli olmak zorundalar. Özellikle dişlerimizin arasında aşırı sert bir gıda veya cisim ısırıp beraberinde elimizle çekme yaptığımız aşırı kuvvet uyguladığımız durumlarda porselenlerimizin uçlarında çatlak veya kırık oluşabilir. Ağız içi tamirleri gayet zordur yenilenmesi gerekebilir bu nedenle hastalarımıza diledikleri her şeyi yiyip içebileceklerini sadece aşırı sıkma gerektiren hareketlerden kaçınmaları gerektiğini söylüyoruz.

Yaprak porselenlerin belirli bir kullanım ömrü var mıdır?

Öncelikle ağız içerisine yapılan hiçbir şeyin sizin ömrünüzün sonuna kadar kullanılacağını söyleyebilmek mümkün değildir. Zaman ilerledikçe özellikle yumuşak dokularda hızlı değişiklikler olabiliyor. Yaprak porselenlerin estetik başarısının en önemli unsurlarından biriside dişeti uyumudur. Dişetiniz şekil değiştirdiğinde yenilenmeleri gerekebilir. Günümüz porselen sistemleri uzun yıllar aşınmadan ve şekil değiştirmeden kullanılabiliyor. Hastanın beslenme şekli, hijyen alışkanlıkları, diş dişetlerinde ve çevre sert dokularında problemlere neden olabilecek genel sağlık sıkıntılarının durumuna göre literatürde 10 ila 15 yıl arasında ortalama bir kullanım ömrü oldukları bildirilmektedir. Tabiki düzenli dişhekimi kontrolü ve diş fırçalama ve diş ipi kullanımı gibi hijyen uygulamaları bu uzun süreli kullanımı garanti edebilecek en önemli unsurlardır.

Fatih Şentut Kimdir?

1979 mersin doğumluyum. İlk öğrenimimi tamamladıktan sonra Tarsus Abdulkerim Bengi Anadolu Lisesinden 97 yılında mezun oldum.  2002 yılında Ankara üniversitesi diş hekimliği fakültesinden mezun olduktan sonra Süleyman Demirel Üniversitesi diş hekimliği fakültesi protetik diş tedavisi anabilim dalında doktora ve uzmanlık eğitimimi 2007 yılında tamamladım. 2007 yılından beri mesleğime  Protez Uzmanı Dişhekimi olarak devam etmekteyim. Devlet ve askerlik görevlerimden sonra 2010 yılından beri mersinde özel sektörde çalışmalarıma devam ederken 2015 yılından bu yana  Kurucu ortağı olduğum İdealdent Ağız ve Diş sağlığı Polikliniğinde Protez Uzmanı diş hekimi olarak özellikle estetik diş hekimliği alanında çalışmalarıma devam etmekteyim.

 

Editör: Barış Köksal