Dijital Pazarlama

Dijital pazarlama kesinlikle günümüz için harika bir kariyer seçimidir. Neticede dijital bir dünyada yaşıyoruz ve pazarlama bütçeleri dijital reklamcılığa doğru günden güne geleneksel pazarlama kanallarından uzaklaşıyor.

Şirketlerin çevrimiçi görünürlüğünü iyileştirmeleri gerekiyor ve bu da küresel çapta dijital pazarlamacılara olan talebi artırıyor. Belirli bir yerde fiziksel olarak bulunmanıza gerek olmaması, dijital pazarlamayı kendi işlerini kurmak veya tam zamanlı serbest çalışan olarak çalışmak isteyen insanlar için ideal hale getiriyor. Dijital pazarlama geniş bir yelpazedir, ancak çalışılması gereken en popüler alanlardan bazıları şunlardır:

Tıklama Başına Ödeme (PPC) veya Tıklama Başına Maliyet (CPC) Pazarlaması, Gösterim Başı Maliyet (CPM) pazarlaması, PPC bağlı kuruluş pazarlaması, E-Ticaret, Etkileyen (Influencer), E-posta pazarlama, SEO / SEM, İçerik Stratejisi, Blog / Vlog

PR Sorumlusu

Halkla İlişkiler faaliyetleri bir organizasyon ile hedef kitlesi ve hedef kitlesini etkileyecek kişi ya da gruplar arasında iletişimi sağlamak amacıyla yapılan önceden planlanmış çalışmalardır. Burada organizasyon, özel bir firma, kamu kurumu, sivil toplum örgütü ya da bir kişi de olabilir. Kamu imajı ve algı, kârlarını insanların kendileri hakkındaki düşüncelerinden etkilendiğini görebilen büyük şirketler için son derece önemlidir. Bu nedenle, firmaların tüm doğru kutuları işaretlemelerine ve olumlu bir üne kavuşmalarına yardımcı olabilecek anlayışlı PR danışmanlarının hizmetlerini sunarlar.

İletişim veya sosyal bilimlerle ilgili bir alanda bir derece, rekabetçi bir endüstri ne iyi bir başlangıç noktasıdır. Yaratıcılık, iyi zaman yönetimi ve güçlü iletişim becerileri sizi kalabalıktan ayırmanıza yardımcı olacaktır.

Sosyal Medya Yöneticisi

Sosyal medya günümüzde artık neredeyse ilk referansımız haline geldi. Özellikle pandemi döneminde artan telefon kullanımıyla ve çevrimiçi alışverişle bu önemini daha da arttırdı. İletişimimizi sürdürdüğümüz, markaları araştırdığımız, diğer müşteri yorumlarına eriştiğimiz, yeri geldiğinde alışveriş yaptığımız sonsuz bir havuza döndü. 

Sosyal medyanın ölçeği ve potansiyeli göz önüne alındığında, şirketlerin sosyal medya yayınlarını yönetmek için uzman uzmanlar kullanması tabi ki bu koşullarda şaşırtıcı değildir. Bir yönetici olarak, yayınları güncellemekten, kullanıcıları meşgul etmekten ve içerik stratejileri geliştirmekten sorumlu olunan bir alandır. 

Pazar Araştırmacısı/ Analist

Grafikleri ve istatistikleri incelemeyi çözümlemeyi seviyorsanız ve olası kalıpları tanımlamak için sayılarla ilgileniyorsanız, pazar araştırması sizin için uygun olabilir. Piyasa analistleri, en karlı pazarların nerede olduklarını ve en fazla kimlerden oluşabileceklerini belirlemeye yardımcı olmak için demografik veriler, satış rakamları, konumlar ve dönüşüm oranları dahil olmak üzere her türlü veriyi inceler.

Artık bu süreçte yardımcı olabilecek geniş bir yelpazede güçlü araçlar var, ancak verileri analiz etmek ve ondan sonuç çıkarmak iki farklı şey. Bu nedenle çoğu piyasa analisti, genellikle güçlü bir eğitim geçmişine sahiplerdir. Ek olarak güçlü bir iletişimci olmanız ve bulgularınızı teknik olmayan bir geçmişe sahip olanlara çevirebilmeniz gerekir.

İçerik Yazarı 

İçerik pazarlaması, internetin yaygın kullanımıyla da beraber birçok şirket için önemli bir araçtır. Özellikle arama motorlarında görünebilirlik (Google gibi), marka gösterimi ve reklam geliri elde etmenin önemli bir yoludur. Bu nedenle, marka tutarlılığı ve SEO uyumluluğunu uygularken yüksek kaliteli içerik üretebilen yetenekli yazarlar her zaman talep edilmektedir.

İçerik üretmedeki en önemli faktörlerden biri ise etkileyici yazma becerisidir. Ayrıca, Arama Konsolu ve Google Analytics gibi analiz araçlarının nasıl kullanılacağının yanı sıra, anahtar kelimelerin nasıl çalıştığını anlamanız gerekir ki seçeceğiniz içerikleri belirlemede mantıklı bir yol izleyebilin. 

Satış Temsilcisi

Başarılı pazarlamanın sırrı, insan psikolojisini ve onu nasıl kullanabileceğini anlamaktır. Müşterilerinizin ürününüzü almayı istemeleri yerine, o ürüne ihtiyaçları olduğunu ikna etmeniz daha önemli olacaktır. Bu düşünceyi pratik bir gerçekliğe çevirebilirseniz, becerileriniz kesinlikle talep görecektir.

İşin güzel yanı, bu alanda kariyer rotası çizmek için herhangi bir resmi eğitime de ihtiyacınız yok. Hedef kitleden gelen çağrıları siparişlere dönüştürebiliyorsanız, çabalarınızın sonuçlandığını göreceğiniz gibi, hızlı bir şekilde yükselen bir kariyer içinde bulacaksınız. 

Marka/Ürün Müdürü 

Bir satış temsilcisi olarak bir miktar başarı elde ettikten sonra, belirli bir ürün için bölgesel pazarlamanın sorumluluğunu üstlenme olasılığınız çok yüksektir. Ürün müdürü olmak için üniversitelerin dört yıllık lisans eğitimi veren çeşitli bölümlerinden mezun olma şartı aranmaktadır. Firmalar ve üretilip satışa sunulan ürünler farklı olacağından farklı bölüm mezunu kişiler aranmaktadır. Satıcılara güvenmek yerine, tüm stratejileri, kampanyaları ve tanıtım etkinliklerini tasarlamak ve oluşturmak zorunda kalacaksınız demektir bu. Hemen endişelenmeyin! Keyifli bir sürecin sizi beklediğinden eminiz.


 

Editör: Barış Köksal