CHP Mersin İl Başkanı Yılmaz Şanlı, merkez Yenişehir İlçe Örgütü'nün delege seçim takviminin 6 kez reddedildiği iddiasını yalanlayarak, "Bizim Yenişehir'den aldığımız 6 takvim yok. Varsa ben şu an bu görevden istifa etmeye hazırım" dedi.
 
Mersin'de CHP'nin merkez Yenişehir İlçe yönetiminin, delege seçimlerinde baskı yapıldığı gerekçesiyle dün istifa etmesinin ardından, suçlamaların hedefi olan İl Başkanı Yılmaz Şanlı, iddiaları İHA muhabirine değerlendirdi. CHP yönetmeliği ve genelgelere göre, her ilçenin 31 Ocak'a kadar 2012 yılı 21 Ocak-19 Şubat tarihleri arasında yapacak olduğu ilçe köy ve mahalle delege seçimi takvimini, mahallenin adı, hangi adreste seçimin yapılacağı, hangi saatler arasında yapılacağı ve görevlilerini ile bildirmek zorunda olduğunu anlatan Şanlı, İl yönetiminin de bunu genel merkeze bildirmek zorunda olduğunu söyledi. Dünkü açıklamayla istifa eden Yenişehir İlçe Başkanı Yunus Özdemir'in, "İlçe örgütü olarak İl Başkanlığı'na sunduğumuz delege seçim yerleri ve tarihleri bir türlü kabul görmedi. İl Başkanlığı'na sunduğumuz takvim çeşitli bahanelerle 6 defa kabul görmedi. Sesimizi çıkarmadık, sabırla bekledik ve en nihayetinde takvimi kabul ettiler" iddiasının gerçeği yansıtmadığını ifade eden Şanlı, Yenişehir İlçe Başkanlığı'nın delege seçim takvimine ilişkin ilk bilgiyi 4 Ocak tarihinde gönderdiğini aktardı. Bu takvimde seçimin yapılacağı saatlerin belirtilmediğini, ayrıca seçim yapılacak yerlerin CHP'ye yakışmayan yerler olduğunu dile getiren Şanlı, "Takvimde saat olmamasında kasıt aramıyorum, unutulmuştur diyorum. Ama seçim yerlerine bakın; CHP gibi Yenişehir'de üç dönemdir sosyal demokrat bir iktidarın olduğu bir ilçede, basketbol sahası, hentbol sahası, çay evi, emlakçı, kırtasiye, park, muhtarlık yanı, ne olduğu belli olmayan adresler var. İlçeye yazı yazdık ve bunu kabul etmedik" dedi.
 
CHP'nin İl Başkanı olarak partisinin tüzüğünü, yönetmeliklerini ve genelgeleri uygulamak zorunda olduğunun altını çizen Şanlı, seçimin CHP'ye yakışır yerlerde yapılması gerektiğini vurguladı. Bu çerçevede Yenişehir İlçe'ye bir yazı göndererek, 'önseçimin başlama-bitiş saatlerini belirtin, üye sayısı dikkate alınarak oy kullanma süresi belirtin, aynı görevlilerce yapılacak köy veya mahalle seçimlerinde zaman ayarlamasına dikkat edin, önseçim yapılacak yerin açık alan olmamasına ve partililerin rahatlıkla gidip oy kullanabilecekleri mekanların seçilmesine dikkat edin, ayrıca takvimde belirlenen 5 ayrı cumartesi gününü tercih edin' dediklerini dile getiren Şanlı, "Bu suçsa suç işledim, bu baskıysa bu baskıyı yaptım ama ben il başkanı olarak CHP'nin üyelerinin menfaatini düşünmek zorundayım. Burada Yenişehir ilçe hata yapmıştır, düzeltin dedim" diye konuştu.
 
"BİZE GELEN 6 TANE TAKVİM YOK. VARSA BEN İSTİFA ETMEYE HAZIRIM"
Bu yazıya cevap alamayınca 12 Ocak'ta yeniden yazı göndererek takvimi istediklerini, bunun üzerine 13 Ocak'ta saatlerin belirtildiği, seçim yerlerinin değiştiği bir takvimin kendilerine ulaştığını belirten Şanlı, bu takvime itiraz etmeyerek kabul ettiklerini vurguladı. 14 Ocak tarihinde ise bütün ilçe başkanlarına genel anlamda eksiklikleri belirten bir yazı gönderdikleri bilgisini veren Şanlı, şunları söyledi: "Yenişehir ilçe bu yazımız üzerine bize 14 Ocak'ta bir yazı daha gönderdi ve takvimde saatleri 2 saate çıkarttı. Bu yazının ardından 18 Ocak'ta ilimize Yenişehir ilçede kayıtlı üyelerden seçimlerin hafta sonu yapılmasını isteyen ve 30'u aşkın imzanın bulunduğu bir dilekçe ulaştı. Delege seçimleri bütün mahalle ve ilçelerde hafta sonu yapılıyor. Sadece Toroslar iki mahallede, Akdeniz üç mahallede güvenlik gerekçesiyle seçimleri ilçede yaptı. Bunun üzerine 20 Ocak'ta Yenişehir İlçe Başkanlığı'na yazı göndererek, uyarılarımızın dikkate alınmasını, seçimlerin hafta sonu yapılmasını isteyerek, İlçe Başkanı Yunus Özdemir'i görüşmek üzere il binasına davet ettik. Bu arada, genel merkezimin denetmen olarak Mersin'de Muğla Milletvekili Ömer Süha Aldan'ı görevlendirdiğine ilişkin yazı elimize ulaştı. Ömer Bey merkezdeki tüm ilçelerle görüşmeler yaptı ve Yenişehir ilçeden 25 Ocak'ta bize kesinleşen takvim geldi. Bize gelenler eksiklik belirtmemiz üzerine gönderdiği iki liste ve son bir liste daha, yani toplam 3 liste var. Bizim Yenişehir'den aldığımız 6 takvim yok. Varsa ben şu an bu görevden istifa etmeye hazırım. Gidin ona da sorun, çıkartsın 6 tane takvim ve yazı, ben aynı anda bu görevden istifa edeceğim."
 
