Mantar zehirlenmeleri konusunda bilgiler veren Erdemli İlçe Sağlık Grup Başkanı Dr. Selim Mirza Loğlaroğlu, "Doğada kendiliğinden yetişen birçok mantar türü vardır. İnsanlar çoğu zaman mantarların zararlı olup olmadığını düşünmeden toplar ve yemeklerde, salatalarda, bazen de farklı şekillerde tüketirler. Bu durum çoğu kez kaza zehirlenmelerini de beraberinde getirir" dedi.
 
Dr. Loğlaroğlu, doğal alanlarda yetişen ve yapısında zehirli madde bulunan mantarların taze, kurutulmuş veya konserve olarak çiğ ya da pişirilerek yenmesi sonucunda gelişen ve ölümle de sonuçlanabilen ciddi zehirlenmelerin olabildiğini de belirtti.
 
Zehirlenme belirtilerinin mantarda bulunan zehrin niteliğine göre değiştiğini, bazı mantar türlerinin yenmesini takiben 2 saat sonra, bir kısmının ise yenmesinin ardından 6 saat sonra ortaya çıkabildiğini ifade eden Dr. Loğlaroğlu, "2 saat gibi kısa bir sürede zehirlenme belirtilerine sebep olan mantarların yenmesi durumunda; sersemlik, uyuklama, tansiyon düşüklüğü, bulanık görme, yüz ve boyunda kızarma, nabızda artış, ağızda metal tadı, bulantı ve kusma ile terleme görülebilir. 6 saat sonra gelişebilen zehirlenme belirtileri ise; bulantı, kusma, ishal, ateş, nabız artışı, karın ağrısı ile daha sonra karaciğer ve böbrek bozuklukları ile bu organların bozukluklarına bağlı belirtiler şeklindedir. Sonuçta koma ve ölüm de söz konusu olabilmektedir" diye konuştu.
 
Olası bir zehirlenme durumunda yapılması gerekenlerle ilgili bilgilerde aktaran Dr. Loğlaroğlu, "Bitkinin vücuda temas ettiği kısım yıkanmalıdır. Zaman kaybetmeden Zehir Danışma Merkezi telefonu 114 ve Acil Yardım 112'yi aranmalıdır. Vücutta şişlik olabileceği için hemen yüzük, bilezik, saat, kolye gibi vücudu sıkan aksesuar çıkarılmalıdır. Zehirlenmeye neden olan bitkinin rengi, şekli, meyvesi, kökü, yaprağı veya çiçeği gözlemlenmeli, mümkünse eldiven kullanarak, zehirlenmeye sebep olan bitkiden
örnek alınmalıdır. Hasta en kısa zamanda hastaneye ulaştırılmalıdır" dedi.
 
Loğlaroğlu, halk arasındaki 'yoğurtla yenen mantar zehirlemez', 'pişirilen mantarda zehir yok olur' , 'sirkeli ve tuzlu suda kaynatmakla mantarın zehri alınır' , kurutulmuş mantarın yenmesiyle zehirlenme olmaz' gibi söylemlerin bilimsel bir dayanağının olmadığını da kaydetti.
Editör: Barış Köksal