Mersin Üniversitesi (MEÜ) Mimarlık Fakültesi ile Paris La Vilette Mimarlık Okulu arasında imzalanan “Kentsel Tasarım Atölyeleri” projesi kapsamında 15 Fransız öğrenci Mersin’e geldi. İki haftadır Mersin’de çalışma yürüten 15’i Fransız, 18’i Türk 33 yüksek lisans öğrencisi, Mersin ESOB Başkanı Dinçer’i ziyaret etti. Ziyarette, projenin yürütücüsü MEÜ Mimarlık Fakültesi Dekanı Prof. Dr Canan Bilgel, Paris La Vilette (ENSA-PLV) Mimarlık Okulu yöneticilerinden Pierre Bouche ve Cladio Secci ile Mersin Giyim Eşyası Odası Başkanı Halim Çavuşoğlu ve yönetim kurulu üyeleri de yer aldı.
Proje hakkında Dinçer’e bilgi veren MEÜ Mimarlık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Bilgel, imzalanan protokol gereği daha önce İzmir ve Bursa’da yürüttükleri “Kentsel Tasarım Atölyeleri” projesini bu yıl Mersin’de sürdürdüklerini ifade etti. Bilgel, proje kapsamında öğrencilerin 7 karma grup ile eski Mersin olarak anılan bölgede incelemelerde bulunduklarını söyledi. Fransız yüksek lisans öğrencilerinin 31 Ekim 2013’te geldikleri Mersin’den 16 Kasım 2013’te ayrılacaklarını kaydeden Bilgel, bir yıl sürecek projeyle öğrencilerin diploma projeleri ile bitirme tezini Mersin üzerinden yapacaklarını dile getirdi. Bir kenti anlamak ve o kentte saptadıkları alanlarda kentsel tasarım projeleri üretme hedefindeki öğrencilerin bunu yaparken o kentin sosyal, kültürel ve ekonomisinde söz sahibi kent dinamikleriyle de görüştüğünü ifade eden Bilgel, bu amaç doğrultusunda ziyareti gerçekleştirdiklerini sözlerine ekledi.

Dinçer de konuklarına teşkilatın yapısı hakkında bilgi verdi. İl genelinde örgütlü 72 meslek odası ve 80 bin üyeye sahip olduklarını belirten Dinçer, söz konusu projenin küçük esnaf sanatkar için büyük önem taşıdığını kaydetti. Dinçer, Mersin’deki işletmelerin yüzde 98’ini küçük işletmelerin oluşturduğu göz önüne alındığında söz konusu projenin öneminin daha da anlaşılacağının altını çizdi. Mersin esnaf sanatkarının en büyük sorunun ise kentin dağınık yapısı ve kuralsızlık olduğunu belirten Dinçer, “Kentin sektörel bazda planlanmaması esnafımız için büyük sorun. Yine özelikle yabancı sermaye odaklı büyük alışveriş merkezleri ve onların uzantısı marketlerin kuralsızca sokak aralarına kadar girmesi esnafa büyük darbe vurmakta. Bu olumsuzlar nedeniyle ilimizde yılda 5 bine yakın esnafımız kapısına kilit vururken, birçoğu da ayakta kalabilme mücadelesi vermekte. Bu gerçekler ışığı altında bilimsel veri oluşturması açısından projenin sonucu merakla bekliyoruz” dedi.
Editör: Barış Köksal