Mersin Vergi Dairesi Başkanı Aksoy, yaptığı yazılı açıklamada, 2011 yılında kira geliri elde eden vatandaşların bu gelirlerini beyan etmeleri ve beyannamelerini 26 Mart 2012 Pazartesi günü akşamına kadar vermeleri gerektiğini bildirdi. Meskenlerini kiraya vererek kira geliri elde eden vatandaşların, 2011 yılında elde ettikleri gelirin 2 bin 800 TL’yi aşması halinde beyanname vermeleri gerektiğini anımsatan Aksoy, kira gelirinin süresinde beyan edilmemesi durumunda, söz konusu 2 bin 800 TL’lik istisna tutarından yararlanılmasının mümkün olmadığına dikkat çekti. Beyanname vermeyenlerin ceza ödemek zorunda kalacaklarının altını çizen Aksoy, “Beyanname vermeyenler hakkında idarece yapılacak tespit çerçevesinde gelirleri takdir komisyonunca takdir edilecektir. Vergi ve gecikme faizi ile birlikte beyanname vermeme nedeniyle iki kat usulsüzlük cezası kesilecektir” dedi.
 
Mükelleflerin vergi beyannamelerini internet ortamında verebileceklerine işaret eden Aksoy, şöyle devam etti: “Gelir İdaresi Başkanlığımız ilk defa bu yıl uygulanmasına başlanan ‘elektronik ortamda önceden hazırlanmış kira beyanname sistemi’ ile kira geliri elde eden kişilere ilişkin MERNİS, banka, PTT, tapu, sigorta şirketleri gibi kurum ve kuruluşlardan veri tabanına aktarılan bilgilere göre, önceden hazırlanan beyannameleri internet ortamında mükelleflerimizin onayına sunmuştur.”
 
Mükelleflerin beyannamelerini en yakın vergi dairesinden şifre alarak veya TC kimlik numarası ve nüfus cüzdanı seri sıra numarası ile gib.gov.tr ve mersinvdb.gov.tr internet adreslerinde kendileri adına hazırlanmış beyannameye ulaşarak verebileceklerini kaydeden Aksoy, Mersin Vergi Dairesi Başkanlığı ile Forum Alışveriş Merkezi ve YKM Mağazası yanında kurulan beyan kabul masalarında da beyanname verilebileceğini ifade etti. Beyan edilen gelire ilişkin vergilerin, Mart ve Temmuz aylarında olmak üzere iki taksitte vergi dairelerine veya bankalara ödenebileceği bilgisini veren Aksoy, “Mersin Vergi Dairesi Başkanlığımız ceza kesmekten çok, bilgilendirici, yol gösterici ve mükellef odaklı anlayış çerçevesinde çalışmalarına devam etmektedir. Çalışmalarımızdaki amacımız, gelir elde edildiği halde beyan edilmeyen tutarlara isabet eden verginin milli ekonomiye kazandırılması, dolayısıyla haksız rekabete karşı tedbir alınmasına yöneliktir. Bu nedenle, vatandaşlarımızın kira gelirlerini yasal süresinde beyan etmeleri menfaatlerine olacaktır” ifadelerini kullandı.
Editör: Barış Köksal