Mersin-Tarsus Organize Sanayi Bölgesinde her türlü yüksek mukavemetli cıvata, somun ve saplama üretiminin yanı sıra rüzgar enerji santralleri için bağlantı elemanları üreten sektörünün öncü firmalarından Berdan Cıvata Sanayi A.Ş Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Şemsi, dış ticaret açığı sorununa dikkati çekti.

Şemsi, Türkiye'nin sanayiden tarıma ve tekstile kadar tüm sektörlerde üretebildiği birçok ürünü ithal ederek, önemli miktarda döviz kaybına uğradığını vurguladı. Şemsi, "Bu konuda sayın başbakanımızın sözlerini hatırlatmak isterim. Sayın başbakan, yüzde 15 pahalı da olsa Türk malı kullanılmasını öneriyor" dedi.

Başbakanın bu sözlerine rağmen ithalatın tüm hızıyla sürdüğüne dikkati çeken Şemsi, şunları söyledi:

"Özel sektör ihtiyaçlarını ucuz şekilde ve kısa sürede karşılamak ister ancak, aynı hassasiyeti kamu kurumları pek göstermiyorlar kanaatindeyim. Mesela, 2008 krizinde TEMSA'nın eleman çıkarttığı, BMC'nin haftada üç gün çalıştığı, 2 milyon işsizin olduğu bir dönemde İstanbul Belediyesi yurt dışından her biri yedek parçaları hariç 1 milyon 200 bin Euro'dan 750 adet otobüs aldı. AR-GE çalışması yapılarak bu otobüsler Türkiye'de yapılabilirdi. Kısmen BMC'de, kısmen TEMSA'da olurdu."

İstanbul'un aksine Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek'in örnek bir hassasiyet gösterdiğini vurgulayan Şemsi, "Sayın Gökçek, alınacak otobüslerin Ankara'da üretilmiş şartı koşması örnek bir davranıştır. Sayın başkanın, İstanbul Büyükşehir Belediye başkanı gibi Başbakanın ikazlarına kulak tıkamadığı görülüyor" şeklinde konuştu.

Şemsi, Konya Büyükşehir Belediyesi'nin de aynı hataları yaptığını savunarak, şöyle devam etti:

"Konya sanatkarların harman olduğu bir memleket ancak, belediye bu sanatkarları görmezden gelerek, bilboardlara verdikleri ilanda Çek Cumhuriyeti'nden gelecek olan tramvaylar için 5 renk seçimini sunarak halktan seçim yapmasını istiyor. Oysa, yerli üretim mi? ithal mi? diye sorsa daha doğru olurdu.''
Editör: Barış Köksal