Mezitli Kaymakamlığı Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı’nın Çukurova Kalkınma Ajansı (ÇKA) tarafından desteklenen “Umudun Motifleri” projesinin ilk bölümüne katılan 25 kursiyerin ürünleri, düzenlenen törenle sergilendi. Tece Cumhuriyet İlköğretim Okulu bahçesindeki eğitim çadırında açılan sergiye Mezitli Kaymakamı Kamil Kıcıroğlu ve eşi Sema Kıcıroğlu, Mezitli Belediye Başkanı Uğur Yıldırım, Mersin Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Başkanı Faik Burakgazi, Kursiyerlere ders veren Mersin Üniversitesi İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ünsal Yetim ve eşi Doç. Dr. Nalan Yetim, kurum müdürleri ve çok sayıda davetli katıldı.
 
Serginin açılışında konuşan Mezitli Kaymakamı Kamil Kıcıroğlu, “Umudun Motifleri” projesinin ÇKA tarafından kabul gören bir proje olduğunu söyledi. Projenin bütçesinin 42 bin lira olduğunu bildiren Kıcıroğlu, bunun 36 lirasının ÇKA tarafından karşılandığını, diğer bölümüne ise vakfın eş finansörlük yaptığını belirtti. Bu eş finansmanı 3’e katlayacak şekilde projeye destek olduklarının altını çizen Kıcıroğlu, “Projenin tam bir sosyal proje hüviyeti kazanması için bu çalışmaları yaptık. Okulun bahçesindeki oyun parkı vakıf bütçesinden yapılan büyük katkılarımızdan bir tanesidir. Bu proje başlarken şöyle bir sorunumuz vardı; Tece Hürriyet Mahallesi’nde vatandaşlar sepetçiliği geleneksel sanat olarak, anneden-babadan kalma şekliyle biliyorlardı. Fakat sepetçiliği yeterince önemsemiyorlardı. Onun bir altın bilezik olabileceğini göstermeye çalıştık ve çalışıyoruz. Takvim olarak projenin tam yarısındayız. Burada ilk bölümde 25 kursiyerimiz oldu. Bundan sonra bir 25 kursiyerimiz daha olacak ve toplam 50 kişiye eğitim vermiş olacağız. Şu an birinci etabın sonuna geldik. Fazla yol kat ettiğimizi düşünüyorum. Hocalarımız ve kursiyerler de çok emek harcayıp çaba gösterdiler” dedi.
 
İnsanlarla doğru iletişim kurulduğunda aşılamayacak hiçbir sorunun olmadığına vurgu yapan Kıcıroğlu, proje olarak doğru yolda olduklarını ancak, yeterli bulmadıklarını kaydetti. Kıcıroğlu, “Bu mahallede 450-480 hane var. Bunu ortalama 5 ile çaptığımız zaman 2 bin 500 kişinin burada yaşadığını anlarız. Biz sadece 50 kişiyi eğitiyoruz. Bu hava şartlarına rağmen bir avuç Hürriyet Mahallesi gönüllüsünün sergiye gelmesi önemlidir. Bu süre içinde çalışan usta hocalarımıza, psikoloğumuza ve uzmanlarımıza teşekkür ediyorum” diye konuştu.
Proje Koordinatörü Özlem Serra da “Umudun Motifleri”nin sosyal bir proje olduğunu ifade ederek, “Aslında devletle Mersin’e uzak bir mahallenin ilk kez karşılaşması sosyal olarak olmuştur. Sayın Kaymakamımız büyük bir cesaret göstererek bu projeyi ele aldı. Bu insanlar göç insanları değil, bunlar Mersinliler, Torosların eteklerinde yaşayan, kollarında bir altın bilezik bulunan, sepetçiliği çok iyi bilen insanlardır. Buraya çok büyük özveriler ve özen gösterildi. Şartlarımız ağır ama içimizde bu iyi hisler olunca bu mahalleyi biraz olsun değiştirmeyi amaçladık. Kısıtlı bütçemizle güzel şeyler yarattığımıza inanıyorum. Bildiğiniz gibi 2013 Akdeniz Oyunları yapılacak. Bu sepetçiliği geliştirerek Mersin’in markası haline getirmek istiyoruz. Burada yaptığımız sepetleri AVM’lerde de sergileyeceğiz, halkımızın ilgisini çekmeye çalışacağız” ifadelerini kullandı.
 
Konuşmaların ardından sertifika töreni gerçekleştirildi ve 25 kursiyere sertifikaları verildi. Belge dağıtımından sonra da Sema Kıcıroğlu ve Doç. Dr. Nalan Yetim, çadırda açılan serginin kurdelesini birlikte kestiler. Sergideki ürünlere büyük ilgi gösteren davetliler, el emeği sepetlerden de satın aldılar. Tören verilen kokteyl ile sona erdi.
Editör: Barış Köksal