Tarsus'ta mezarlıklarda yer sıkıntısına çare bulmak için "çift katlı mezar" kararı Belediye Meclisinde oy birliği ile alındı. Kara göre tek kişilik mezar 360 TL, 2 kişilik 540 TL oldu.
Tarsus nüfusu ve yüzölçümü bakımından 54 ilden daha büyük bir kent olduğunu açıklayan Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz, ilçe elbisesi kendisine dar gelen bu şehirde Nüfus yoğunluğu bazı sıkıntıları da beraberinde getirdiğini söyledi.
 
Kentte Tarsus Şehir Kabristanı ve Güney Mezarlığı olmak üzere iki mezarlık bulunuyor ve bu mezarlıklar hemen, hemen dolduğunu söyleyen Kocamaz, "Şehir merkezlerinde mezarlık olarak tahsis edebileceğimiz büyük genişlikte boş alan bulmak mümkün değil. Günde ortalama 8 ile 12 civarında defin işlemi gerçekleştiriliyor. Bu nedenle bir yandan yer arayışına girerken,bir yandan da çift katlı mezar uygulamasını hayata geçirdik" dedi.
 
Şehir mezarlığının yanında 16 dönüm arsa aldıklarını ve meclis kararıyla burada "çift katlı mezar" uygulamasına geçtiklerini kaydeden Kocamaz, yeni düzenleme çerçevesinde, mezarda alt kata yapılacak ilk definin ardından üzerine yeni bir cenaze defnedilebileceğini belirtti.
Çift katlı mezarları daha çok karı-kocalara ve birinci derecede akrabalara tahsis edeceklerini vurgulayan Kocamaz, şöyle devam etti: "Burayı aynı mekanda yatmak isteyen eşler ya da yakın mekanda bulunmak isteyen akrabalar için düşündük. Çift katlı mezar yerlerini, mezarlık talimnamesine uygun olarak yaptık. Dini kaynaklardan bunun bir sakıncasının olmadığını, isteğe bağlı olarak herkesin buraya defnedilebileceği bilgisini aldık. Şu anda çift katlı 58 mezar, defin işlemleri için hazır hale getirildi. Uygulama ile toplamda 3 bin 600 defin yapabileceğiz."
 
Çift katlı mezarlarda, alta birinci cenaze defnedilerek üstü toprakla kapanacak.
Toprağın üzerine beton plakalar yerleştirilecek.Bu plakaların üzerine toprak serilerek ikinci cenaze defnedilecek. Yine toprakla kapatılıp, üstüne beton plakalar konulacak. Son olarak bunun üzeri de toprakla örtülecek.
 
"Şehir Mezarlığı'nda normal toprak mezar için 360 lira ödeniyor. 3 Mayıs 'ta Belediye Meclisinde alınan kararla çift katlı mezarda 2 kişi için defnedilmenin bedeli katma değer vergisi dahil 540 lira olacak.
 
Bu mezarlar 2 metre uzunluğunda, 80 santimetre genişliğinde ve 2 metre 20 santim derinliğindeki ölçülere sahip.
Editör: Barış Köksal