Sizi tanıyabilir miyiz.?

1976 Doğumluyum. Ankara Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü mezunuyum. 10 Yıl Ankara’da farklı bir sektörde tecrübe edindikten sonra, 2005 Yılında Özen İş Makina’nın Organize Sanayi Bölgesi’ne gelmesi sonrasında 2006 yılından bu yana da Özen İş Makina’da İş Geliştirme’den sorumlu Genel Müdür Yardımcısıyım. Aile şirketi olan firmamızda ikinci kuşak temsilcilerindenim. Özen İş Makina olarak SAHA İstanbul Üyesiyiz. Ben de SAHA İstanbul Yönetim Kurulu yedek üyesiyim. Metin Batuhan ve Özcan Demir isimlerinde iki çocuğum var.

İş hayatına ne zaman nasıl başladınız.?

İş hayatıma okulu bitirir bitirmez Ankara’da başladım. Fakat sanayici olarak 2006 yılında aktif olarak üretime katkı sunmaya başladım. 2005 Öncesinde Tarsus’ta küçük bir sanayi atölyesindeydik. Sonrasında MTOSB’ye taşındık. Ben de aynı dönemlerde Mersin’e taşındım. Ve 2006 yılında da Özen İş Makina’da çalışmalarımı sürdürmeye başladım. Öncelikle şirketin belli departmanlarında görev alarak işleyiş hakkında tecrübe edindim. Kişilik olarak sosyal ve dışa dönük bir yapım var. Şirketimizin ihracat yapabilmesi ile ilgili bir hayalim vardı. Şirketin uluslar arası pazarlara açılması ve iş geliştirme yönündeki çalışmalarının içerisinde yer aldım. Erkek kardeşim Murat, Makine Mühendisi. O Bizim teknik gücümüz. Bu inanç ve hayal doğrultusunda benim pazarlama kabiliyetim kardeşimin de teknik desteği ile gücümüz arttı ve 2007 yılında hem ilk ihracatımızı hem de farklı prosesler içeren kalıp üretimini bütün rakiplerimiz İstanbul’da olmasın rağmen biz Mersin firması olarak gerçekleştirdik.

Ailenizin iş hayatınıza katkısı oldu mu.?

Özellikle babamın bana çok büyük katkısı oldu. Ben Ankara’dan Mersin’e geldiğimde, sanayicilik ile alakalı ya da ürettiğimiz ürün ve bunun pazarı hakkında hiçbir bilgiye sahip değildim. Babamın desteği, beni yönlendirmesi ve motivasyonu ile çalışma hayatımda yeni bir vizyon kazandım. Babamın bana katkısını hiçbir şekilde yadsıyamam. Benim bugün burada olabilme sebebim babamdır. Mersin’e ilk geldiğim gün, ‘Ne olursan ol, kim olursan ol mutlaka çalışma hayatının içerisinde yer al’ demişti. Sonrasında da her konuda destekçim oldu. Özen İş Makina 3. çocuğum diyebilirim.

Şirketinizin mevcut yatırımları ve gelecek hedefleri nelerdir.?

Özen İş Makina 1973 yılında küçük bir torna atölyesi olarak kuruldu. Sonrasında bölgesinde Şişecam’ın olması ile birlikte bu firmanın alt yapımcısı olmuş. Ama her geçen gün Şişecam’a verdiği hizmet ile kendisini ve teknolojisini geliştirerek şu an için bu noktalara gelmiş bir firmadır. Şu an genel merkezimiz olan Mersin’in yanı sıra, Eskişehir ve Rusya’da üretim tesislerimiz bulunmakta. Bu 3 üretim tesisimizde 100 civarında istihdamımız mevcut. Özen İş Makina 46 yıllık bilgi birikimi ile cam sektörüne yönelik kalıp, kalıp aksesuarları, yedek parça ve çok çeşitli makineler üretmektedir. Kalıp ve makine üretiminde müşteri teknik resimleri doğrultusunda ya da tersine mühendislik yöntemleri izlenerek tasarım-geliştirme ve üretim gerçekleştirmektedir. Sektöründe dünya liderleri olan cam fabrikalarının onaylı tedarikçisidir.

Özen İş Makina mühendislik, tasarım, proje gerektiren, kalıp, makine ve makine yedek parça seri imalatları yapmakta ve yaptığı imalatların yüzde 35’ini yurtdışına (İtalya, Birleşik Arap Emirlikleri, Fransa, Hollanda, Almanya, Portekiz, Slovenya, Mısır, Brezilya,USA) satmaktadır.

