İşte cukurovaexpres.com editörü Barış Köksal’ın İnşaata yıllarını veren ve bu işin tozunu yutan Ahmet Arıcan ile yaptığı o özel röportaj; 

İnşaat sektörünün sorunlarından bize biraz bahseder misiniz?

1/50000’lik çevre  düzeni  planını uzun zamandan  beri  bekliyoruz. Kentimizin nüfusunun  hızla  artması  ve insanların  miadını   tamamlamış  konutlardan kurtulma  isteği, daha  güvenilir, daha yaşanabilir konutlarda yaşama  arzusu  konut ihtiyacını arttırmıştır. Bu sebepten dolayı da ülkemizde  ve  şehrimizde inşaat  sektörü  hızla büyümektedir. Geçmiş  yıllarda şehrimiz plansız, denetimsiz  büyümüş, düşük  katlı, bitişik nizam otoparkı,  bahçesi  olmayan  çürük  binalarla,  Sahil bandımızın  yılda birkaç ay kullanılan sur  gibi  yüksek  ikinci sınıf yazlıklarla doldurulmuş , yeni  inşaat yapılacak arsa kalmamıştır. Bütün bunlar şehrimizin kuzeye doğru büyümesini zorunlu  kılmıştır. Ancak  kuzey  Mersin’in  imara açılmamış olması  yada  kısmen açılmış bölgelerde uygulamadan memnun kalmayan  mülk sahiplerinin sürekli olarak  belediyeleri  mahkemeye  verip yürütmeyi  durdurma  kararı aldırması, yeteri  kadar inşaat  arsası oluşmasına  engel olmaktadır. Bütün bunlar   arsa fiyatları tavan yapmasına ,  kat karşılığı arsaların oranlarının çok yükselmesine sebep olmuştur.  Bununla beraber   sürekli değişen yen i yönetmeliklerden kaynaktı   istenen ekstra imalatlar ,artan inşaat malzeme fiyatları 2-3 yılda  inşaat  maliyetlerini  2-3 kat  artmasına neden olmuştur. Bu da  doğal  olarak  daire fiyatlarının  artmasına neden  olmuştur.  Ülke ekonomimiz zaten  sıkıntılı  bir  dönemden  geçmektedir, buna  birde  daire  fiyatlarının artması  eklenince  her  sektörde  olduğu  gibi  inşaat  sektöründe de  ciddi  sıkıntılar başlamıştır. 

Buradan  MERSİN BÜYÜKŞEHİR  VE İLÇE  BELEDİYELERİNE seslenmek istiyorum  ve  rica  ediyorum . 1/50000 lik  Çevre düzeni  imar  planının çok hızlı çıkması  bir çok   nedenlerden  dolayı çok önemlidir.  Bunu sadece  müteahhit  firmalar için inşaat  alanı açılması olarak  değerlendirmemek  gerekir. İmara açılacak olan alanlar zaten tarım alanı niteliğini kaybetmiş , ormanlık alan  vasfını  kaybetmiş  şehrin içinde kalmış alanlardır. İnşaat sektörü  ülkemizin  lokomotifidir. Direk  etkilediği  yüzlerce  iş kolu vardır  . Hafriyatçısından tutun  demir  çimento ,boya ,seramik ,cam, pvc, mobilya gibi işlerleri  yapan  yüzlerce üretici ve satıcıyı etkilenmektedir.  Bu sektörlerde  ve  inşaatlarda çalışan milyonlarca insan vardır , tüketim ( Satış)  olmazsa üretimde olmaz , üretim  olmazsa  istihdam olmaz. Bu  artan fiyatlarda da alıcı  bulmak gün geçtikçe zorlaşmaktadır. Ayrıca  inşaat firmaları bu inşaatları yaparken ciddi harçlar  ödemektedirler , bu harçlar belediyeler için önemli gelir kaynağıdır. 

Yetkililerimizden  bu  sektörden ekmeğini  kazanan, yatırım yapan, istihdam yaratan   herkes  adına bu konuyu acilen çözmelerini rica ediyor.

1/50000’lik plandan sonra  1/5000’lik  daha sonrada 1/1000 lik plan çıkması gerekiyor. Süreç  uzadıkça yeni  yapılacak konut   fiyatları  artacaktır. Ama  bir  an önce sonuçlanırsa inşaat yapılacak  alanlar artacak , arsa fiyatları ve  oranları  biraz olsun  düşecek  , inşaat  maliyetleri düşecek  ve  buda daire  fiyatlarının düşmesine  neden  olacaktır , bu sayede  sektörümüz  ve  şehir  ekonomimiz  biraz olsun rahatlayacaktır. Şunu  unutmamak  lazım  insanlar kazandıkları  oranda  harcarlar. Restoran da yemek yerseniz  restoran işletmecisi  kazanır, çalışanının maaşını  verir , paranız  olursa  kıyafet  alırsınız , araba  alırsınız , tatile çıkarsınız  dolayısıyla insanlar kazınırsa harcayabilir, harcanan her para ülke ekonomisini canlandırır ,  hepsi  birbirine bağlıdır.

