MTSO Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Kızıltan; ticareti karşılıklı çeşitlendirme ve artırma, yatırım imkanları ve ticarette yaşanan sorunlara çözüm bulma adına online toplantıda Ekvador Cumhuriyeti Ankara Büyükelçisi Fanny de Lourdes Puma Puma ile bir araya geldi. MTSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Hakan Sefa Çakır’ın da katıldığı görüşmede özellikle Ekvador ile ticarette yaşanan yasadışı sorunlara çözüm arandı.

Mersin Limanı’nın Ekvador için stratejik önem taşıdığını bildiren Büyükelçi Puma Puma, Mersin ile ilişkilerini yalnızca dış ticaret açısından değil karşılıklı farklı sektörlerdeki yatırımlar açısından da önemsediklerini söyledi. Özellikle Kasım ayında Ekvador’da düzenlenecek Yatırım Zirvesi’ne Mersin firmalarını davet ettiklerini kaydeden Puma Puma, gıda yanında enerji, maden ve telekomünikasyon sektörlerini de beklediklerini bildirdi. Ekvador’da yeni bir hükümet kurulduğunu da bildiren Puma Puma, son dönemlerde artan kriminal suçlara kararlı şekilde önlem alınacağını belirtip bu sorunu ticaret yaptıkları ülkelerle diyalog halinde çözebileceklerine inandığını söyledi.

Türk ithalatçıların yaşadığı sıkıntılara dikkat çeken MTSO Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Kızıltan ise, “Ticaretin karşılıklı gelişip çeşitlenmesi bizim de olumlu baktığımız bir açılım. Kasım ayındaki etkinliğinizi tüm üyelerimize duyuracağız” dedi. Yasa dışı ticareti de değerlendiren Kızıltan, “Düzgün iş yapan firmalarımız Ekvador’dan bir konteyner mal alıyor ve bu konteyner gümrükte açıldığında içinden yasa dışı bir ürün çıkabiliyor. Firmalarımız haksız yere mağdur olup incelemeye alınarak ciddi prestij kaybediyor. Bu kabul edilemez. Belki transit taşımacılığı ara ülkeler ve limanlara uğramadan başarabilirsek ya da bu limanlarda da sıkı kontrol temin edebilirsek sorunların bir kısmını çözmüş olabiliriz” dedi.

Editör: Barış Köksal