Dt. Gündüz yazısında şu ifadelere yer verdi;

Botulinum toksin kas-sinir kavşağına etki ederek kasların kasılmasını geçici olarak bloke eder. Sıklıkla mimik kırışıklıklarının tedavisi için alın, kaş arası, göz çevresi ve dudak üstü kaslara enjekte edilmekle birlikte botulinum toksin son yıllarda diş sıkma tedavisinde de başarı ile kullanılmaya başlamıştır.

Masseter kası çenenin her iki yanında simetrik olarak bulunan ve çiğnemeden sorumlu kastır. Bu kasın içine enjekte edilen botoks hem aşırı çalışan kasın gevşemesini hem de normale göre kalınlaşmış kasın çapının küçülmesini sağlar. Bu tedavi ile hem diş sıkma problemi ortadan kalkarken hem de masseter kasının genişlemesi ile oluşmuş ‘kare yüz’ şekli yerini ‘oval yüz şekli’ alır.

MASSETER BOTOKSU DİŞ SIKMA (BRUKSİZM) PROBLEMİNİ TEDAVİ EDER Mİ?

Masseter (çene) botoksu ile dişlere zarar veren diş sıkma (diş gıcırdatma, bruksizm) rahatsızlığı tedavi edilebilir. Diş gıcırdatma(diş sıkma) rahatsızlığı kişilerin bazen farkında olduğu bazen de sadece gece uyku sırasında oluştuğundan farkında olmadığı bir rahatsızlıktır. Çoğunlukla strese bağlı oluşur. Dişlere zarar verirken çene ekleminde ağrı ve rahatsızlık oluşturur. Diş hekimlerinin diş sağlığını korumak için çeşitli yöntemlerle tedavi etmeye çalıştığı bu rahatsızlık masseter botoksu uygulaması ile büyük ölçüde tedavi edilebilmektedir.

MASSETER BOTOKSU YÜZDE İNCELME MEYDANA GETİRİR Mİ?

Diş sıkma nedeniyle hipertrofiye uğrayan masseter kası alt yüzde genişlemeye ve yüzde belirgin kareleşmeye neden olur. Alt çene bölgesinin genişlemesi ile oluşan kare yüz şekli maskülen bir ifadeye neden olur. Çene eklemine yakın iki taraflı simetrik bir kas yapısı olan masseter kasına yapılan botulinum toksin uygulaması kasın volüm olarak küçülmesine yol açacağından yüz kontüründe incelme ve ovalleşme oluşturur.

MASSETER BOTOKS UYGULAMASI NASIL YAPILIR?

Alt çene köşe bölümünde iki tarafta  yerleşmiş bulunan masseter kası içine 3-5 noktadan botulinum enjeksiyonu yapılır. İşlemden sonra rahatlıkla sosyal yaşama veya iş hayatına dönülebilir.

MASSETER (ÇENE) BOTOKSU ETKİSİ İŞLEMDEN NE KADAR SÜRE SONRA BAŞLAR?

Çene botoksu etkisi işlemden 7-10 gün sonra başlar. İlacın etkisinin tamamen oluşması ise yaklaşık olarak 1 ay kadar sürer. Masseter botoksunun etki süresi ise ortalama 4-6 ay kadardır.

UYGULAMA YAPILDIKTAN SONRA ÇİĞNEME PROBLEMİ YAŞANIR MI?

Masseter botoksunda kas tamamen inaktif hale gelmez sadece eskiye göre bir miktar gevşetilir. Çiğnemeden sorumlu tek kas masseter değildir, farklı çiğneme kasları vardır. Bu nedenle masseter kasına uygulanan botulinum toksin kişinin diş sıkma (diş gıcırdatma) sorununuzu tedavi ederken çiğneme fonksiyonuna negatif etki oluşturmaz.

MASSETER BOTOKSU KİMLERE UYGULANMAZ?

Masseter botoksu hamilelik ve emzirme döneminde, bazı nörolojik ve romatolojik hastalıklarda kullanılan bir takım ilaç kullanımında, çene çene kemiği ve çene eklemi ile ilgili bazı hastalıklarda uygulanmaz.

Editör: Barış Köksal