Mersin Valisi Hasan Basri Güzeloğlu, beraberindeki heyetle İran’a tarihi bir ziyaret gerçekleştiriyor. İran ile özellikle ticari ilişkileri geliştirmek isteyen Mersin Heyeti, ülkeyi güneyden kuzeye kat ederek, Türkiye adına bir ilki de gerçekleştirmiş olacak.
 
Mersin Valiliği’nden yapılan açıklamaya göre, Vali Güzeloğlu başkanlığındaki heyet, çeşitli temaslarda bulunmak üzere İran’a gitti. Yeni pazar arayışlarını sürdüren Mersin’in önemli açılımlarından biri olmaya aday ülke İran’a yapılan tarihi gezide, Güzeloğlu ile birlikte Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Şerafettin Aşut, MTSO Meclis Başkanı Faik Burakgazi, Mersin İl Emniyet Müdürü Arif Öksüz, İl Genel Meclisi Başkanı Halil Ünal ile Uluslararası Mersin Liman İşletmeciliği A.Ş. (MIP) yetkilileri yer aldı.
Ülkeyi güneyden kuzeye ziyaret edecek olan Mersin Heyeti’nin ilk durağı İran’ın Hurmuzgan Eyaleti’nin Bander Abbas kenti oldu. Hurmuzgan Valisi Azizi ile görüşen Vali Güzeloğlu ve beraberindekiler, İran’ın önemli liman kentlerinden birisi olan Bander Abbas’da incelemelerde de bulundular. Mersin Heyeti ile yakından ilgilenen Azizi, ilk kez bir Türk heyetin Hurmuzgan’ı ve Bander Abbas’ı ziyaret ettiğini söyledi. Mersin ile Bander Abbas kentleri arasında büyük benzerlikler olduğunu ifade eden Azizi, bu tür temasların iki ülke arasındaki ilişkileri güçlendireceğini ifade etti. Ziyarette Vali Güzeloğlu ve Hurmuzgan Valisi Azizi tarafından Mersin ile Hurmuzgan arasındaki ekonomik ve kültürel ilişkilerin geliştirilmesini amaçlayan ‘iyi niyet’ protokolü de imzalandı.
 
Daha sonra İran’ın en büyük serbest bölgesine sahip olan Keşm Adası’nda Keşm Valisi ile görüşen Mersin Heyeti, Keşm Serbest Bölgesi, Keşm Ticaret-Sanayi ve Maden Odası yetkilileriyle de bir araya geldi. Burada bir açıklama yapan Vali Güzeloğlu, İran’ın ihracatının yüzde 65’ini yaptığı Bander Abbas kentinin İran’ın en büyük ve en stratejik limanına sahip olduğunu belirtti. Hurmuzgan eyaletinde 14 adanın bulunduğu ve eyaletin doğalgaz, maden, tarım, balıkçılık sektörlerde etkin olduğu bilgisini veren Güzeloğlu, “İran’a yaptığımız ziyaret Türkiye adına bir ilk niteliği taşımaktadır ve buradaki temaslarımız Türkiye-İran ilişkilerinde önemli bir kapı açacaktır. Türkiye ve İran tarihi derinlikten gelen bir ilişkiye sahiptir. Bu ilişkilerin ekonomik temaslarla pekiştirilmesini ve üzerinde bulunduğumuz coğrafyanın iki önemli karar verici devleti olan Türkiye ve İran arasındaki ilişkinin en üst düzeye çıkarılmasını amaçlıyoruz. Her iki ülkenin devlet başkanları başta olmak üzere diğer kademeleri de bunu arzulamaktadır. Dünyanın 16’ncı büyük ekonomisi olan Türkiye’nin komşularıyla daha yakın ilişkiler içerisinde bulunması gerekmektedir. Gelecekte kardeş kent olarak görmek istediğimiz Hurmuzgan ve Mersin, iki ülkenin ticari ve kültürel alışverişinin başlamasına vesile olacaktır” dedi.
 
Öte yandan, MTSO’dan yapılan açıklamaya göre de İran ziyaretinde her iki kentin Ticaret ve Sanayi Odalarının yaptığı toplantıda kentlerin ekonomik potansiyelleri anlatıldı ve işbirliği yapılabilecek sektörler masaya yatırıldı. Ayrıca, toplantıda karşılıklı ekonomik ilişkilerin geliştirilmesi için acilen bir çalışma gurubu oluşturuldu. MTSO Meclis Başkanı Faik Burakgazi ve MTSO Yönetim Kurulu Başkanı Şerafettin Aşut’un temsil ettiği Heyet, toplantıda Mersin’in ekonomisini anlattı. MTSO Başkanı Aşut yaptığı konuşmada, Mersin’in güçlü bir sanayisi olduğunu, dünya standartlarında üretim yaptıklarını, tarımda ve diğer sektörlerdeki tecrübelerini paylaşmak istediklerini söyledi. Ticaret ve Sanayi Odalarının toplantısına daha sonra Mersin ve Hurmuzgan Valileri de katıldı.
 
Ziyaretin ikinci gününde ise İran’ın en büyük serbest bölgesine sahip olan Hürmüz Boğazı’ndaki stratejik adası Kesm Adası’na ziyarette bulunuldu. Hürmüzgan’dan Tahran’a geçen Mersin Heyeti, Türkiye’nin Tahran Büyükelçisi Ümit Yardım tarafından ağırlandı. Büyükelçi Yardım, zaman zaman Türkiye’den heyetlerin geldiğini ve sadece Tahran’la kısıtlı ziyaretler yapıldığını ifade ederek, İran’ın en güney ucu Bander Abbas’tan en kuzeyi olan Tebriz’e kadar böylesine geniş çaplı bir ziyaretin bu düzeyde ve böylesi zengin bir firma ve resmi kurum katılımıyla ilk kez yapıldığını vurguladı. Mersin’in Türkiye’nin çok önemli bir limanı ve dış ticaret kenti olduğunu söyleyen Büyükelçi, Mersin’in bu konuda öncü olduğunu ve her zaman her türlü yardım ve desteğe hazır olduklarını kaydetti.
 
Mersin Heyeti’nin İran ziyareti, Tahran’daki Ulaştırma Bakanlığı, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı, İran Yatırım Ajansı ziyaretleri ve İran Ticaret Sanayi ve Maden Odaları Birliği’nde yapılacak toplantı ve firmalar arası ikili görüşmelerin ardından Tebriz temasları ile devam edecek.
Editör: Barış Köksal