Dt. Güven yazısında şu ifadelere yer verdi;


Bruksizm (diş gıcırdatma veya çene sıkma) yaşıyorsanız Botulinum Toksini (daha yaygın olarak botoks olarak bilinir) sizin için bir seçenek olabilir.

Bruksizm, dişlerinizi gıcırdatmanız veya sıkmanız ile karakterize bir durumdur. Uyanıkken dişlerinizi gıcırdattığınızda veya sıktığınızda veya uykunuzda dişlerinizi gıcırdattığınızda veya sıktığınızda ortaya çıkan bilinçaltı bruksizminiz olabilir.

Stres, yaş, diğer sağlık bozuklukları ve kalıtsal bruksizm, kendinizi geliştirmede risk faktörleri olabilir.

Bruksizm İçin Botoks

Hafif bir bruksizm vakası endişe nedeni olmayabilir (ve bu nedenle tedavi gerektirmeyebilir), bruksizmi tedavi etmezseniz, daha sık ve daha şiddetli hale gelebilir. Bruksizmin daha ciddi yan etkileri şunlardır:

Çene bozuklukları, ağrıyan çene, Gerilim baş ağrıları, kulak ağrısı, Diş minesi hasarı, diş hasarı, taç hasarı, yüz ağrısı, uyku apnesi, Zamanla temporomandibular eklem disfonksiyonuna (TMD) yol açabilen temporomandibular eklem ağrısı

Ancak botoks, bruksizmin tedavisine yardımcı olabilir. Botoks, dişlerinizi gıcırdatmanızı veya sıkmanızı önlemek için temel olarak yüz kaslarınızı donduran etkili bir tedavidir.

Botulinum Toksini Nedir ve Nasıl Çalışır?

Botulinum toksini (botoks olarak da bilinir), Clostridium botulinum bakterisi tarafından üretilen bir ekzotoksindir. Kısacası kolinerjik sinir uçlarından nöromüsküler kavşağa asetilkolin salınımını bloke eder. Bu sonuçta kasları dondurur.

Botoks enjeksiyonu, kaslarınızın kasılmasını sağlayan belirli sinir sinyallerini bloke eder. Yaklaşık üç ila altı ay sürer. İnsanlar onları kaslarını gevşetmek ve bu nedenle kırışıklıkları geçici olarak azaltmak (ve daha fazla kırışıklıkları önlemek) için alırlar. Ancak bruksizm tedavisi için botoks da yaptırabilirsiniz.

Diş gıcırdatmak için Botox ve çene sıkmak için botoks çene kaslarını gevşetir, böylece istemsizce dişlerinizi gıcırdatmaz veya çenenizi sıkmazsınız. Botoks enjeksiyonu, çeneyi hareket ettiren büyük kas olan masseter kasına gider. Dişlerinizdeki aşınmayı ve yıpranmayı azaltmak ve bruksizm ile ilişkili çene ağrılarını hafifletmek için kasları önemli ölçüde gevşetir. Ancak çiğneme, yemek yeme veya konuşma yeteneğinizi zayıflatmaz.

Bruksizm için botoks yaptıran hastaların çoğu, yaklaşık altı ay süren çenelerinin her iki tarafında 20 ila 30 ünite alır. Bununla birlikte, semptomları tipik olarak enjeksiyonu takiben iki hafta içinde düzelecektir.

Editör: Barış Köksal