İBRAHİM KIZIL / ÇUKUROVAEXPRES
 
Mersinli iş adamlarının çevre ülkelere yayılması gerektiğine dikkat çeken sanayici ve aynı zamanda AK Parti İl Genel Meclis Üyesi Mert Hazar, Mersin Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Şerafettin Aşut’un “Ambargo altında olduğu söylenen İran’da tüm dünya cirit atıyor, ama biz yokuz. Böyle bir çifte standart kabul edilemez. Mersin iş dünyası olarak artık taşeronluk yapmayacağız” sözlerini ise çarpıcı olarak değerlendirdi.
 
Mersinli sanayici ve aynı zamanda Adalet ve Kalkınma Partisi İl Genel Meclis Üyesi olan Mert Hazar, gazetemizin Mersin’in ekonomik yapısını üzerine sorduğu soruları cevapladı.
 
Yaptığı değerlendirmede Mersin’in önünün açık olduğunu ifade eden Hazar, Mersinli iş adamlarının çevre ülkelere yayılması gerektiğinin altını çizdi. Komşu ülkeler ile yapılacak olan ticaretin önemli olduğuna vurgu yapan AK Partili Hazar, Mersin Ticaret ve Sanayi Odası gibi kent ekonomisi ile yakından ilgili olan kurum ve kuruluşlara büyük işler düştüğüne dikkat çekti.
 
MTSO ÇOK GEÇ ÖĞRENMİŞ'
Çevre ülkeler ile yapılacak olan ticari faaliyetlerin bir an önce gerçekleşmesi gerektiğini söyleyen Hazar, “Mersin Ticaret ve Sanayi Odası gibi önemli bir noktada duran kuruluşların Mersinli iş adamlarının önünü açması gerekiyor. İran ile olan ticaretimiz ile alakalı olarak 2012 yılının şubat ayında bu açıklamaların yapılması bence çarpıcı. Mersinli bir iş adamının İran’a gidip ihracat yapmasını engelleyecek bir durum yok. Bunun daha yeni kavrayabilinmiş olmasını çarpıcı buluyorum.” dedi.
 
‘HÜKÜMETE BÜYÜK GÖREV DÜŞÜYOR’
Çevre ülkelerin siyasi yapısındaki istikrarın artması ile birlikte Mersinli iş adamlarının çevre ülkeler ile olan ticaretini geliştireceğini kaydeden Hazar, “Türk iş adamlarının çevre ülkelerde iş yapabilmesi için hükümete büyük görev düşüyor. Bana göre hükümet bu konuda üzerine düşeni yapıyor. Geçtiğimiz hafta sonu Lübnan’a gittim. Lübnan’da yaşanan gelişmeler çok umut vericiydi” diye konuştu.
 
‘SURİYE GİTTİ AMA AFRİKA VAR’
Mersinli iş adamlarının Suriye pazarını kaybetmesinin ardından yeni pazarlar araması ile ilgilide açıklamalarda bulunan Hazar, Irak’ın kuzey kesimleri ile Libya ve Mısır gibi ülkelerin Suriye pazarına alternatif olabileceğini dile getirdi. Afrika pazarının Türk iş adamları açısından bakir bir alan olduğuna dikkat çekerek, Rusya ve Kanada pazarlarının da Türk yatırımcıları beklediğini kaydetti.
 
MERSİN’İN ÖNÜ AÇIK’
AK Parti İl Genel Meclis Üyesi Mert Hazar, gelecek yıllarda Mersin’in önünün açık olduğunu vurgulayarak, yeni yapılacak yatırımlarla büyük iş potansiyelleri doğacağını ve özellikle inşaat ve hizmet sektörünün önünün açık olduğunu söyledi.
 
‘İHALELER MERSİNLİ FİRMALARA VERİLMELİ’
Yapılacak yatırımlarda önceliğin Mersin firmalarına verilmesi gerektiğine dikkat çeken Hazar, “2013 Akdeniz Oyunları kapsamında Mersin’de yapılacak olan yatırımlarda Mersin firmalarının kullanılmasını isterim. Ankara, İstanbul veya yurtdışı firmasının burada iş veya ihale alması bence doğru değil. Mersin’e yapılacak olan yatırımlarda Mersin firmalarının kullanılması için Mersin lobisine büyük görevler düşüyor. 2013 kısa ancak çok önemli bir organizasyon, burada kazanılacak tecrübeler firmaların daha iyi iş yapmasını sağlayacak ve kendilerini ileriye dönük olarak kanıtlama fırsatı bulacaklardır” şeklinde konuştu.
 
‘MERSİN ÜVEY EVLAT GİBİ GÖRÜLDÜ’
Mersin’in geçmişte üvey evlat gibi olduğunu ifade eden AK Partili Hazar, “Mersin istihdam alanındaki iyileştirmeleri kısa süre içinde tamamlanacak. Mersin’e ciddi yatırımlar yapılmaya başlandı. Mersin üvey evlat konumundaydı ancak son yıllara buraya yapılan yatırımlar umut verici. Mersin’e 2013 ile birlikte yapılacak yatırımlar Mersin açısından çok önemli gelişmeler. Örneğin iş amacı ile Mersin’e gelen misafirlerimizi yatıracağımız doğru düzgün bir otel yok. Bu bizim için önemli bir eksiklik. Yapılacak yatırımlar ileriye dönük olarak gelişim sağlayacaktır. Bir ilde yatırım yapmak isteyen bir iş adamı öncelikle oraya nasıl ulaşabileceğine bakar. O yerde bir havaalanı var mı? Varsa burada konaklanabilecek kaliteli bir otel var mı? Bunlar bir iş adamı için çok önemli; köyün içinde yer alan bir şirketle kimse gelip sözleşme imzalamaz. Ulaşımından konaklamasına kadar her şeyin dört dörtlük olması lazım. Dünya bu şekilde ticaret yapıyor” ifadelerini kullandı.
Editör: Barış Köksal