İlimizin  en önemli sorunlarından biride kentsel  dönüşüm ve  yerinde dönüşümdür .  Artık ömrünü tamamlamış  ayakta zor duran,  bir depremde  yerle bir olma riski taşıyan bu konutlar  binlerce insanımızın Allah korusun canına mal olabilir. Deprem öldürmez, kötü yapılar  can alır. Daha güvenli ,daha yaşanabilir sosyal alanları olan binalarda yaşamak tüm hemşerilerimizin hakkıdır diye düşünüyorum . belediyelerimiz bu konularda çok daha çözüm odaklı  çalışmalar yapmalı ve bu konularda elini taşın altına koymalı , yerinde dönüşüm yapmak isteyen  firmalara bürokratik anlamda yardımcı olmalı , gerekli düzenlemeleri yapmalı , dönüşüm yapılacak yerlerde yatırımcıyı teşvik etmeli  ,  elini taşın altına koyan yatırımcılara yatırım yapabilmesi için gerekli  altyapıyı ve şartları oluşturmalıdır. Bu konuda bir çok ilde örnekler mevcuttur ANKARA   ve  İSTANBUL   bu şekilde gecekondudan ve kötü yapılardan kurtulmaktadır. Emsal artışı yüksek kat serbestliği , parsel birleştirme kolaylığı gibi şartlar oluşmadan maalesef bu yapılardan kurtulamayız.  Bazı yerlerde görüldüğü gibi 4 kat yıkılıp yerine aynı binanın yenisi yapılır, iç içe binalar olur ,gene  otopark sorunu olur ,gene yeşil alanlar , sosyal alanlar olmaz. 

Diğer yönüyle  baktığımızda marka şehir dediğimiz , övündüğümüz , deniziyle , yaylasıyla ,iklimiyle  doğa harikası şehrimizi  layık olduğu  görüntüye kavuşturmalıyız. Üzülerek söylemek  isterim ama bunu söylemek zorundayım marka şehir demekle marka olunmuyor. Gerçekten marka olmanız gerekiyor.

 Sahillerimizde yapılmış olan ikinci sınıf kalitesiz yazlıklar ya yılda  birkaç ay kullanılmakta ya da hiç kullanılmamakta, bir an önce sahil bandımızı taş yığını haline getiren bu kötü yapılar yıkılmalı , denizden  yasal sınırına çekilmeli  Antalya’daki gibi otellere ,tesislere şehrimiz kavuşmalıdır. Bacasız fabrika dediğimiz turizm canlandırılmalıdır. Bu sayede hem inşaat sektörü için yeni alanlar açılır , şehrimiz atıl, çirkin  binalardan kurtulur , şehrimiz layık olduğu  görüntüye kavuşur.


Diğer bir konuda tip imar  yönetmeliklerinin  sürekli değişmesi  her yaptığınız yeni inşaatta karşımıza farklı  yönetmelikler  çıkıyor , imalatlar ve maliyetler artıyor , inşaat yapmak gün geçtikçe  zorlaşıyor. 

Birde  önemli sorun da; yeni  inşaatlar yapılan , yerleşime  yeni  açılan kuzey  Mersin bölgesine  çeşitli  nedenlerden dolayı  alt yapının çok geç geliyor olması . İmar sorunu olduğu için belediye tedaşa trafo için yer veremiyor , bu sebepten dolayı  bölgede  trafo yok ve  ciddi elektrik sıkıntısı yaşanıyor. Genel iskanı alınmış konutlar var , insanlar  evlerine taşınmışlar , fakat   akım zayıf geldiğinden   evlerinde cihazları çalıştıramıyorlar , ev aletleri  bozuluyor , asansörlerde kalıyorlar. Şantiyelerimizde iskelelerimizi makinalarımızı çalıştırmakta zorlanıyoruz. Belediye yetkililerimizden  ve  tedaş  yetkililerimizden ricamız , çok iyi biliyoruz ki  onlarda bu sorunu çözmek istiyorlar    bu konuyu işbirliği içinde  daha hızlı çözerlerse  çok mutlu oluruz , insanlarda mağdur olmazlar.  Ayrıca aksa gaz çok geç alt yapısını getiriyor , yolların altından hattını getirdiği için , belediyelerde  meski , aksa gaz , tedaş işlerini bitirmeden asfalt ve kaldırım çalışmaları yapamıyor. Yapsa bile daha sonra doğal olarak yollar kesiliyor , kazılıyor ve  yapılan işler boşa gidiyor. Sonuçta bu boşa giden para  bizim paramız ve milli servetimiz. 

