Av. Sahra Düzgün Tucel, yayınladığı makalesinde şu ifadelere yer verdi;

Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından, 24 Kasım 2011’ de kabul edilen, Avrupa Konseyi İstanbul Sözleşmesi,  Bakanlar Kurulu’ nun onaya ilişkin 10 Şubat 2012 tarih ve 2012/2816 sayılı Kararı, 8 Mart 2012 tarih ve 28227 sayılı Resmi Gazete’ de yayımlanarak, 1 Ağustos 2014 tarihinde yürürlüğe girmiştir.  

Avrupa Konseyi İstanbul Sözleşmesi(AKİS) madde 62 uyarınca; Taraf devletlerin sözleşme hükümlerine uyarak, ortak veya karşılıklı mevzuat ve iç hukuk kuralları esas alınarak, mümkün olan en kapsamlı şekilde işbirliği yapacaklardır. Yine sözleşmenin 63. Maddesi uyarınca; Avrupa Konseyi İstanbul Sözleşmesi(AKİS)’ nin 36, 37, 38 ve 39. Maddelerinde gösterilen şiddet eylemlerine maruz kalma riski altında olan kişi, bir başka taraf devlet ülkesinde bulunsa dahi, bu konuda bilgi sahibi olan taraf devletin, elindeki bilgileri gerekli tedbirlerin alınması için diğer taraf devlete iletmesi teşvik edilmektedir. Gerekli tedbirlerin alınması talep edilen taraf devlet, talep eden devlete, atılan adımlar, alınan tedbirler ve bu tedbirlerin sonuçlarına ilişkin bilgi vermekle yükümlüdür. Bu uluslararası işbirliği yöntemidir. Ayrıca talep edilen devlet, atılan adımların gerçekleşmesini engelleyen yada geciktiren bir durum olması halinde, talepte bulunan devleti bu konuda haberdar edecek, tüm bu süreçte ise Avrupa Konseyi İstanbul Sözleşmesi(AKİS)’ nin 365. Maddesi uyarınca, Kişisel verilerin korunması ve saklanmasına ilişkin yükümlülükler yerine getirilecektir.  

Avrupa Konseyi İstanbul Sözleşmesi(AKİS)’ nin taraf devletlerce uygulanmasını, en az 10, en çok 15 üyeden oluşacak, Uzmanlar Grubu, GREVIO izleyecektir. Taraf ülke temsilcilerinden ise, Taraflar Komitesi oluşturulacaktır. GREVIO tarafından, bir soru formu hazırlanacak ve taraf devletler bu soru formuna uygun şekilde bir rapor sunacaktır. GREVIO sunulan bu raporu, ilgili taraf devletin temsilcileri ile birlikte değerlendirecek ve varılan sonuçlara ilişkin rapor, ilgili taraf devlete ve Taraflar Komitesi’ ne sunulacaktır. GREVIO Türkiye’ ye ilişkin ilk değerlendirme raporunu 15 Ekim 2018 tarihinde açıklamıştır, ”GREVIO Baseline Evaluation Report TURKEY”.  GREVIO Raporunda; Kadınlara yönelik şiddeti ortadan kaldırmak üzere alınan tedbirler, yasal düzenlemeler ve politikalar konusundaki eksikliklerle ilgili endişeler dile getirilmiş ve bu bağlamda, GREVIO Sözleşme’nin daha iyi uygulanmasını sağlamak üzere Türkiye’ ye önerilerini ortaya koymuştur. GREVIO’ nun 15 Ekim 2018 tarihli raporuna ilişkin detaylı özet ve değerlendirme başka bir çalışma ile yapılacaktır. Taraf devletler, GREVIO Raporlarını kendi ulusal parlamentolarına sunacaklardır.Böylece Ulusal Parlamentoların, bu sözleşmenin uygulanması amacıyla alınan tedbirlerin izlenmesine katılması sağlanacaktır. 

İlgili sözleşmenin imzalanması ve yürürlüğü, kadına yönelik şiddet konusunda, daha uygun ve çeşitli haklar tanıyan, iç hukuk hükümlerinin ve uluslararası sözleşme hükümlerinin uygulanmasını önlemeyecektir. Bu şekilde ülkemizde yürürlükte olan 6284 Sayılı Kanun’ un uygulanması aynen devam edecektir. İstanbul Sözleşmesi ise, taraf devlet vatandaşlarına oldukça kapsamlı ve uluslararası bir hukuki ve fiili koruma sağlayacak olması nedeniyle, uygulama alanı bulması oldukça önemlidir.  Taraf devletler sözleşmenin uygulanması sırasında ortaya çıkabilecek uyuşmazlıklar için karşılıklı görüşerek, uzlaşarak veya bir hakeme başvurarak bir çözümleme sağlayacaklardır.  Kadınlara karşı  her türlü şiddet için geçerli olan AKİS,  toplumsal cinsiyete dayalı şiddetin kadın mağdurlarına özel olarak dikkat göstermeyi hedeflemekte ve sözleşmede  kullanılan “KADIN”  terimi, 18 yaşından küçük kızları da kapsayacak şekilde kullanılmaktadır. " 

Editör: Barış Köksal