Dt.Çeçen, Şeffaf plak tedavi sürecini şu şekilde anlattı;

Şeffaf plak, en son teknolojik ortodontik tedavilerden biridir. Bu tedavi yönteminde hastaya özel şeffaf plaklar (diğer adıyla aligner) yapılır. Dişleri düzeltmek için uygulanan telsiz ortodontik tedavidir. Şeffaf plağın tercih edilmesinin en büyük sebeplerinden biri bu tedavi yönteminde ortodontik tedavi uygulandığının belli olmamasıdır. 

 Aligner tedavisi hem yetişkinlere hem de çocuklara uygulanabilir, belli bir yaşa hitap etmez. Orta ve hafif diş çapraşıklıkları şeffaf plak tedavisi ile giderilebilir. Dişin çekilmesi şart olan bir ortodontik tedavinin şeffaf plak ile tedavisi yapılamaz. Size özel olan bu plakların yapım aşamasında öncelikle diş hekiminiz CAD-CAM sistemi denen üç boyutlu tarama yöntemi ile diş ölçülerinizi sanal ortama aktarır. Bu dişler bilgisayar simülasyonuyla hareket ettirilir. İstenen hareket pozisyonuna göre şeffaf plaklarınız üretilir.  Her plak 0.5 mm veya 1 mm’lik hareket yaratır. Plaklar 15 gün boyunca takılır. Daha sonra diğer plağa geçilir. Kullanacağınız plaklar dişlerin hareketini sağlamak için onlara baskı uygular, bu sebeple ilk taktığınızda ağrı oluşabilir. Ancak bu durum geçicidir.

Şeffaf plak tedavisiyle ilgili sık sık sorulan başka sorular da mevcuttur. Bu nedenle tedavi sürecini daha yakından inceleyip aktarmak önem arz etmektedir. Şeffaf plağını takıldığı ilk günden itibaren kontrolleriniz ortalama ayda bir olarak gerçekleşir. Her kontrolünüzde iki yeni plak alırsınız ve önceden de söylediğimiz gibi bu plaklar 15’er gün kullanılır. Plaklarınızı günde en az yirmi saat takmanız beklenir, tabii ki yemek yerken plaklarınızı çıkarmanızda bir sakınca yoktur. Normal sıcaklıkta ya da serin içecekler içmeniz bir sorun oluşturmaz ancak sıcak içecekler içecekseniz plağınızı çıkarmanız daha doğru olacaktır, sıcak onu deforme edebilir. Ağzınızdaki plak konuşma açısından bir sıkıntı yaratmaz ve çevredeki insanlar tarafından fark edilmez. Bu tedavi yöntemini uygulayan tüm hastalarımız çevresindeki insanların, kendileri söyledikleri sürece, ağızlarında bir plak olduğunu fark etmediklerini belirtmiştir. Plaklarınızı günde iki defa ılık su ile, diş fırçası temizlemeniz hijyen açısından iyi olacaktır. Son olarak belirtmeliyiz ki şeffaf plak alignerleri Bisphenol-A ya da fitalat (phthalates) maddelerini kesinlikle içermez. Bu yüzden, şeffaf plak tedavisini hamilelik ve süt verme dâhil yaşamınızın her döneminde, güvenle yaptırabilirsiniz.

Şeffaf plak ve diş teli tedavileri arasında süre kıyaslaması yapmak doğru değildir, çünkü her iki tedavinin de süresi vakaya göre değişir. Bilgisayar teknolojisi kullanıldığı için şeffaf plak tedavisinde hareket istenmeyen bölgeye kuvvet uygulanmaz. Hafif ve orta çapraşıklıklarda kullanıldığı için şeffaf plak tedavi süresi, normal ortodontik tedavi süresine göre daha kısa olabilmektedir. Gözlemlenen hastalarda şeffaf plak tedavisi gören hastaların tedavinin bitim süresiyle ilgili bir kaygıları yoktur.

Editör: Barış Köksal