Girişimci İşkadınları Derneği’nden (GİŞKAD) yapılan açıklamada, aylık toplantıların bu ayki konuğunun MEGİAD Yüksek İstişare Kurulu Başkanı Kasım Tanrıöver olduğu bildirildi. Mersin Marina 20. Cadde Restoran’da gerçekleştirilen kahvaltılı toplantıya Eğitim ve Kalkınma Vakfı (EKAV) Başkanı İbrahim Kiper ile Mersin Yetkili Otomotiv Satıcıları Derneği (MODER) Başkanı Hüseyin Kış’ın da katıldığı kaydedildi. Açıklamaya göre, ‘Mersin’in Ekonomik Gelişimi ve 2012’de Ekonomiye Bakış’ konulu toplantıda konuşan GİŞKAD Başkanı Cavidan Demirağ, GİŞKAD’ın iyi işler yaptığını, bundan sonra da yapmaya devam edeceğini dile getirerek, “MEGİAD, MTSO, EKAV, MODER gibi diğer sivil toplum kuruluşlarının, iş dünyasının yanımızda olması da bize ayrı bir güç veriyor. GİŞKAD, 70’in üzerinde üye sayısına ulaştığı ve kısa zamanda 6 bin 500 civarında istihdam sağlayan güçlü bir derneğe dönüştü. Bu çok ciddi bir rakam. Bu kadar istihdam oluşturan iş kadınlarımız olduğuna göre Mersin’in geleceği daha da iyi olacak demektir” dedi.
Önümüzdeki süreçte kadın istihdamını artırmaya yönelik çalışmalarının süreceği bilgisini veren Demirağ, bunun için bir CV bank oluşturmaya başladıklarını, iş arayan kadınları personel arayan iş dünyası ile buluşturacaklarını söyledi.
 
Daha sonra kürsüye gelen Kasım Tanrıöver ise iş kadınlarına ekonomik değerlendirmelerde bulundu. Konuşmasında teşvik sistemi üzerinde duran Tanrıöver, teşvik sisteminin bölgesel ve sektörel bazda yeniden oluşturulması gerektiğini vurguladı. Dünya tarihinin ekonomik açıdan kritik günler yaşadığı bir dönemde, Türkiye’de ekonomik hayatın kötüye gitmesini önlemek için alınması gereken birçok önlem bulunduğuna dikkat çeken Tanrıöver, “Türkiye’nin ekonomik gücünün artırılması için büyümenin kaynaklarına inen, dinamik, akılcı, teknolojik gelişmeyi özendirici, verimlilik ve etkinliği artırıcı bir sanayi stratejisinin geliştirilmesi gerekmektedir. Mutlaka girişimcilik, özellikle kadın ve genç girişimciler desteklenmeli. Bu amaçla KOSGEB’in yeniden yapılandırılması, KOBİ’lere verilen desteklerde uygulamadaki engellerin kaldırılması gerekiyor. Vergi yükü ve sanayinin girdi maliyetlerinin azaltılması da zorunludur. Mevcut teşvik sisteminin mutlaka gözden geçirilmesi gerekiyor. Teşvik, tıkanan sistemleri açmaya yönelik olmalı ve en önemlisi stratejik sektörleri harekete geçirecek biçimde yönlendirilmelidir. Teşvik Yasası oluşturulmadan önce illerin birbirleriyle kıyaslanması, rekabet avantajları ve başarılı olabilecekleri sektörlerin belirlenmesi, sosyo-ekonomik ve kültürel yapılarının sınıflandırılması gerekmektedir. Bu çalışma sonrası teşvik sistemi bölgesel ve sektörel bazda yeniden oluşturulmalıdır” diye konuştu.
 
“İSTİHDAM MALİYETLERİ MUTLAKA AZALTILMALI”
Türkiye’nin en büyük sorununun istihdam olduğunun altını çizen Tanrıöver, buna rağmen halen istihdam önündeki engellerin kaldırılmamasından yakındı. “Ülkemiz OECD ülkeleri içinde istihdam üzerindeki prim ve vergi yükünün en fazla olduğu ülke konumundadır” diyen Tanrıöver, bu durumun yatırımları caydırıp, rekabet gücünü zayıflattığı gibi özellikle emek yoğun sektörlerde kayıt dışı istihdamı da teşvik ettiğine dikkat çekti. Tanrıöver, “İstihdam maliyetlerinin azaltılmasına yönelik çalışma çok ciddi bir biçimde ele alınıp vakit geçirilmeden gerçekleştirilmelidir” ifadesini kullandı.
 
Mersin ekonomisini de değerlendiren Kasım Tanrıöver, yapılan yeni yatırımlarla kentin yeni bir turizm destinasyonu olmaya hazırlandığını anlattı. Yeni yapılacak uluslararası havaalanı ve Kazanlı turizm bölgesi Mersin’in turizmde gelişmesi için büyük önem taşıdığını dile getiren Tanrıöver, Antalya’ya rakip olmaya çalışarak zorlanmak yerine, Mersin ve çevresindeki inanç turizmi imkanlarını kullanarak Antalya’yı tamamlayan bir destinasyon olmak gerektiğini belirtti.
GİŞKAD Başkanı Demirağ, konuşmasının ardından Tanrıöver’e teşekkür belgesi verdi.
Editör: Barış Köksal