Mersin'in herkesin ortak paydası olduğunu vurgulayarak konuşmasına başlayan Hasan Hüseyin İpek, Mersin'e dair sorunların çözümü noktasında, kentin önde gelen bileşenlerinin tek bir çatı altında toplanıp, üst akıl oluşturarak, masaya yatırılması gerektiğini belirtti. İşsizlik sorununa da değinen Hasan Hüseyin İpek, işsizliğin Mersin ve Adana bölgesinde hâkim olduğunu belirterek, bölgesel yatırımlar doğrultusunda istihdam gücünün artırılabileceğini dile getirdi. Genç girişimcilere de önerilerde bulunan İpek, 'Gençlerimiz her zaman tecrübeli kişilerle istişare halinde olmalıdır' dedi.

İşte MESİAD YİK Başkanı Hasan Hüseyin İpek ile yaptığımız özel röportaj;

Hasan Hüseyin İpek Kimdir?

1962 yılında Kayseri'de dünyaya gelen bir iş adamıyım. İlkokul ve Ortaöğrenim ve lise eğitimimi Kayseri'de tamamladım. 1979 yılında babamızın ısrarı sonucu ticaret hayatına mecburi başlangıç yaptım. 1988 yılında ailem ile birlikte Mersin'e gelerek, mobilya sektöründe faaliyet göstermeye başladık. 30 yıllık bir süreçte mobilya sektörünü iyi bir yere getirme gayreti ile çalışmalarımızı sürdürdük. Felsefemiz; hangi işi yaparsak yapalım, o işi toplum yararına en faydalı ve en iyi şekilde icra etmektir. Gerek Kayseri'de gerekse Mersin'de çağa ayak uyduran inovatif bir anlayışla başladığımız ticaret hayatına, çizgimizi bozmadan devam ediyoruz. Mobilya başta olmak üzere, enerji, inşaat, otel projeleri gibi sektörlerde de çocuklarım ile birlikte faaliyet gösteriyoruz. 

Mersin ekonomisini nasıl buluyorsunuz?

Mersin ekonomisi hak ettiği yerde değil. Mersin ekonomisine güç katacak ve canlandıracak birçok alternatif var. Çukurova Bölgesel Havalimanı'nın hali hazırda konuşulmasına rağmen bitirilmemesi, Mersin'deki turizm yatırımlarının başlamaması, Mersin Tarsus Organize Sanayi Bölgesi'nin otoban bağlantısı sorununun halledilememesi gibi sorunlardan oluşan bir kentte yaşıyoruz. Bu sorunlar aşıldığı zaman Mersin ekonomisinin daha canlı hale geleceğine inanıyorum. Mersin için yapılan ve bitmek üzere olan projelerde var tabi ki. Mersin - Antalya karayolu uzun uğraşlar sonucunda belli bir ilerleme sağlandı, o konudaki çalışmalardan dolayı teşekkür ediyoruz. Bunların yanında lojistik ve narenciye sektörünün desteklenerek, Mersin'in ön plana çıkarılması gerektiğini düşünüyorum. 

Önceki yıllarda Mersin için olumsuz bir algı vardı. Mersin'in kozmopolitik bir şehir olduğunu ve Mersin'de yaşanılabilir mi düşüncesi hâkimdi. Fakat bugün baktığımızda Mersin'in yaşanılabilir bir kent olduğunu herkese gösterdik ve kanıtladık. Burada iş adamlarının da ciddi katkıları oldu. Her gittiğimiz yerde, yurt içinde ve yurt dışında katıldığımız toplantılarda Mersin'i ön plana çıkartarak, birçok yerli ve yabancı yatırımcıları Mersin'e çekme gayretinde bulunduk. Bu konuda Mersinli iş insanlarımıza teşekkürlerimi sunuyorum.

Mersin'i şehircilik olarak nasıl değerlendiriyorsunuz?

Mersin'de maalesef şehircilik olarak geçmişte önemli yıl kayıplarımız oldu. Şehrin yönetenleri ile iktidar uyuşmadı. Bu uyuşmazlık olabilir çünkü demokratik bir ülkede yaşıyoruz. Yalnız, devletimizin Büyükşehir Belediyesi’ne, Büyükşehir Belediyesi’nin de devletimize ihtiyacı olduğu için birbirlerine saygı duymaları gerekiyor. Maalesef önceki dönemlerde bu çok sağlanamadı. Kentin ekonomisine katkı olunması açısından, Mersin'de bir Bakan, Başbakan geldiğinde, Büyükşehir Belediye Başkanı'nın devlet büyükleri ile toplantılar yaparak fikir alışverişinde bulunması gerekiyor. Şuanda ki Büyükşehir Belediye Başkanımız Burhanettin Kocamaz, bu tarz işleri güzel bir şekilde yürüten, şehirciliği iyi bilen, Tarsus'ta tecrübe kazanmış ve donanımlı bir yapıya sahip. 

'SURİYELİLERİN GELMESİ İLE BİRLİKTE ŞEHİRCİLİK ZORLAŞTI'

Suriyeli misafirlerin gelmesi ile birlikte Mersin nüfusunda yüzde 15 gibi oranda ciddi bir artış meydana geldi. Bu durum ile birlikte trafik sorunu artış gösterdi. Bu nedenle ister istemez şehircilik zorlaştı. Mersin'in sorunlarının bütün kent bileşenleri ile bir araya gelerek, ortak paydada üst akıl oluşturup masaya yatırılması gerekiyor. Bunu yaparken de Ankara ve hükümetten gerekli desteği isteyerek Mersin lobisi olarak yapmalıyız. 

