MEÜ Prof. Dr. Uğur Oral Kültür Merkezi’ndeki panelin moderatörlüğünü yapan MERKAM Müdürü Prof. Dr. Bahar Taner, kadın istihdamı konusu üzerinde durarak kadınların, istihdama katılımının maddi getirisinin yanı sıra kendilerine duyacakları güven hissinden bahsetti. Kendilerine güven duyan kadınların toplum ile aile içerisindeki statülerinin yükseleceğini vurgulayan Taner, ekonomik ve sosyal yaşamda aktif rol oynayabileceklerini ve böylece özgüven sahibi yeni nesiller yetiştirebilmede kadınların önemli aktör olabileceklerini belirtti.

Mersin Vali Yardımcısı Aylin Kırcı Duman ise, çalışan kayıtlı kadınların istihdama geçişlerini Şanlıurfa örneği üzerinden anlattı. Duman, Şanlıurfa’da kadınlarla ilgili istatistik bilgilerin, Türkiye’nin ortalamasını düşürecek durumda olduğunu belirterek, bu konuda Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde Şanlıurfa üzerinde çalışma yürüttüklerini aktardı. Duman, Şanlıurfa’da yaşayan kadınların okuma-yazma oranlarının düşük olmasına rağmen doğum oranlarının yüksekliğine dikkat çekerek, bulgularını paylaştı. Duman, ayrıca ülkemizdeki kadın ve genç istihdamını artırmak için yapılan çeşitli girişim politikalarından bahsetti.

'İşgücü Piyasasından Değişimler ve Kadın İstihdamına Etkileri'ni anlatan İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ayşe Gül Yılgör, “Kadınlar istihdama katıldıklarında erkeklerden daha düşük nitelikte işlerde çalışıyorlar, yöneticilik konumuna daha az geliyorlar ve bunun nedeni kadını ev içine bağımlı kılan ataerkil kültürdür” dedi. Yılgör, esnek çalışma biçimlerinde daha çok kadınların yoğunlaştığından söz ederek, esneklik kategorilerini anlattı.

Panelin son konuşmasını gerçekleştiren Kadın Araştırmaları Bölümü yüksek lisans öğrencisi Zeynep Gökalp de 'Kadın İstihdamında Mesleki Eğitim Kursları' konusuna değinerek, Avrupa ile Türkiye’deki kadın istihdam oranlarını karşılaştırdı. Gökalp, Dünya Ekonomi Forumu’nun 2015 Küresel Toplumsal Cinsiyet Raporu’na göre Türkiye’nin 145 ülke arasında 130. sırada yer aldığını belirterek, eğitim oranının düştükçe kadınların istihdama katılımlarının da bu oranda düştüğünü sözlerine ekledi.
 
Editör: Barış Köksal