Mersin'de memurların 4688 Sayılı Kamu Görevlileri Sendikaları ve Toplu Sözleşme Yasa Tasarısı'na karşı düzenledikleri protesto eylemleri devam ediyor. Dün Kamu-Sen ve KESK üyesi memurlar alanlara çıkarak tasarıya tepkilerini gösterirken, bugün de Memur-Sen üyeleri Hastane Caddesi üzerinde kitlesel basın açıklaması yaparak, sloganlarla tasarıyı protesto ettiler. Öğle saatlerinde Memur-Sen İl Temsilciliği'nin bulunduğu Merin İş Merkezi önünde toplanan bir grup sendika üyesi, 'Bu ne biçim yasa oldu bize tasa', 'Hizmet kollu yasa ek ödemeli masa', 'Ya masada sözleşme ya sahada restleşme' şeklinde sloganlar attı. Ellerinde 'Bu Tasarı Yok Hükmündedir', 'Sözleşmeye Veto Genel Grev Nedenidir', 'Yasanın Da Masanın Da Budanmasına Hayır', 'Anayasa İle Verilen Hak Elimizden Alındı' yazan dövizler taşıyan memurlar adına açıklamayı Memur-Sen İl Başkanı Atilla Olçum okudu.
 
Memur-Sen olarak, TBMM'ye sevk edilen Kamu Görevlileri Sendikaları ve Toplu Sözleşme Yasa Tasarısı'nı bu şekliyle kabul etmelerinin mümkün olmadığını belirten Olçum, tasarının masaya değil sahaya davet anlamında olduğunu kaydetti. Tasarı ile ilgili görüşmelerde birçok konuda uzlaşma sağlandığını ancak, TBMM'ye sevk edilen tasarıda bu konuların yer almadığını ifade eden Olçum, "Bu, uzlaşma kültürüyle bağdaşmamaktadır. Bu tasarı bizim için yok hükmündedir. Hükümet adına memur sendikaları ve konfederasyonlarla masaya oturan bakanların 'evet' dediği hususların bile daha sonra değişikliğe uğratılıp, konunun tarafı olan memur sendikaları konfederasyonlarının görüşlerinin alınmaması kabul edilebilir bir durum değildir ve ileri demokrasi iddiasıyla bağdaşmamaktadır" dedi.
 
Toplu sözleşme düzeninin dünyada karşılığı olan bir şekilde yapılması gerektiğini vurgulayan Olçum, tasarıyla Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile varılan mutabakatın çiğnendiğini ileri sürdü. Olçum, "'Yasayı konuşuruz, ancak biz belirleriz' görüşünde ısrar edilirse, toplu sözleşmeyi de kendi kendilerine yaparlar. Buradan TBMM'ye çağrımız; bürokrasinin 'hayır'ının yerine milletin 'evet'ine kulak vermesidir. Vesayet mağduru olan ve sürekli vesayetten şikayet eden AK Parti de bürokrasi vesayeti yerine, milletin sesini dinlemelidir" diye konuştu.
 
Tasarıda yer almayan taleplerini de sıralayan Olçum, diyalogla çözüm yolunu önemsediklerinin altını çizerek şöyle devam etti: "Hatada ısrar edilirse, bu alanlara çağrıdır. Bu davetin hakkını vereceğimizden de kimsenin endişesi olmasın. Grev hakkı mücadelemiz, siyaset hakkı kararlılığımız ve toplu sözleşme hakkını sınırlayan Anayasal engellerin tamamen kaldırılması noktasındaki mücadelemiz sonuna kadar devam edecektir."
Memur-Sen İl Temsilcisi Olçum'un açıklamasının ardından memurlar olaysız dağıldı.
Editör: Barış Köksal