Eğitim Fakültesi Ölçme-Değerlendirme Birimi’nin açılışı dolayısıyla tören düzenlendi. Törene, MEÜ Rektörü Prof. Dr. Suha Aydın, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Yüksel Özdemir, Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Resul Buğdaycı, Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Tuğba Yanpar Yelken, Eğitimde Ölçme ve Değerlendirme Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Adnan Erkuş, öğretim elemanları ile fakülte öğrencileri katıldı.
Ölçme-Değerlendirme Birimi’nin açılışını yapan Rektör Aydın, ölçme-değerlendirmenin oldukça önemli olduğunu söyledi. Bütün öğretim elemanlarının bu konuda donanımlarının olması gerektiğine işaret eden Aydın, “Ölçmeden olmaz” ifadesini kullandı.
Bu işin değişik seminer ve kurslarla mümkün olabileceğine dikkati çeken Aydın, “Buna bir Tıp Fakültesi’nde başladık. Bu konu Tıp Fakültemizin asli aktivitelerinden biri. Bunun Mühendislik Fakültesi’nde de olmasını savunuyorum. Onlar da buna sıcak bakıyorlar. Yakın bir gelecekte bu birimin desteğiyle bunu başaracağız. Hepimiz biliyoruz, ders anlatabiliriz, mesleğimizi çok iyi icra edebiliriz ama öğretmen olmak farklı bir olay. Ölçmek-değerlendirmek çok farklı bir olay. Bunu hepimizin becermesi gerekiyor. Emeği geçenleri yürekten kutluyorum. Bunun tüm üniversiteye yayılması için ne gerekiyorsa destek olma sözü veriyorum” diye konuştu.
 
Tıp fakültesi olarak 2006 yılından beri öğretim üyelerine ‘Tıp eğitimi becerileri’ kursları verdiklerini kaydeden Prof. Dr. Resul Buğdaycı da şu anda öğretim üyelerinin üçte ikisinin bu sertifikaları almış durumda olduklarını dile getirdi. Bunun içerisinde ölçme-değerlendirmenin çok önemli yer kapladığını vurgulayan Buğdaycı, şöyle devam etti: “Eğitim becerisi sertifikası almış olmak öğretim üyesi atamalarında üniversite senatosu tarafından bir koşul haline getirildi. Bu oldukça önemli bir konu.”
 
Bu birimi uzun süredir planlandığını ve özverili bir çalışmayla bugüne gelindiğini anlatan Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Tuğba Yanpar ise “Ölçme-Değerlendirme Ana Bilim Dalı hocaları ve öğrencileriyle birlikte çok canla başla çalıştık. Açılışı olmadan da hizmet vermeye başladık. Üniversite içinden değişik fakültelerden bu birimden faydalanmak isteyenlerin sayısı oldukça fazla oldu. Çok mutlu olduk. Fakülte olarak üniversitemiz için, ülkemiz için ne gerekiyorsa yapmaya hazırız” dedi.
 
Eğitim ve araştırmalarda bilimsel kaliteyi artırmak, Eğitim Fakültesi ile MEÜ’ye ekonomik kaynak yaratmak ve lisansüstü öğrencilerin pratik eğitim yapmasını sağlamak amacıyla bu birimi kurduklarını ifade eden Eğitimde Ölçme ve Değerlendirme Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Adnan Erkuş da fakülte ve üniversiteye yönelik hizmetleri şöyle sıraladı: “Sınavlarda uygulanacak olan testlerin ölçme-değerlendirme standartları açısından gözden geçirilmesi ve redaksiyonu. Sınavlarda uygulanan testlerin madde, seçenek ve test analizlerinin yapılarak sonuçların bir rapor halinde öğretim elemanlarına sunulması ve böylelikle öğrencilerimizin adil bir şekilde ölçülüp değerlendirilmesini, ölçmede bir standart sağlanmasını, ders içerikleri ve işlenmesinde bir standart oluşturulmasını sağlamaktır. Öğretim elemanlarına test ve ölçek hazırlamalarında danışmanlık ve eğitim hizmeti ile öğretim elemanlarının akademik çalışmalarına danışmanlık ve istatistiksel analiz hizmeti verilecektir.”
 
Erkuş, ülkede benzer fakülte ve bölümlerle Mersin ve ülke genelinin kamu ve özel sektörüne yönelik hizmetler verebileceklerini de sözlerine ekledi.
Açılış töreni, konuşmaların ardından düzenlenen kokteyl ile son buldu.
Editör: Barış Köksal