Çalıştığımız sektörler arasında Cam, Makine, Offshore, Savunma, Havacılık, Otomotiv bulunmakta. Yıllar içindeki süregelen bu gelişimden yola çıkarak Özen İş Makina, kalıp imalatı ana faaliyetine ek olarak; kalıp işlemesindeki bilgi birikimi, tecrübe ve yeteneğini kullanarak havacılık, otomotiv, enerji ve benzeri sektörlere yönelik seri ve müşteri özel spesifikasyonlarına uygun hassas yapısal parçaların talaşlı imalatını yapmaktadır.

Savunma Sanayi’nde öncü; ROKETSAN, MKE, TEI ve BMC gibi saygın şirketlere parça üretimleri gerçekleştirmektedir.

Tasarım (kalıp/makina), talaşlı imalat(CNC), yüzey kaplama, ısıl işlem, kaynak, taşlama, metalizasyon ve montaj prosesleri Özen İş Makina’nın kabiliyetleri arasında bulunmaktadır. Şirketimiz kurduğu tecrübeli kadrosuyla müşteri isteğine göre özel otomasyon hatları, paketleme makineleri, konveyör sistemleri gibi bir çok sektörde ihtiyaç duyulan proje bazlı anahtar teslim işlerini de aynı çatı altında toplamayı başarabilen ender firmalar arasında yerini almıştır.

Özen İş Makina sahip olduğu değer ve vizyon çerçevesinde müşterisine her zaman en iyi ve en yenilikçi hizmeti sunmaktadır.

Vizyonumuz, ulusal ve uluslararası pazarlarda,çevreye duyarlı ve insan değerlerini gözeten bir yaklaşım ile, yüksek teknoloji gerektiren sektörlerde tasarım kabiliyetin de kazanarak ürün sağlama konusunda bölgesinde öne çıkan ve tercih edilen bir şirket olmaktır.

Müşteri, çalışan, tedarikçi ve paydaşlarımızın şirketimize göstermiş olduğu güveni sürdürerek, sürekli gelişen bilgi ve deneyimleri, uzman kadrosu, ileri imalat teknolojisi ile müşteri beklentilerini karşılayan ürün ve hizmetler sunan bir şirket olarak vizyonumuzu gerçekleştirmektir.

Sektörünüzün geleceği ve sizin sektöre kattığınız katma değeri değerlendirir misiniz.?

Ar-Ge ve Tasarım konusunda Özen İş Makina deneyimli tasarım ekibi tarafından CAD/CAM yazılım programları ile entegreli CNC makineleri kullanarak ürün tasarımını ve üretimini yapmaktadır. Tasarım ekibi 3 boyutlu tarama cihazı ile tersine mühendislik yaparak üründen 3D dizaynı yapmakta, ürünün üretilebilirliğini tasarım programlarındaki analizlerle kontrol etmekte ve müşteri onayına sunmaktadır.

Özen İş Makina Proje ve İmalat Bölümlerinde kullanılan programlar arasında SOLIDWORKS, SOLID CAM, SOLIDWORKS PDM, WORK NC, POWER SHAPE, POWER MILL ve CAM WORKS bulunmakta. 2022 Yılı İçerisinde Ar-Ge Merkezimiz faaliyete geçecektir.

2013 yılında Çukurova Kalkınma Ajansı’na ''İNOVATİF  KAPLAMA TEKNİKLERİYLE CAM SANAYİSİNE YÖNELİK ÇİFT  PARÇALI VE GRAVÜRLÜ KALIP ÜRETİM HATTI KURULUMU‘’ Projesi, 2018 yılında KOSGEB’e ''STRATEJİK ÜRÜN'' desteği kapsamında  ''CAM ŞEKİLLENDİRMESİ İÇİN SERVO KONTROLLU PRES ÜFLEME  MAKİNESİ'' Projesi, 2018 YILINDA Çukurova Kalkınma Ajansı’na ''SAVUNMA SANAYİNE YÖNELİK HASSAS ÜRETİME GEÇİŞ'' projesi sunulmuş olup ilgili makamlar tarafından kabul görmüş ve projelerimiz başarıyla tamamlanmıştır.

