DT. Erdoğan yazısında şu ifadelere yer verdi;

Gülümsemenin hem zihin hem de beden üzerinde bir takım olumlu etkileri olduğu bir sır değil. Aslında gülümsemek, beynin ödül mekanizmasını uyarmada çikolatadan daha etkilidir, yani gülümsemek insanları mutlu eder.

Bunun bir örneği olarak, çocukları doğal olarak günlerini geçirirken izleyin. Genel olarak çocuklar, 24 saatlik bir süre içinde yetişkinlerden daha fazla güldükleri için daha mutlu ve daha enerjiktirler. Yakın tarihli bir araştırma, çocukların günde ortalama 400 kez güldüğünü, mutlu olduğu düşünülen yetişkinlerin ise günde yalnızca 40 veya 50 kez gülümsediğini gösterdi. Ortalama yetişkinler günde sadece 20 kez gülümsemeyi veya gülmeyi başarır.

Diğer bilimsel araştırmalar, insanların fiziksel egzersizden ziyade gülümsemeden aynı miktarda mutluluk elde edebileceğini göstermiştir. Sık sık gülen veya gülenler daha mutlu, daha enerjik ve daha sağlıklı olma eğiliminde olacaktır. Yelpazenin diğer ucunda, huysuz bir kişi sevilmeme, mağduriyet veya marjinalleşme hissi ile bağlantılı bir kimliğe sahip olabilir.

Gülümsemek, başkalarıyla barış içinde bir varoluşa sahip olmakla da bağlantılıdır. Bir düşmana yaklaşırken yüzünüze gerçek bir gülümseme yerleştirmek, en azından başlangıçta, size zarar verme planlarını büyük olasılıkla geciktirecektir. Rahibe Teresa, “Barış bir gülümsemeyle başlar” sözüyle gülümsemeyle barış arasındaki bağı da savundu. Gülümsemek, ilişki kurmaya elverişlidir, çünkü insanların başkalarıyla bağlantı kurmaya açık ve ilgili görünmesine yardımcı olur.

Gülümsemenin sağlık açısından pek çok faydası olduğu gibi sosyal ve psikolojik faydaları da olabilir.

1) Gülümsemek stresi azaltır. Stres ve kaygı devam eden zorluklar olabilir, ancak daha sık gülümsemek zihnin ve vücudun stresi doğal olarak atmasına yardımcı olur. Gülümsemek, kan dolaşımındaki stres kaynaklı hormonların azalmasına yardımcı olur ve bu da adrenal yorgunluğun önlenmesine yardımcı olur.

2) Gülümsemek olumlu duyguları artırır. Herkesin zihninde dolaşan hem olumlu hem de olumsuz duygular vardır. Sık sık gülümsemeyi ve gülmeyi seçtiğinizde, olumlu duygularınıza dokunursunuz.

3) Gülümsemek genellikle daha ulaşılabilir ve arzu edilir görünmenize yardımcı olur. Hem kişisel hem de profesyonel durumlarda gülümsediğinizde, diğerleri doğal olarak size çekildiklerini hissedeceklerdir.

4) Sahte gülümsemeler genellikle anında fark edilir. Yüzeyde, biri gülümsüyormuş gibi görünebilir, ancak gerçek bir sıcaklık ve samimiyet duygusundan yoksundur. Sahte bir gülümsemeyle karşılaşanlar genellikle kendilerini huzursuz hissedeceklerdir. Sahte bir gülümseme veren insanlar, kendilerini ilgisiz, yorgun veya meşgul hissettiklerinde bunu yapabilirler. Bazı insanlar, gülümsemekten rahatsızlık duyduklarında veya mutlu olmadıklarında da sahte bir gülümsemeye başvurabilirler. Gerçek bir gülümseme koymak, yaptığınız bilinçli bir seçim olabilir. Zorluklar karşısında, pozitif kalmak ve gülümsemek için uyumlu bir seçim yapmanız gerekebilir.

Gerçekten gülümsemeyi öğrenmek biraz pratik gerektirebilir. Gülümseme alışkanlığını bırakmış olsanız bile, çocuklar gibi gülümsemeyi yeniden öğrenebilirsiniz. Otantik gülümseme sanatını yeniden öğrenmek için, gülümsemeyle ilgili bilinçaltı varsayımlarınız üzerinde çalışın. Kendinizi gülümseyen, mutlu bir insan olarak hayal etmeye başlayın. Gülümsemeyi bir sağlık, sevgi ve kabul tutumunun dışa dönük bir temsili olarak düşünün. Gerçek gülümsemelerinizi, başkalarına huzur ve güven vermenin bir yolu olarak düşünmeye çalışın.

Gülümsemekte zorlanıyorsanız, sizi mutlu eden ya da neşelendiren bir kişi ya da olay düşünün. Bu kişiyi veya olayı sosyal bir duruma girmeden hemen önce hatırlamak, rahatlamanıza ve gerçekten gülümseyecek kadar mutlu hissetmenize yardımcı olabilir. Bir gökkuşağı hayal etmek de rahatlamanıza ve mutlu hissetmenize yardımcı olabilir. Bir aynanın önünde gülümseme becerilerinizi geliştirin. Gerçek bir gülümseme, samimiyeti göstermek için göz çukuru kaslarını ve sosyal bir gülümseme oluşturan ağız kenarlarındaki kasları kullanmayı içerir. Otantik bir gülümseme bu kas gruplarının her ikisini de içerir ve gerçekten gülümsediğinizde kendinizi rahatlamış hissetmeniz gerekir.

Gülümseme becerilerinizi uyguladığınızda, daha sağlıklı, daha mutlu ve daha rahat olduğunuzu görmelisiniz. Gülümseyen kaslarınız doğrudan sinir sisteminize ve beyninize bağlanır, böylece gülümsemek ruh halinizi iyileştirebilir.
 

Editör: Barış Köksal