Mersin'in Tarsus İlçe Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mehmet Karagözlü, İstanbul'da Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ev sahipliğinde yapılan Türkiye- Körfez İşbirliği Konseyi (KİK) I. İş Forumu'nun oldukça verimli geçtiğini söyledi.
 
TSO Başkanı Karagözlü, İstanbul'da gerçekleştirilen toplantının ardından Tarsus'a dönerek, Türkiye-Körfez İşbirliği Konseyi toplantısı hakkında ayrıntılı açıklama yaptı.
 
Toplantıdaki oturumlarda, TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, BAE Ticaret Odaları Federasyonu Başkan Yardımcısı Saeed Ali Khamas, Katar Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Üyesi Al Thani, İslami Finans Kuruluşları Muhasebe ve Denetleme Kurumu Başkanı Şeyh Ebrahim Al Khalifa ve Umman Ticaret Odası Onursal Sayman Üyesi ve Yönetim Kurulu Üyesi Rida Juma Al Saleh'in birer konuşma yaptığını belirten Mehmet Karagözlü, dünyada üretim yerleri ve zenginlik kaynaklarının değiştiğini, dünya üretiminin Türkiye'nin doğusuna kaydığını, tüketimin ise batısında olduğunun ifade edildiğini kaydetti.
 
Türkiye ve Körfez bölgesinin büyük fırsatlar sunduğunu ifade eden Mehmet Karagözlü, TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu'nun yaptığı konuşmalarda, ''Enerji kaynağı bizde, toprak ve su kaynağı bizde, genç ve dinamik nüfus kaynağı bizde. Bizim bölge olarak işbirliği eksikliğimiz var. Türkiye ile Körfez ülkeleri arasında vize ve gümrük vergilerinin yüksekliğinin büyük bir engel olduğunu bir gerçek. Doğal kaynağa bağlı zenginleşen hiçbir ülke bulunmuyor. Halkın zenginleşmesi üretim, yatırım ve ticarettedir. Bu nedenle genç, kadın müteşebbisleri, girişimci olmaya teşvik etmek gerekir'' diye düşüncelerini açıkladığını söyledi.
 
Karagözlü, Amerika'nın dünya ile yaptığı ticaretin yüzde 30'unu komşuları Kanada ve Meksika ile gerçekleştirdiğini, Türkiye-KİK ticaretinin, toplam ticaretin yüzde 3'ü olduğunu, Ortadoğu'nun tamamı alındığında oranın yüzde 10'a çıktığını anlattı.
 
Türkiye ile Körfez ülkeleri arasında vize ve gümrük vergilerinin yüksekliğinin büyük bir engel olduğunu dile getiren Mehmet Karagözlü, önümüzdeki dönemde dünya politikalarına, tarım, hayvancılık ve enerjinin şekil vereceğine dikkat çekerek, 2011 yılında dünya çapında fiyatı en çok artan 10 emtianın 4'ünün tarım-hayvancılık, 3'ünün enerji ürünleri olduğunu söyledi.
 
Toplantılarda dünya nüfusunun 1950'den bu yana 3 kat artığını belirtildiğine dikkat çeken Karagözlü, ''Her yıl 70 milyon daha artıyor. Yani her yıl bir Türkiye ekleniyor. Orta sınıfa mensup insan sayısı son 10 yılda sadece Asya'da 500 milyondan, 2 milyara çıktı. 1,5 milyon insan gıda üreticisi olmaktan çıkıp, gıda tüketici oluyor. Tarım hasılası bakımından Türkiye, dünyada 7. sırada. Bu alanda TOBB olarak her ürünle ilgili yatırımcıya ve ortaklığa hazırız'' dedi.
 
Karagözlü, Türkiye'nin önümüzdeki 5 yılda 100 milyar dolar enerji yatırımına ihtiyacı olduğuna değindiğini, Enerji yatırımı yapan her müteşebbisin kazanacağını söyledi. Karagözlü, küresel krizde, Körfez sermayesinin yatırım yaptığı kuruluşların devlet yardımı aldığını dile getirerek, Türkiye'deki bankaların yardım almadığını ve Körfezde, turizm konusunda atılım olduğunu, bu kapsamda Türkiye'de Körfez'de ortak iş yapılabileceğini, turizm destinasyonlarının ortak destinasyon haline getirilebileceğini ifade etti.
Mehmet Karagözlü, toplantıyla ilgili değerlendirmelerini şöyle ifade etti: ''Allah bu toprakların altını da, üstünü de hazinelerle doldurmuş. Türkiye ekilebilir alan bakımından dünyanın en büyük 9. ülkesidir. Toprakları çok verimlidir. Ülkemizde 4 mevsim birden yaşanır. Üretilemeyecek hiçbir tarım ürünü yoktur. Türkiye, tüm bölgeyi besleyebilecek potansiyele sahip. Yeraltı zenginliği var.
 
Zira, Körfez bölgesi enerji kaynakları bakımından dünyanın en zengin ülkesidir. Dünya petrol rezervlerinin yarısı bu bölgede. Her şeyden önemlisi, Türkiye'nin ve Körfezin muazzam bir insan kaynağı var. Yetişmiş eleman bakımından, genç nüfus bakımından muazzam bir insan kaynağına sahibiz. Eksik olan tek şey aramızdaki işbirliğini yeteri kadar artırmamış olmamızdır. İslam coğrafyasının en zengin ülkeleriyiz diyoruz. Ancak toplam 1,3 trilyon dolar dış ticaretimiz olmasına rağmen, Türkiye ile Körfez İşbirliği Ülkeleri arasındaki ticaret hacmi, sadece 12 milyar dolar. Yani sadece yüzde biri. Bunu arttıracağız''
Editör: Barış Köksal