Akdeniz Belediyesi, kentin sanat yaşamına katkı sunmak amacıyla İçel Sanat Kulübü (İSK) ile ortak bir etkinliğe imza attı ve Anadolu Türk Halk Müziği Konseri düzenledi. Belediye konferans salonunda gerçekleştirilen etkinliğe Akdeniz Belediye Başkanı Mehmet Fazıl Türk, İSK Başkanı Fatih Alkar, belediye başkan yardımcıları ve meclis üyeleri ile çok sayıda dinleyici katıldı.
 
Konser öncesi konuşma yapan Başkan Fazıl Türk, sanatın ve sanatçının önemine dikkat çekerek sanatın dilinin evrensel olduğunu, evrensel değerlerin de yerel kültürün genele yansıması olduğunu ifade etti. Türk, “Yerel kültürünüze, yerel dilinize sahip çıkmazsanız o kültürü evrensel boyuta taşımanız da mümkün değildir. Dünyada geniş kitleler tarafından kabul gören büyük sanatçılar da önce yetiştikleri coğrafyanın kültürünü sanat eserlerine yansıtırlar. Bazen bir heykel, bazen bir tablo, bazen de bir ezgi ile yerel değerlerini dünyanın beğenisine sunarlar. İşte bu anlamda bu coğrafyanın folklorik değerlerine ilk olarak sahip çıkması gerekenler de yine bu toprağın insanı olmalıdır” dedi.
 
Türk, Anadolu’nun her köşesine ait kültür ve değerlere sahip çıkan İSK’nın, sanatın farklı dallarında verdiği eğitimler, sergi ve konserle Mersin’in kültür-sanat kenti olarak anılmasında lokomotif görevi gördüğünün altını çizdi.
 
İSK Başkanı Fatih Alkar ise Başkan Türk’ün her türlü sıkıntı ve isteklerinde hep yanlarında olduğunu vurgulayarak, kendisine teşekkür etti. İSK’nın, etkinlikleriyle Mersin’de kültür ve sanat adına kamuoyu oluşturmaya devam ettiğinin altını çizen Aklar, “İSK, 22 yıllık geçmişi ve 400’ü aşan üyesi ile Mersin’de marka olan bir kulüptür. Sadece geçen 9 aylık zaman zarfı içerisinde 40-45 etkinliğe imza attık” diye konuştu.
 
İSK Başkanı Alkar, Mersin’de, Mersinlilik bilincinin, aidiyet duygusunun gelişmesi adına sanatsal çalışmalarına devam edeceklerini kaydeden Alkar, sanatsal etkinliklerini kent merkezinde sınırlı tutmak istemediklerini, kenar mahallelerde de konserler dizisi başlatmak istediklerini dile getirdi.
 
Konuşmaların ardından Anadolu Türk Halk Müziği Topluluğu’nun Şef Nihat Hatipoğlu yönetiminde seslendirdiği türkülere, salonu dolduranlar da eşlik etti. Konserin ilerleyen dakikalarında sahneye davet edilen Başkan Türk de “Burası Muştur” türküsüne koroyla birlikte eşlik etti. Konserin sonunda topluluk üyelerini tek tek kutlayan Türk, onlara birer gül takdim etti.
Editör: Barış Köksal