Özen İş Makina üretimini eğitimli ve deneyimli çalışanları tarafından kullanılan ERP yazılım programı ile desteklemektedir. Bütün departmanlara entegre ettiği bu sistem ile üretim verileri toplanabilmekte, raporlanabilmekte ve yönetime sunulabilmektedir. Veriler her aşamada kayıt altına alınmakta ve bu sayede ürün izlenebilirliği sağlanmaktadır.

Şirketimizde sürekli iyileştirme anlayışını benimsemekte, her zaman kalite sloganıyla, toplam kalite yönetimi anlayışı ile sürdürdüğü bütün proseslerin kontrolünü sağlamakta, üretim ve yönetim için gerekli olan ERP yazılımlarını kullanmakta, müşteri memnuniyeti odaklı çalışmayı amaç edinen bir hizmet anlayışı ile, eğitimli ve deneyimli kadrosu ile bünyesinde mevcut CMM ölçüm makinaları ve 3D lazer tarama cihazı ile üretimi desteklemektedir.

Özen İş Makina özelinde; savunma-havacılık sanayi faaliyetlerimizi de içine alan geniş bir stratejik plan ve süreçlerimizi elden geçirerek yeniden yapılanma çalışması içerisindeyiz.

Bu çalışmalarımızın ilk adımı olan; Savunma Sanayi için SWOT (GZFT) Analizi ile, Savunma Sanayi için Hedef Belirleme Çalışmalarımızı başlattık. Savunma Sanayi Stratejik Yol Haritası kapsamında; işleyiş ve süreçlerimizi iyileştirmeye, kaynaklarımızı geliştirmeye, kalitemizi arttırmaya kararlıyız. AS9100 Belgesini Mersin’de alan ilk firma biziz.

SAHA İstanbul’da olmanızın ve SAHA İstanbul’un Mersin’e ofis açacak olmasını nasıl değerlendiriyorsunuz.?

SAHA İstanbul’un Mersin’e gelmesi mutlaka bir farklılık yaratacaktır. Mersin’de çok fazla savunma ve havacılığa iş yapan firma yok. Savunma sanayi şirketlerinin büyük ağırlığı Ankara’da. Sonrasında, Kocaeli, Konya, Gaziantep’te bir hareketlilik gözlendi. Sanayici savunma ve havacılık konusunda ne üretebileceğinin bilincinde değil. Bu sorularının cevabını SAHA İstanbul’da bulacaklar. Yenilikçi ürünler geliştirebilecekler.

İş hayatına yeni başlayan gençlere önerileriniz nelerdir.?

Benim en büyük tavsiyem gençlerin kendilerine güvenmesi. Ben sanayici kimliğim ile işe başladığımda üretim ile ilgili, pazar ile ilgili hiçbir şey bilmiyordum. Ama inanılmaz bir şekilde kendime güvenim ve inancım vardı. İnançları doğrultusunda yapamayacakları bir şey yok. Ben buna inananlardanım. Kesinlikle eğitim mutlaka şart tabi ki; fakat içinizde taşıdığınız ruhunuzla da bunu desteklemeniz lazım. Dolayısıyla iş hayatında başarılı olmak istiyorsanız gerçekten inançlı ve savaşçı bir yapınızın olması gerekiyor. Bunlar olduktan sonra hedeflerinize ulaşamamak adına bir sebebiniz yok.

Eklemek istediğiniz başka bir şey var mı.?

Biz marka olarak savunma ve havacılıkta Mersin’de öncü bir kuruluş olma hedefindeyiz. Bunun için de yoğun bir çalışma içerisindeyiz. Umarım en kısa sürede bu hedefimize ulaşabiliriz.

Bunun yanında Mersin zaten lojistik üstünlüğü ile liman avantajıyla savunma sanayinin ana yapımcı, alt yapımcı ve tedarikçilerinden oluşan bir ekosisteme dönüşebileceği bir kent. Burada bir sinerji yaratacağı düşüncesindeyiz. Marmara Havzasındaki o sıkışıklığın tek alternatifi Mersin’dir. Bölgenin savunma sanayisi konusunda önümüzdeki yıllarda çok iyi yerlere geleceği inancındayız.

Mersin sanayisine büyük bir ilgi var. Kentimiz sahip olduğu doğal güzellikler, limanın varlığı, iklim şartları açısından yaşanılası bir şehir olmasından kaynaklı olarak önü çok açık bir kent. Mersin tüm sektörlerinde farkındalık yaratarak olması gereken yere kısa zaman içerisinde gelir diye umuyorum.  

Editör: Barış Köksal