Mersin Nükleer Karşıtı Platform (NKP), 'Akkuyu'ya Nükleer Santral İstemiyoruz' konulu bir panel düzenledi. Büyükşehir Belediyesi Kongre ve Sergi Sarayı'nda gerçekleştirilen panele, Nükleer Mühendisi Prof. Dr. Tolga Yarman ile Jeofizik Mühendisi Prof. Dr. Ahmet Ercan konuşmacı olarak katıldı. Akdeniz Belediye Başkanı Fazıl Türk, Mersin Baro Başkanı Hulki Özel, Mersin NKP Sözcüsü Sabahat Arslan, meslek odaları ve sivil toplum örgütü temsilcilerinin yer aldığı etkinliği vatandaşlar da yoğun ilgi gösterdi. Panelin açılış konuşmasını yapan NKP Sözcüsü Sabahat Aslan, "Çernobil ve Fukuşima nükleer felaketlerinin dünyaya çok kötü bir miras bıraktığı ortada iken ve dünya ülkeleri nükleeri tekrar gözden geçirirken, ülkemizi yönetenlerin nükleer sevdaları dehşet vericidir" dedi.
Türkiye'de nükleer santral kurulmasına dönük kullanılan tüm argümanların bilim dışı olduğunu ve gerçekleri yansıtmadığını savunan Aslan, "Türkiye'nin kurulum, üretim, işletim ve güvenlik maliyetleri çok yüksek olan, atık sorunu çözülemeyen ve tüm dünyada terk edilen nükleer santrallere ihtiyacı yoktur. Türkiye'nin, bugün içine düşürüldüğü dışa bağımlılıktan kurtulması için yine dışa bağımlı, pahalı ve güvensiz olan nükleere değil, kamusal planlamaya ve yerli kaynakları değerlendirmeye ihtiyacı vardır. Nükleer santral kurulumuna ikna etmek için Mersinliler, özellikle de bölge halkı nükleer teknoloji, büyüme ve istihdam hayali ile kandırılıyor. Yürüttüğümüz mücadelede kazandığımız ÇED sürecini iyi değerlendirmek adına Akkuyu'da kurduğumuz Gözlem ve Nöbet Evi'ne hepinizin desteğini bekliyoruz" diye konuştu. Akdeniz Belediye Başkanı Türk ise Akdeniz Belediyesi olarak Kazanlı'daki Caretta Caretta'dan Akkuyu'daki en küçük böceğe kadar her türlü canlının kendi ekosisteminde yaşam hakkını savunduklarını söyledi. Doğanın, kendisine yapılan her türlü müdahalenin yanıtını er geç verdiğini vurgulayan Türk, şöyle devam etti: "Bu anlamda Mersin'de doğal yapıyı bozacak nükleer santralin karşısındayız. Akdeniz, Türkiye'de nükleer santrale resmen karşı çıkan ilk belediyedir. Kentimizin kurtuluşu NKP'nin çığlığındadır ve bu çığlığa tüm gücümüzle katkı vereceğiz. Yılın 300 günü güneşli geçen kentimizde insan sağlığını tehdit eden, doğayı tahrip eden nükleerde ısrar etmek en hafif tabirle mantıksızlıktır".

"RUSLAR, 20 MİLYON DOLARI PARAYI ALIP SANTRALİ ÇALIŞTIRMAYACAK"
Açılış konuşmalarının ardından Baro Başkanı Hulki Özel'in moderatörlüğünde Nükleer Mühendisi Prof. Dr. Tolga Yarman ve Jeofizik Mühendisi Prof. Dr. Ahmet Ercan sunumlarını yaptı. Akkuyu'ya kurulması planlanan nükleer santralin çalıştırılamayacağını ileri süren Prof. Dr. Tolga Yarman, "Rus şirketi Türkiye'nin 20 milyon dolarını alacak fakat santrali çalıştırmayacak. Nedeni de turizmdir. Nükleer enerji santralinin turizme vereceği zarar idrak edileceği için santral çalıştırılmayacak" ifadelerini kullandı. Dünyada meydana gelen nükleer kazalara dikkat çeken ve Çernobil ile Fukuşima'da meydana gelen kazaların güvenlik hesaplarında, kaza senaryolarının olmadığını kaydeden Yarman, Akkuyu'ya kurulması planlanan nükleer santralin de güvenli olmayacağını ileri sürdü. Nükleer santrallerde kaza riskinin artık 'binde 1 değil yüzde 1' olduğunu belirten Prof. Dr. Yarman, hükümete seslenerek, "Ulemaya kulak verilmesi gerekir. Ortadoğu'nun göbeğinde Rus Rublesi ile nükleerle gerdeğe girmeyi düşünüyorsunuz. Türkiye'ye
nükleer güç santrali kurmakla bu teknolojiyi Türkiye'ye getirmiş olmuyorsunuz, santral olacak ama teknolojimiz olmayacak" dedi. Prof. Dr. Ahmet Ercan da nükleer santral konusunda halkın görüşlerinin alınması gerektiğini kaydederek, şunları söyledi: "Demokratik bir ülkede bize neden sorulmuyor 'nükleer santral istiyor musunuz?' diye. Faşizmle mi idare ediliyoruz ki bize sormuyorlar. Yoksa demokrasinin bir anlamı mı kalmadı? Mersin'de halkın yüzde 70'i nükleer santral istemiyor. Buna rağmen 'biz yaparız' diyorlar. Kamu gücü, halk iradesi nerede kalıyor?"
Sunumların ardından panele katılanların soruları da yanıtlandı.
Editör: Barış Köksal