Tarımsal üretimin can çekiştiği son günlerde çiftçilere bir darbede Sosyal Güvenlik Kurumu’ndan (SGK) geldi. SGK çifti ve tüccarlardan alınan tevkifat vergisini yüzde 1’den yüzde 5’e yükseltileceğini açıkladı. SGK’nin oranları artırmasına tepki gösteren Mersin Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Abdullah Özdemir, yetkililerin uygulamaya bir an önce son vermesi gerektiğini vurgulayarak uygulamanın devam etmesi halinde en çok çiftçi ve tüccarın zarar göreceğini kaydetti.
Özdemir: Anlam veremiyoruz!
Tarımsal üretim alanında yapılan kesintilerin çok fazla olmasına rağmen tevkifat oranının yüzde 5’e yükselmesine anlam veremediklerini vurgulayan Başkan Özdemir, “Tarım gibi hassas bir sektörde SGK kesintilerine yüzde 400 oranında korkunç bir zam yapılması, kayıt dışı ticareti artırmaktan başka bir işe yaramayacaktır.” diye konuştu.
Enflasyon artacaktır
Başkan Özdemir, oranların yükselmesi ile birlikte tarımsal üretim yapanların ve tüccarların tedirginlik yaşadığına dikkat çekerek, “Bu uygulamaya devam edilmesi halinde üreticiler ile tüccarlar arasında sıkıntılar yaşanacaktır. Kayıt dışı ticaret patlayacak ve tarımsal ürün fiyatları otomatik olarak yüzde 5 oranında yükselecektir. Bu nedenlerden dolayı enflasyon canavarı tekrar harekete geçecektir.” ifadelerini kullandı.
Mersin zarar görecektir
Mersin’in sanayi, tarımsal üretim ve ihracatta önemli bir merkez olduğunu kaydeden Özdemir, uygulamanın hayata geçmesi ile birlikte Mersin’in büyük zarar göreceğine dikkat çekti. Özdemir son olarak Mersin’in uygulama karşısında zarar görmemesi için gerekli MTB olarak gerekli çalışmaları başlattıklarını kaydetti.
Editör: Barış Köksal