Başhekim Gözükara, Mersin Devlet Hastanesi'nde Ağustos 2011'den bu yana uygulanan, ancak vatandaşların henüz yeterince rağbet etmediği randevu sisteminin faydaları ve sağladığı kolaylıkları İHA muhabirine anlattı. Devlet hastanelerindeki en büyük sorunun, sabah erken saatte insanların kuyruğa girip, saatlerce bekleyip sıra numarası almaları ve sıralarının gelmesini beklemeleri olduğunu vurgulayan Gözükara, bunun hoş bir görüntü olmadığını, sıra kavgaları, itişmeler kakışmalar, insan şahsiyetini zedeleyecek durumlar ortaya çıktığını anlattı. Sağlık Bakanlığı'nın Sağlıkta Dönüşüm Programı kapsamında kapı önündeki yığılmaları önlemek ve insanların daha rahat, konforlu muayene olmaları için çalışmalar yaptığını ifade eden Gözükara, bu kapsamda dünyada ilk olan Merkezi Hastane Randevu Sistemi'nin (MHRS) oluşturulduğu bilgisini verdi. Yılbaşından itibaren tüm illerde uygulanmaya başlanan MHRS'nin, Mersin Devlet Hastanesi'nde 15 Ağustos 2011 itibariyle hayata geçtiğini anlatan Gözükara, randevu sistemindeki amacın etkin ve verimli bir hizmet sunabilmek, her hastaya yeteri kadar zaman ayırabilmek olduğunu söyledi.
 
Türkiye'de sağlık ve zamanın kıymetinin çok iyi bilinmediğine işaret eden Başhekim Gözükara, randevu sistemi ile özellikle zamanın çok iyi kullanıldığını dile getirdi. Eskiden kapıda yaklaşık 100 kişinin beklediğini ve hekimin çok hızlı bir şekilde muayene etmek zorunda kaldığını kaydeden Gözükara, “Bu sistemde her hastaya 10 dakika ayırıyorsunuz. Günde toplam 48 hasta, bundan daha fazla hasta muayene etmek isterseniz muayene saati içinde edemiyorsunuz. Hekim için çok büyük bir kolaylık. Hastaya yeteri kadar zaman ayırdığınızda itiş kakış yok, herkes saatini bekliyor, hastayı çok iyi dinliyorsunuz, iyi sorguluyorsunuz ki, tanıda en önemli nokta sorgulamaktır. Dolayısı ile hekim içeride rahat 10 dakikası var, hasta rahat 10 dakikası var. Derdini anlatıyor, hekim dinliyor” dedi.
 
“EN BÜYÜK SIKINTIMIZ, HALKIMIZA DUYURAMAMAK”
Hastaneye randevu alarak gelen hastaların son derece memnun olduklarına vurgu yapan Gözükara, en büyük sıkıntılarının ise MHRS'yi halka bir türlü duyuramamak olduğunu belirtti. Duyurmada sıkıntı yaşandığı için yeteri kadar talep de olmadığından yakınan Gözükara, buna rağmen Mersin Devlet Hastanesi'nin sistemi en iyi uygulayan illerden biri olduğuna dikkat çekti. 10 dakika aralarla hesaplandığında günlük muayene sayısının 48 olduğunu ifade eden Gözükara, “Biz, 48 muayenenin yüzde 50'sin MHRS'ye ayırdık ve şu anda 48'in yüzde 50'sini aştık. Yüzde 50 kapasite ile aştık ama maalesef ancak bu yüzde 50'nin yüzde 50'si randevu alıyor bizden, diğer 50 si almıyor. Bu fena bir rakam değil Türkiye için. Örneğin dahiliye polikliniğinde 48 hasta öngörerek 24'ünü randevu sistemine açıyoruz, 24'ün 12-13'ü randevu alınıyor. Bunun da yaklaşık 7-8'i geliyor. Hala randevu alıp gelmeyen bir yüzde 25-30 kesim var. Bu da hoş bir şey değil. ALO 182 ye telefon edip randevuyu iptal etme şansınız var ama bunu yapmıyorlar. Bunu da yapmamız gerekiyor. Bizim için yüzde 50 iyi bir başarı ama hedefimiz yüzde 100'ünü açmak. Bizim altyapımız hazır ve yeterli, hekim sayımız da yeterli. Hastanın randevu alıp gelmemesi hasta açısından da hekim açısından da hizmet kaybıdır. Cesaret edemedik, gelmeyenler yüzünden. Şu anda açtığımız yüzde 50 kapasiteyi tam kullanılırsa hastalarımız ve randevusuna gelirse biz bunu peyderpey yüzde 100'e çıkaracağız. O zaman hiç kimsenin sabahın köründe gelip kuyruğa girmesine gerek yok. Böylelikle biyokimya laboratuvarında, görüntülemede, konsültasyona gittiği her yerde bir düzen oluşacak. Çünkü tıkır tıkır işleyen bir sistem” diye konuştu.
 
“HASTANE VE DOKTOR SEÇME HAKKINIZ VAR”
Gözükara, sistemin nasıl işlediğini de şöyle anlattı: “Muayene olmak için araya birini koymanıza hiç gerek yok. Arıyorsunuz ALO 182'yi, TC kimlik numarasını veriyorsunuz, hangi hastanede, hangi doktoru istiyorsanız, istediğiniz saatte randevu alıyorsunuz. Burada çok önemli bir nokta da hastane ve doktor seçme hakkınız var. Hangi ilde, hangi hastane ve doktoru isterseniz, istediğiniz gün ve saatte randevu alma şansınız var. Eğer istediğiniz gün ve saat uygun değilse karşınıza çıkan operatör size hangi gün ve saatlerin uygun olduğunu söylüyor ve o güne sizden başka kimseyi alamıyorlar. Hastaneye gittiğinizde bilgileriniz hazır oluyor, sadece kayıt bürosundan kayıt yaptırıp muayenenizi oluyorsunuz, reçetenizi alıp memnuniyetle ayrılabiliyorsunuz.”
 
MHRS Çağrı Merkezi'ne 45'er günlük listeler gönderdiklerinin ve hastaların 1,5 aya kadar randevu alabildiğinin altını çizen Gözükara, böylece hekimin ve diğer çalışanların da hastaneye bağlandığını kaydetti.
 
“HALKIMIZ RAĞBET ETMELİ”
Sistemle poliklinik muayenesinde çok daha insanca bir hizmet almanın yolunun açıldığını vurgulayan Gözükara, “Sistemi oturtabilirsek hiç bu kargaşa, gürültü, patırtı, huzursuzluk olmayacak. Bunu dünyada bu şekilde başaran hiçbir ülke yok. Gerçekten büyük bir olay ve büyük bir başarı var. Halkımızın buna rağbet etmesi gerekiyor. Biz çok önemsiyoruz. İnsanca hizmet almanın başka yolunu da düşünemiyorum. Birilerini araya koymak kalkıyor, kimse aradan giremiyor. İdareden de olsa kimse sizin zamanınızı çalamıyor, çünkü kurallar öyle. Sizin randevu aldığınız hekim, olağanüstü bir durumda o gün poliklinikte olamayacaksa MHRS size mutlaka dönüp bilgi veriyor ve sizin isteğinize göre randevuyu düzenliyor. Bu kadar detaya inilerek düşünülmüş bir sistem. ALO 182'yi aramanın ücreti de siz bir ev telefonunu ya da arkadaşınızı aradığınızda ne kadar ücret alınıyorsa o kadar, sadece konuşma bedeli” ifadelerini kullandı.
Editör: Barış Köksal