Mersin Valisi Hasan Basri Güzeloğlu, Mersin’de birçok alanda yapılaşmadan kaynaklanan, yapı mimarisinden doğan ve imar planlarına kadar uzanan aşılması gereken temel sorunlar bulunduğunu belirterek, Mimarlar Odası’nın da katkılarıyla sorunların çözümüne yönelik çalışmalarına devam edeceklerini söyledi.
 
Mimarlar Odası Mersin Şube Başkan Sinan Tütüncü, yeni Yönetim Kurulu üyeleri ile birlikte Vali Güzeloğlu’nu makamında ziyaret etti. Ziyarette, Mersin’in mimari yapısı üzerinde duran Güzeloğlu, Mimarlar Odası’nın, bulunduğu her ilde kentlerin fonksiyonel-kültürel değerlerin korunması ile görsel anlamda gelişmesine kadar birçok alanda katkı sağladığını ifade etti. Kent bütünlüğü içerisindeki tüm yapılaşmaların, mimarların bakışını yansıtan, değerlerini dışa vuran ve toplumsal değerleri yansıtan bir bütünlük olduğunu vurgulayan Güzeloğlu, “Nasıl geriye dönük baktığımızda geçmiş uygarlıkları ve o dönemden kalan yapıları uygarlıkların geliştikleri ve elde ettikleri kazanımlar olarak görüyorsak, bunun bugünkü yansımaları da aynı sonucun günümüze taşınmış boyutlarıdır. Bu açıdan mimari değerleri sadece yapılaşma anlamında değil, kentlerin ve ülkelerin, kültürel toplumsal ve sosyal değerler bütünlüğü olarak da görmek gerekir. Bu bağlamda Mimarlar Odalarımızın söyleyecek sözü ve yapacağı önemli katkıları bulunmaktadır. Mersin açısından baktığımız zamanda birçok alanda yapılaşmadan kaynaklanan, yapı mimarisinden doğan ve imar planlarına kadar uzanan aşılması gereken temel sorunlarımız vardır. Tıpkı büyük kentlerde yaşandığı gibi” dedi.
 
Çarpık ve uygunsuz yapılaşma nedeniyle Türkiye’de birçok vatandaşın hayatını kaybettiğini dile getiren Güzeloğlu, yaşanan temel sorunların kaynağında çok ağır kayıplar verilen doğal afetlerden başlayarak sosyal sorunlara ve sıkıntılara kadar birçok konu bulunduğuna dikkat çekti. Güzeloğlu, “Bu nedenle, Mersin’in gerek Büyükşehir gerek sahil bandı gerekse kırsal ölçekteki yapılaşma çalışmalarına geçmişte olduğu gibi yeni dönemde de devam edeceğiz. Öte yandan, Mersin’in tarihi geçmişini yansıtan ve bugüne kadar taşıyan yapıları bulunmaktadır. İlgisiz ve bakımsız kalan bu yapılarla ilgili olarak da Valiliğimizin çok özel çalışmaları bulunmaktadır. Gelecek dönemde Mersin Mimarlar Odası ile birlikte geniş katılımlı bir buluşmayla da bahsi geçen konuları geniş boyutlarıyla ele alcağız. Kesin kararlı olduğumuz nokta odur ki, Mersin’in Uray Caddesi’nden başlayarak tarihi kent mirasının geçmişinden bugüne taşıyan bütünlüklerin hem korunması hem de geleceğe taşınması lazım. Çünkü Türkiye’de koruma anlayışı sadece restore etmeyi içeriyor. Halbuki bir büyük düşünürün dediği gibi ‘İnsan sıcaklığını hissetmeyen hiçbir yapı ne sıcak ne sağlıklı ne de kalıcıdır’” ifadelerini kullandı.
 
Mimarlar Odası Mersin Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Sinan Tütüncü ise kentteki yapılaşmanın kontrollü bir şekilde sağlanması amacıyla çalışmalar yaptıklarını ve bu çalışmaların devam edeceğini kaydetti.
Editör: Barış Köksal