MTOSB Başkanı Sabri Tekli, son dönemde Mersin’de öne çıkan başlıklardan biri olan kruvaziyer turizmini sanayi açısından değerlendirdi. Tekli, yaptığı yazılı açıklamada, kentte kruvaziyer turizminde başlatılan projeyle, yakın bir gelecekte turizm-sanayi işbirliğinde önemli başarılara imza atabileceğini ve bu işbirliğinin Türkiye’ye örnek olabileceğini kaydetti. Başlatılan çalışmaların Mersin’de sanayinin kalbi olan OSB için önemli fırsatlar barındırdığına dikkat çeken Tekli, “Doğru planlama ve stratejilerle kent olarak kruvaziyer turizminde sadece turizmden değil aynı zamanda sanayi ürünlerimizle de gelir elde edebiliriz. Gemi sanayinde iddiamız şu an için olmasa da gemilerin inşa, bakım, onarım ve dekorasyonunda öne çıkan alt sektörlerle OSB’deki firmalarımızın faaliyet alanları arasındaki bağ dikkat çekici” dedi.
 
Lüks yolcu gemilerinin inşa ve bakım onarımında daha fazla alt sektörden yararlanıldığına işaret eden Tekli, Küresel Gemi Sanayi’nin raporları incelendiğinde, lüks yolcu gemilerinin tedarikçileri arasında, cam-balkon sistemleri, mobilya, klima, tekstil, atıksu-arıtma, asansör-yürüyen merdiven, boru üreticileri, metal sektörü gibi birçok farklı sektörde faaliyet gösteren firmaların öne çıktığını ifade etti. Tekli, OSB’de aynı sektörlerde faaliyet gösteren başarılı firmaların bulunmasının, kruvaziyer turizminde sanayi ürünlerinden de gelir elde edilmesi konusunda umutlarını artırdığını vurguladı. OSB’nin, Mersin Valisi Hasan Basri Güzeloğlu’nun himayesinde yapılan çalışma ve projelerle her geçen gün geliştiğini ve firmaların rekabet gücünün arttığını dile getiren Tekli, “Nitekim Mersin Turizm Platformu Başkanı Sayın Numan Olcar’ın bu konuda yaptığı başarılı çalışmalar, araştırma raporları ve kentteki sivil toplum örgütlerinin destekleyici açıklamaları, kruvaziyer gemileri için Mersinli sanayi firmalarının önemli tedarikçiler arasına girebileceğini gösteriyor” ifadelerini kullandı.
 
“DENİZ TİCARET ODASI İLE İŞBİRLİĞİNE HAZIRIZ”
Mersinli firmaların tedarikçi olabilmesi için Mersin Deniz Ticaret Odası ile işbirliği yapmak istediklerini de belirten Tekli, şöyle devam etti: “Mersin’in kruvaziyer liman kenti olması, mefruşat, mobilya, alüminyum panel, cam sanayi, boru, tel ve makine aksamı gibi gemilerin birçok farklı alandaki ihtiyacını Mersinli firmaların karşılaması yapılacak çalışmaları kolaylaşacaktır. Bu konuda, en önemli avantajımız kentimizde bulunan Deniz Ticaret Odamız. Mersinli firmaların kruvaziyer gemi sanayinde tedarikçi olabilmesi için bilgi ve tecrübelerini bizlerle paylaşmaları, OSB olarak bu konuda yapacağımız çalışmalarda önümüzdeki birçok engelin aşılmasında yardımcı olacaktır.”
 
Kruvaziyer turizminin, MTOSB Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi öğrencileri için de yeni istihdam alanları yaratabileceğinin altını çizen Sabri Tekli, kruvaziyer endüstrisinin turizm dışı gelirlerinden pay almayı sağlayacak nitelikli işgücünün, okulun mezunlarından rahatlıkla oluşturulabileceğini vurguladı. Mersin sanayisi için bir başka fırsatın da gıda sanayisinde yattığına dikkat çeken Tekli, şunları söyledi: “Kruvaziyer firmalarının gemilerin kumanya ihtiyacında ucuz ve kaliteli olanı tercih etmeleri de bir başka avantajımız. Uğranılan limanlardan tedarik edilen gıda ürünlerinde MTOSB’de faaliyet gösteren tarım-gıda firmalarımızın önemli fırsatlar yakalayabileceğini düşünüyorum.”
 
ABD’nin Miami kentinde yapılacak Seatrade Fuarı’nı, Mersin’in tanıtımını olumlu etkilemesi açısından desteklediklerini kaydeden Tekli, bu fuarın, Mersin’de başlatılan çalışmalara büyük katkısı olacağını savundu. OSB olarak, edinilen tecrübelerin ışığında bu fuarlara katılıp, firmalarla gemi yapımcılarını buluşturabileceklerine dikkat çeken Tekli, bu bakımdan kruvaziyer turizminde Mersin Turizm Platformu’na ve Numan Olcar’ın çalışmalarına açık destek verdiklerini bildirdi.
Editör: Barış Köksal