Yunus Özdemir'in dünkü basın toplantısında yaptığı açıklamaların büyük bir kısmına katılmadığının da altını çizen İl Başkanı Şanlı, istifa açıklamasını da Özdemir'in yazdığına inanmadığını kaydederek, şöyle devam etti: "Sayın Özdemir'in bunlarını yazmadığını düşünüyorum. Birileri yazdı o da okudu. Cumartesi günü delege seçimleri başladı. Yenişehir ilçe başkanıma ve yönetim kuruluna çok teşekkür ediyorum. Demokratik bir delege seçimini cumartesi günü iki mahallede gösterdiler. İki mahallede genel seçimler düzeyindeki seçim gibi yapıldı."
 
Yapılan her iki seçimde de Özdemir'in listesinin kaybettiğini aktaran Şanlı, "Bu iki mahallede kesin seçimi kazanacağız diyen bir örgüt seçimi kaybedince niye o akşam olağanüstü toplantı. Baskı olduysa baskılarla mücadele edecek tek organ örgütlerdir. İlçe örgütü bu baskıyla mücadele etti de başarısız olduysa ile bilgi verecek. Ben başaramazsam genel merkezim başaracak. CHP'de hiç kimse üyeler üzerinde baskı kurmaya yeltenemez, izin vermeyiz. İşin en önemli yeri, istifalar nedeniyle pazar günkü seçimi il olarak biz yapmak zorunda kaldık. Bir gece önce Pirireis'te üyeler aranarak seçim ertelendi denmesine rağmen 339 üyenin 146'sı seçime katıldı" ifadelerini kullandı.
 
Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu'na, Parti Meclisi'ne ve genel başkan yardımcılarına, CHP'de başlattıkları demokrasi süreci için teşekkür eden Şanlı, "CHP'de ilçe delegeliğinden genel başkanlığa kadar giden süreç artık üyenin vereceği oyla belirleniyor. Hiçbir ilçe yöneticisi tekrar seçileceğim diye delege seçimlerini dizayn etmeye çaba sarf etmemeli. Niye cumartesi günü seçim sonuçlarını görünce böyle bir tablo çıktı? Bir ilçe örgütünün görevi sağlıklı demokratik seçim yapmaktır. Kazanmak veya kaybetmek delegenin kararıdır. Artık her güç üyede. Bu süreçte çalışmayan, ilçe binasında oturan, üyelerine gitmeyen, yeni üye yapmayan örgütler ne yazık ki seçimde kazanamıyorlar" şeklinde konuştu.
 
"İLÇE YÖNETİMİ BASKI VARSA ARAŞTIRMAK ZORUNDADIR"
Yenişehir İlçe'de baskı ya da sıkıntı varsa bunun ilgili yerlere bildirilmesi gerektiğine dikkat çeken Şanlı, "Sen örgütsün, senin üyene kim baskı yaptıysa araştırmak zorundasın. Bir üyen 'biri geldi bana baskı yaptı' derse, hemen o kişi hakkında parti suçu işledin diye soruşturma açmak zorundasın. Seni aşan bir boyut varsa ili devreye sokmak zorundasın, beni aşan bir sorun olursa genel merkezimi ararım. Ama burada 'biz baskılardan bıktık, yıldık, bırakıyoruz' demek bana göre çok yanlış bir uygulamadır" dedi.
 
Şanlı, istifaların ardından dün İl Yönetimi olarak olağanüstü toplantı yaptıklarını ve Yenişehir'de delege seçimlerinin aksamaması için 5 il yöneticisini görevlendirdiklerini de bildirerek, bundan sonraki süreçte Merkez Yönetim Kurulu'nun vereceği kararla, CHP Yenişehir İlçe yönetimine tüzük gereği bir atama da yapılabileceğini, bir geçici kayyum da atanabileceğini söyledi. Kayyum atanması durumunda ilçede 30 gün içinde seçime gidilmesi gerektiğine işaret eden Şanlı, yeni seçilecek delegelerin de yeni yönetimi öncelikli yapılacak kongrede göreve getireceğini kaydetti.
Editör: Barış Köksal