Mersin'in önemli STK'larından Mersin Yatırımcı İş İnsanları Derneği (MERYAD), Yönetim Kurulu Başkanı Coşkun Doğmuş önderliğinde üyeleri ile birlikte Pazar gününü tarım ve deniz kirliliğinin araştırılması ile ilgili konular için değerlendirdi. MERYAD'ın ilk durağı Alata Araştırma Enstütüsü oldu. Burada Alata Araştırma Enstütüsü Müdürü Cengiz Türkay ile bir araya gelen MERYAD üyeleri Türkay'dan Mersin tarımına yönelik önemli bilgiler aldılar. Sonrasında ODTÜ Deniz Bilimleri'ni ziyaret eden MERYAD üyeleri burada da denizlerin kirliliği ve buna sebep olan faktörlerin araştırılması için yetkililerle fikir alışverişinde bulundular. 

Alata Araştırma Enstütüsü ziyareti  sırasında bir konuşma yapan MERYAD  Başkanı Doğmuş "Dünyadaki üç stratejik sektörler tarım,enerji ve silah sanayidir. Bu üç sektörden birinde güçlüyseniz dünyada söz sahibisiniz demektir Alata Araştırma Enstütüsü'de Türk tarımında önemli araştırma ve tohum geliştirme merkezlerinden biridir.  Bugün Türkiye yüzde 70 oranında kendi tohumunu üretebiliyorsa, bunda Alata  gibi araştırma merkezlerinin payı çok büyüktür" dedi.

Daha sonra ODTÜ Deniz Bilimleri'ne  geçen heyet burada da merkezin Akdeniz’de ve Karadeniz’de yürütmüş olduğu sismik faliyetler ve son günlerde araştırma merkezine ait bir gemi ile beraber Marmara’da yürütülen faaliyetler hakkında bilgi aldı. Buradaki personelin büyük bir bölümünün Marmara’daki Müsülaj ile Mücadeleye ve araştırmalara katılmak için Marmara’da oldukları bilgisini aldılar. Burada da bir konuşma yapan Doğmuş, "Bu araştırma Merkezi’nin son dönemlere kadar sadece Akdeniz de sismik araştırmalar yaparken bugün hem Karadeniz’de hem de Marmara’da çok büyük projeler ürettiklerini öğrenmekten mutlu olduk. Bu merkez bünyesinde mavi merkezin kurulması da bu araştırma merkezini daha önemli bir hale getirmiştir. Hem Akdeniz’de hem Karadeniz’de son günlerde de Marmara’da yürütülen çalışmalar denizlerimiz açılışından çok büyük önem arzetmektedir" dedi.

Editör: Barış Köksal