DT. Üren yazısında şu bilgileri aktardı;

 Halk arasındaki adıyla tartar, sertleşmiş bakteri plağıdır. Günlük diş bakımınıza yeterince dikkat etmediğiniz durumlarda dişlerde bakteri plakları oluşur ve diş taşı olarak adlandırdığımız durum meydana gelir. Oldukça sağlıksız bir görünüme neden olan diş taşları, dişlerin hem ön yüzeyinde hem de arka yüzeyinde sarı lekeler olarak görülebilir. Oluşum sebepleri arasında diş bakımına dikkat edilmemesinin yanı sıra karbonhidratlı ve şekerli yiyeceklerin bol miktarda tüketimi, tükürük yapısı (diş taşları en çok tükürüğün yoğun olarak biriktiği yerlerde görülür) da gösterilebilir. 
Diş taşları meydana getirdiği sosyal sorunların yanında çeşitli başka sorunlara da davetiye çıkarır. Bu problemler şu şekilde sıralanabilir;

1.    Ağız kokusu
2.    Artan diş çürümeleri
3.    Diş eti çekilmesi
4.    Diş eti iltihapları
5.    Dişler arasındaki kemiklerde kayıplar
6.    Diş aralarında rahatsız edici boşluklar vb.

Diş taşı şikayetine sahip olan tüm hastalarımız diş taşlarını nasıl temizleyecekleri konusunda da endişe duymakta. Bunun için sizlere önerebileceğimiz yöntemler de mevcut. Öncelikle belirtmeliyim ki bu tedavi için yapılacak en doğru işlem bu sorunların oluşmaması için önlem almak olacaktır. Dişlerinizi günde en az 2 kere fırçalayarak, düzenli aralıklar ile diş ipi kullanarak diş taşı oluşumlarını uzun süreli bir biçimde engelleyebilirsiniz. Fakat oluşması durumunda da ilk çare olarak bir diş hekimine başvurup diş taşlarının temizliğini sağlamanız da mümkün. Ancak belirtmeliyim ki diş taşı oluşumundan itibaren düzenli olarak temizlense dahi tekrarlayabilen bir problemdir. Diş hekiminize danıştıktan sonra yapacaklarınız bu noktada bitmez. Sizler için evlerinizde diş taşlarına karşı uygulayabileceğiniz bazı tedavi yöntemlerinden de bahsedeceğim. Öncelikle, en etkilisi, Haftada iki kere karbonat ile dişlerinizi temizleyerek diş taşı oluşumunun önüne geçmek olacaktır. Ancak burada dikkat etmelisiniz çünkü karbonat yanlış ve fazla kullanıldığında dişlerinize zarar verebilir. Kullanım için bir çay kaşığı karbonatı az miktarda su ile karıştırabilir, macun kıvamına gelene kadar karıştırıp dişlerinizi bu karışım ile fırçalayabilirsiniz. Evinizde florür içeren diş macunları tercih etmek ağız sağlığınız için daha etkili bir çözüm olacaktır. Aynı zamanda portakal kabuğu ile haftalık olarak dişlerinizi ovalayabilirsiniz. Bu işlem oluşan diş taşlarını tedavi edici etkiye sahiptir. Diş taşı oluşumunu önlemek için önerilen doğal yöntemlerin sonuncusu sert sebze ve meyvelerin tüketimidir. Yemek sonrasında kereviz, elma gibi sert meyveleri tüketerek dişlerinizi güçlendirebilirsiniz.

Editör: Barış Köksal