Mersin'in öncelikli sorunları nelerdir?

Mersin'de ciddi oranda bir işsizlik söz konusudur. Sadece Mersin değil komşu ilimiz Adana'da da bu sorun oldukça hâkim. İşsizlik sorunun çözümüne ilişkin olarak Adana ve Mersin'in birlikte hareket etmesi gerektiğini düşünüyorum. Çukurova Bölgesel Havalimanı gibi projelerle Çukurova'da yeni yatırım alanları oluşturularak istihdam gücünün artırılması gerekiyor. Çukurova bölgesinin ikinci bir Marmara havzası olabilmesi için buradaki bütün kentlerin bir araya gelerek bölgesel çalışmalarla bölgemizi güçlendirmesi gerekir. 

MESİAD Yüksek İstişare Kurulu olarak yaptığınız çalışmalardan bahseder misiniz?

MESİAD YİK olarak devamlı yönetim kurulu haricinde 1 buçuk yılı aşkın bir süre içerisinde geniş katılımlı toplantılar yaptık. Ramazan ayında eski Mersin Valimiz Sn. Özdemir Çakacak'ın da katıldığı iftar programı düzenledik. Zaman zaman Mersin'in sorunlarını konu alan toplantılar yaptık. En önemlisi de Mersin'de ve yerel kamuoyunda ses getiren ve Mersin'in en önemli hazinelerinden biri olarak kabul ettiğimiz 'Güneş Enerji Sistemlerinin Tanıtımı ve Önündeki Sorunlar' adlı bir panel düzenledik. Bu panele Mersin'den ciddi iş insanları katıldı. Soru cevap şeklinde yürüttüğümüz panel gayet verimli geçti. 

GES yatırımlarının Mersin'e ne gibi faydaları olur?

Güneş bizler için çok önemli bir hazinedir. Güneş yer altı madenleri kadar değerli bir hazinedir. Güneş enerjisi üretimi daha önceki yıllarda Avrupa’da yapılmış ve çok iyi sonuçlar ortaya çıkmıştır. Bizim ülkemizde teknolojinin ve yasaların geç çıkması nedeni ile 2012 yılından sonra ortaya çıkmaya başlamıştır. Bu yıllardan sonra merkezi hükümetimizin de yürüttüğü çalışmalarla, bütün yatırımcıların önünün açılması için 1 megavolta kadar lisanssız GES yatırımı izinleri sağlanmaya başlandı. Bu yatırım izinlerinin önünde maalesef çantacı diye tabir ettiğimiz insanların devleti suistimal etmesinden kaynaklı olarak, bazı düzenlemeler yapıldı. Mersin'de ilk GES yatırımlarını yapan firmalardan bir tanesiyiz. Fakat Mersin'deki GES yatırımları henüz yeterli düzeyde değil.

GES yatırımları yasal olarak toprağı verimli olmayan, sulama alanı olmayan, tarihi eser alanı içerisinde olmayan yerlerde yapılabiliyor. Dolayısıyla Mersin'in dağları taşları ekonomiye kazandırılıyor ve işleniyor. Bunların ekonomiye kazandırılması lazım. GES yatırımlarının artması için mevcut yasadaki engellerin kaldırılması bizler için kolaylık sağlayacaktır. Mersin'in trafo kapasitesi artırılması lazım. İletim hatlarının yer altına alınması gerekiyor. Mersin'deki iletim hatlarının yüzde 93'ü yer üstünde olduğunu gösteriyor. Bu da büyük tehlike saçıyor. Bu tarz engeller ortadan kaldırılmadığı sürece yatırımcılar geri duracaktır.  

Genç girişimcilere tavsiyeleriniz nelerdir?

Genç girişimcilerimiz öncelikle kendilerine inanmaları gerekiyor. Kendilerini asla küçümsemeden yaptıkları işe odaklanmaları gerekiyor. En önemlisi de mutlaka tecrübeli kişilerle sürekli istişare içerisinde olmaları gerekiyor. Bugün baktığımızda gençlerimizin birçoğu ben bilirim sevdasına kapılmış durumdadır. Yıllarca bu deneyimi yaşamış insanlardan fikir almak yerine internetten araştırmayı tercih eden bir genç kesim var. Artık günümüzde plan ve program dâhilinde yürütülmeyen işler askıda kalıyor. O yüzden gençlerimiz hedefleri doğrultusunda planlı ve programlı bir şekilde çalışmalarını sürdürmesi gerekiyor. Genç girişimcilerimizin dünyayı gezmesinde fayda olduğunu düşünüyorum. Yurt dışında gerçekleştirilen fuarlara katılarak inovasyon çizgilerini genişletebilmeleri gerekiyor. Yurt dışında seminerlere katılarak hem ticaret yapma hem de dünyayı gezme fırsatını kaçırmamaları gerekiyor. Yabancı dillerini geliştirip olabildiğince fazla dil öğrenme gayreti içerisinde olmaları gerekiyor.

Editör: Barış Köksal