Dölek, yönetim kurulu üyeleriyle birlikte düzenlediği toplantıda, kış ilaçlamasının, kışı ağaçlar üzerinde geçiren, sanjose kabuklu biti, virgül kabuklu biti, erik koşnili, kırmızı örümcek, yaprak bitleri, ağ kurdu, yaprak büken, armut yaprak uyuzu gibi zararlılara karşı yapıldığını söyledi. Yaz sezonunda bahçede fazla zararlılarla karşılaşmamak için ocak ve şubat aylarında, genel olarak tüm hastalık ve zararlıların kontrol edilmesinde büyük öneme sahip olan kışlık yağlı ilaçlamaların mutlaka yapılması gerektiğini vurgulayan Dölek, “Narenciye, şeftali, elma, kayısı, zeytin ve erik gibi ürünlerde uygun kışlık yağlı ilaçlarla bütün gövde ve yaprakların kuru yeri kalmayacak şekilde kaplama ilaçlama yapılmalıdır. Hastalık ve zararlılar kışı gövde üzerinde ve kabuk aralarında geçirirler. Bu yüzden kışlık ilaçlamaların mutlaka yapılması çok önemlidir” dedi.
 
Ürün çeşidine göre doğru ilacı doğru dozda ve doğru zamanda kullanımına dikkat edilmesi gerektiğine de hatırlatan Dölek, “İlaç kullanımında üründe kalıntı bırakmayacak ve çevreye zarar vermeyecek şekilde özellikle şu an limon da kışlık ilaçlamanın yapılabilmesi için ürün hasadının yapılmış olmasına dikkat edilmelidir” diye konuştu.
 
İlaç kullanımlarının gerek çevre ve insan sağlığı gerekse ekonomik açıdan oluşturduğu olumsuzlukların göz ardı edilmemesi gerektiğine de dikkat çeken Dölek, şöyle konuştu; “Kış ilaçlamasının yapılıp yapılmayacağına bahçede iyi bir incelemeden sonra karar verilmelidir. Kabuklu bitler hariç diğer zararlılar da mutlaka birkaçının bahçede mevcut olması durumunda kış ilaçlaması yılda bir yapılmalıdır.”
Editör: Barış Köksal