Mersin - Tarsus arasında yer alan OSB’de hafta sonu çıkan yangın sonrasında muhabirimiz İbrahim Kızıl; İzmir, Ankara, Gaziantep ve Adana ve Mersin illerinde yer alan OSB Müdürleri ile meydana gelebilecek yangına nasıl müdahale edeceğini araştırdı. Mersin OSB sınıfta kaldı.!
 
İBRAHİM KIZIL / ÇUKUROVA EXPRES GAZETESİ
 
Mersin Tarsus Organize Sanayi Bölgesi'ndeki (MTOSB), 200 kişinin çalıştığı plastik panel üretilen fabrikanın kazan dairesinde meydana gelen patlama sonucunda oluşan yangında 2 kişi dumandan zehirlenerek hastaneye kaldırıldı. Yangınla birlikte fabrikada büyük oranda maddi zarar meydana geldi.
 
Meydana gelen olayla alakalı olarak yaptığımız araştırmada Türkiye’nin önemli sanayi kuruluşlarını barındıran OSB’lerin yangına ne kadar hazırlıklı olduklarını araştırdık. Yaptığımız araştırma sonucunda İzmir, Ankara, Gaziantep, Adana ve Mersin illerinde yer alan OSB’lerin yangınla mücadele amacı ile ilgili ne gibi önlemler aldıklarını araştırdık.
 
Gaziantep’te 12 araç var 
İzmir Atatürk OSB’de, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin 2 aracı hazır bekletilirken meydana gelebilecek bir yangında kullanılmak üzere 2 ton köpük ve 3 bin ton su stoku var. İzmir Atatürk OSB’de her fabrikanın önünde hidran yani yangın vanası var.
 
Gaziantep OSB’lerinin ise yangına ani müdahalede bulunmak amacı ile hazırda bekleyen 12 itfaiye aracı var. 12 aracın bir tanesi yüksek merdivenli ve uzaktan kumanda ile kullanılarak yangına müdahale ediliyor. Araçların tamamında araç takip sistemi yer alıyor. Yine Gaziantep OSB’de her fabrikanın önünde hidran vanası ve su kuyusu var.
 
Adana OSB’nin yangına hızlı müdahale etmek amacı ile 3 itfaiye aracı var. Bu araçlardan bir tanesi yüksek merdivenli ve kuru kimyevi toz ile birlikte köpükte kullanabiliyor. Her fabrikanın önünde su deposu ve hidran vanası bulunuyor. Her fabrikada duman detektörü ve otomatik söndürme sistemleri var. 3 itfaiye aracıda köpük sıkabilen Adana OSB İtfaiyesi’nin 250 kg kuru kimyevi toz ve 500 lt köpük stoğu var. İtfaiyenin su alabileceği rekor bağlantı yapabileceği vana bağlantıları var.
 
Ankara Başkent OSB’de ise fabrikalarda yangın detektörünün yanı sıra su depoları ve hidran vanaları var. İtfaiyenin 4 aracı bulunurken her araç 7 ton su kapasiteli. 500 ton kuru kimyevi toz stokları var.
 
4 itfaiye yangını anca kontrol atına aldı.
Bugüne kadar 10 dan fazla yangın çıkmış olan Mersin - Tarsus OSB’de ise sadece bir itfaiye aracı ve birde su arasözü var.
 
Araçlar Mersin OSB’de bekletiliyor. Mersin - Tarsus OSB’de meydana gelebilecek yangına birinci OSB’den gelen araçların yanı sıra Mersin Büyükşehir Belediyesi İtfaiyesi, Ataş İtfaiyesi, Orman Bölge Müdürlüğü İtfaiyesi ve Tarsus Belediyesi İtfaiyesi müdahale etmek zorunda kalıyor. Mersin - Tarsus  OSB Yönetim Kurulu Başkanı Sabri Tekli, ikinci bölgede henüz çok büyük fabrikalar olmadığını ifade ederek, bölge için ek olarak bir itfaiye aracı daha almayı düşündüklerini söyledi. Mevcutta 1 itfaiye aracı ve bir su arasözü bulunan OSB’de meydana gelebilecek yangında sadece tek araç müdahale ediyor.
 
Saat 13:30 civarında başlayan ve 17:00 civarında kontrol altına alınan yangın esnasında Mersin semalarının çok yoğun olarak duman ile kaplandığını kaydeden Tekli, olayın ucuz atlatıldığını söyledi. Olayda can kaybı yaşanmamasının kendileri için büyük bir teselli olduğunu belirten OSB Başkanı Tekli, “Can kaybı olmaması büyük teselli, fakat mal canın yongası, kimse tesisini kaybetmek istemez” dedi.
 
Yaptığımız araştırma sonrasında ortaya çıkan tablo ise diğer OSB’lerde yangına karşı büyük önlemler alındığı, fakat Mersin – Tarsus OSB’de bu önlemlerin henüz yetersiz olduğu idi.
Editör: Barış Köksal