Mersin’de konut sektöründe ciddi sorunlar olduğunu görüyoruz. Bu sorunların temelinde neler var?

Öncelikle, imar planları ile ilgili değişen yönetmelikler bazı avantajlar getirse de, dezavantajları da beraberinde getiriyor. Çekme mesafelerinden dolayı binaların arsaya oturtulması zorlaşıyor. Örneğin bizim bir projemiz var; Arsa iki dönüm olmasına rağmen, yan taraftan geçen 15 metrelik yol çekme mesafesini uzaklaştırıyor. Bu şu anlama geliyor; 7 kattan sonra her çıktığınız kat için 15 metrelik yoldan binanızı 2 metre uzaklaştırmanız gerekiyor. Şu anda biz oraya 12 katlı bina yapmak istiyoruz, 15 metrelik yoldan çekme mesafemizi oturttuktan sonra, binamız ince uzun bir bina haline geliyor ve dairelerin içerisindeki odaları sağlıklı bir  şekilde yerleştiremiyoruz. 



Bu konu ile ilgili belediyelerin görüşleri nelerdir?

Belediyeler bakanlıktan gelen yönetmeliği uyguladıkları için onların da eli kolu bağlı. Orada ne yazıyorsa onları uyguluyorlar, fakat burada bir yorum farkı ortaya çıkıyor. Belediyelerin bazılarının yorumları farklılık gösterebiliyor. Yani aynı projeyi başka bir belediye sınırları içerisinde yaptığınız zaman olumlu veya olumsuz yönde değişkenlik gösterebiliyor.

Bunun dışında inşaat ruhsatı alırken ödediğimiz yol katılım harçları  var. Biz yol katılım harçlarını daha önce  bağlı bulunduğumuz  ilçe belediyelerine öderdik , Büyükşehir belediyesinin yeni uygulamasına  göre  15 metre ve üzeri  yollara cepheli  arsalarda yapacağınız inşaatlarda bu harcı  hem ilçe ,hem büyükşehir belediyesine  yatırmak zorunda kalıyorsunuz. İki defa yol katılım harcı ödeniyor.  Daha önce bu konu ile ilgili ilçe belediyelerine makul bir rakam ödenirdi  ,şimdi ise  sadece büyükşehir belediyesine ödenmesi gereken miktar  inşaatınızın toplam maliyetin olan Bayındırlık birim fiyatının yüzde 2’sine kadar.

Bizler  şehrimizin ekonomisine katkı  yapan istihdam sağlayan iş adamlarıyız , bizlere sadece para kazanan tüccar gözüyle bakılmasından rahatsızız. Bizlere daha fazla yardımcı olunmalı , önümüzdeki bürokratik engeller kaldırılmalı , bazı kolaylıklar getirilmeli ki  ,kentimize daha çok hizmet edelim , daha çok istihdam yaratalım. Arıcan grup olarak biz sadece inşaat sektöründe istihdam yaratmıyoruz.

Mersin in en büyük  pvc,  aliminyum firmalarından biri olan ARC yapı bizim grup şirketlerimizden biri , gıda sektöründe de varız , yani bir çok alanda onlarca insana iş imkanı sağlıyoruz . Hem sıkıntılı bir piyasada mücadele veriyoruz hem de bürokratik engellerle mücadele veriyoruz.  Yetkililerimizin bizlere bu gözle bakmasını diliyorum.


Arıcan İnşaat’ın devam eden ve yapılması planlanan projelerinden bahseder misiniz?

Arıcan İnşaatın şuanda Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi hastanesi  civarında 2+1, 1+1 ve  işyeri olmak üzere devam eden üç  projesi var. Önümüzdeki süreçte  ruhsatı  alınmak ta olan 2 konut  projemiz var. Ayrıca şehrimizin merkezinde  GMK Bulvarı üzeri  merkez Çetinkaya  mağazası  karşısında büyük bir iş merkezi  ve ofis projemiz var. Bu proje  o bölgenin çehresini değiştirecek , Mersin’imizin ve çevre illerdeki  saygın firmaların  ikamet edeceği  üst düzey bir proje  ofis ve  işyerleri yapacağız . projemiz hazırlandı ruhsat aşamasındayız kısmat olursa yılbaşından önce  başlamayı planlıyoruz. Bunun dışında kentsel dönüşümle ilgili olarak çalışmalarımız bütün hızıyla devam ediyor. Arıcan İnşaat’ın süre gelen projelerine sürekli yenileri ekleniyor. Şuanda anlaşma aşamasında olduğumuz birkaç arsa daha  var. Bazı projelerimiz ruhsat aşamasında bazıları sözleşme aşamasında. En kısa sürede bu aşamaları da geride bırakarak Arıcan inşaat olarak Mersin’e  geçmişte olduğu gibi farklı yapılar kazandırmaya devam edeceğiz. 


 
Editör: Barış Köksal