Mersin Su ve Kanalizasyon İşleri Müdürlüğü Genel Müdür Yardımcısı Leman Akkaş, Kanal 33 Tv’de yayınlanan Artı Forum isimli televizyon programında gazeteci Deniz Tuncay Akkapılı’nın sorularını yanıtladı.   
 
Karaduvar’da yapılan Atık Su Arıtma Tesisi’nin, Mersin için büyük bir yatırım olduğunu dile getiren MESKİ Genel Müdür Yardımcısı Leman Akkaş, Mersin sahillerinden alınan örneklerin düzenli olarak Mersin İl Sağlık Müdürlüğü laboratuarlarında incelendiğini vurgulayarak, sonuçları Mersinliler ile paylaştıklarını belirtti. Yapılacak olan düzenlemeler ile Mersin sahillerinde yeni plajların oluşturulacağına dikkat çeken Genel Müdür Yardımcısı Akkaş, “Oluşturulacak olan plajlarda duş, soyunma kabini ve güvenlik gibi konularda hizmetler verilecek. Bu hizmetler Mersin Büyükşehir Belediyesi tarafından verilecek. Bizde MESKİ olarak bu konularda üzerimize düşen ne ise yerine getireceğiz. Bu projeyi Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Macit Özcan’da destekliyor.” diye konuştu.  
 
‘Berdan en temiz havza’
Suyun canlıların yaşam kaynağı olduğunu vurgulayan Akkaş, “Dünyanın yüzde 70’i su ile kaplı gibi görünüyor ancak bu suyun yüzde 1’i insanlar için kullanılabilir su kaynağı. Yer altı su kaynakları giderek azalıyor. Her kurum ve kuruluş bu konu ile ilgili üzerine düşeni yapmalı ve yerine getirmeli” dedi.
 
Berdan Havzası’nın Türkiye’nin en temiz havzası olduğunu dile getiren Genel Müdür Yardımcısı Akkaş, “Berdan Havzası, Türkiye’nin en temiz havzası ancak bu havzanın koruma alanının genişletilmesi gerekiyor. Şu anda 300 metrelik bir koruma alanı var. Bu alanda yapılaşmaya izin verilmiyor. Bu alanın civarındaki yerler kamulaştırılarak koruma altına alınmalı. Su kanunu koruma yönetmeliği çerçevesinde bakanlık bizden görüş istedi. Bölgenin koruma alanının 50 metreye düşme riski var. Bu da çevrenin kirlenmesine yol açmaktadır.” ifadesini kullandı. 
 
‘Atıksu arıtma tesisi çevre için gerekli’        
Karaduvar Atık Su Arıtma Tesisi’nin birçok konuda eleştirildiğine vurgu yapan Akkaş, Karaduvar Atık Su Arıtma Tesisi’nin çevrenin korunması için gerekli olduğunu kaydetti. Atık su arıtma tesisi projesinin en çok istedikleri projelerden biri olduğunu dile getiren Genel Müdür Yardımcısı Akkaş, tesiste suyun içinde yer alan azot, fosfor, karbon ve çamur ayrıştırmasının yapıldığını söyledi.
 
Tesisin faaliyetlerine devam etmesi için gerekli olan elektrik oranının yüzde 80’ının kendi imkânları ile tesis içinden karşılandığını dile getiren Akkaş, tesisin Mezitli ilçe sınırına kadar olan bölge için kurulduğunu dile getirdi. Mezitli’den Erdemliye kadar olan bölge içinde yeni bir tesisin çalışmalarının sürdüğünü söyleyen Akkaş, “Her iki arıtma tesisi için Avrupa Kalkınma Bankası ile ön sözleşme yapıldı. Nisan ayında ise kesin sözleşme yapılacak. Sözleşme yapılırsa çalışmalara biran önce başlayacağız.” diye konuştu.
Tesisin yapım aşamasında çok ciddi bir ihale süreci yaşandığına dikkat çeken Akkaş, ihaleye uluslar arası bir katılım sağlanacağına vurgu yaptı.
 
MESKİ Mersin için çalışıyor
Geçtiğimiz yıllarda Mersin’in tüm sokaklarında MESKİ tarafından çalışma yapılmasının ve Mersin’in adeta şantiyeye dönmesinin Mersin’in geleceği için önemli olduğunu dile getiren Akkaş, “Amacımız kayıp ve kaçakları engellemek ve en aza indirmekti. Bizim yaptığımız çalışmalar ile birlikte dağıtım sistemimiz yenilendi. Yeni su depoları yapıldı. Bütün alt yapı görüntüleri bilgisayar ortamına aktarıldı.” ifadelerini kullandı. Yapılan çalışmalar ile birlikte en erken 2040 yılında yeni çalışmaların yapılmasının gerekli olacağına dikkat çeken Akkaş, köylerin su sorunununda çözüldüğüne dikkat çekti. Genel Müdür Yardımcısı Leman Akkaş, son olarak MESKİ’nin çağa ayak uyduran bir teknoloji ile vatandaş odaklı çalışması gerektiğini ifade ederek, “Tüm çalışma arkadaşlarımla gurur duyuyorum, bütün ekip arkadaşlarım ile birlikte işimizi severek yapıyoruz. MESKİ gelecek yıllarda da insan odaklı çalışmaya devam edecek.” dedi.
Editör: Barış Köksal