Dt. İzci yazısında şu ifadelere yer verdi;

Bembeyaz ışıl ışıl parlayan dişler sadece sağlıklı bir gülümsemenin değil, insanın kendine olan güveninin de göstergesidir. Neyse ki günümüzde, diş renginden mutlu olmadığı için gülmeyi unutanlar,sosyal çevresinde konuşmaya çekinen hastalarımız estetik diş hekimliğinin pratik uygulamaları sayesinde keyifle gülümseyebiliyorlar.

Her insan doğuştan gelen bir diş rengine sahiptir. Ancak herkesin fonksiyonel tedaviden önce tek bir isteği var: ‘Beyaz,daha da beyaz!’ dişlere sahip olmak! Bu konuda günümüz teknolojisiyle rahatlıkla uygulanabilen malzemeler ve uygulama teknikleri imdadımıza yetişiyor. 

Hastalarımızda en sık görmüş olduğumuz günlük olarak tüketilen yiyecek ve içecekler (çay, kahve, meyve suyu, şarap) gibi veya sigara kullanımı sonucu dişlerin dışsal renklenmesine neden olan etkenlere ek olarak  doğumsal ya da sonradan kullanılan antibiyotikler gibi ilaç kurallarımına bağlı  nedenlerle dişlerde meydana gelen içsel renklemeler de dişlerimizin doğal beyazlığını gölgelemektedir.

Peki biz bu tip şikayeti olan hastalarımıza ofis tipi beyazlatma adı verilen diş beyazlatma yöntemini nasıl uyguluyoruz?

Bu yöntem tüm beyazlatma sistemleri içerisinde en etkili ve güçlü olan yöntemdir. İşlem sırasında kullanılan beyazlatıcı ajanların peroksit oranları daha yüksek olduğundan beyazlatma daha hızlı olur ve kalıcılığı daha uzundur. Diş beyazlatma işlemi uygulanmadan önce; daha etkili bir sonuç almak için, hastaya beyazlatma öncesi diş taşı temizliği yapılması gerekmektedir. Seanslar öncesi ve sonrası hastadan fotoğraf alınarak, renk tespiti yapılmaktadır. İşlem öncesi diş etlerinin üzeri zarar görmesini istemediğimiz için koruyucu bir bariyer ile kapatılır ve sonrasında beyazlatma jeli dişlere uygulanır. Yaklaşık olarak 20 dakikalık periyotlarla 2 veya en fazla 3 periyod olarak dişlere beyazlatma jeli uygulanır. İşlem sonrası hastanın renklendirici gıdalardan (çay, kahve, şarap vb.) uzak durması ve sigara kullanımını en aza indirmesi istenmektedir. Beyazlatma sonrası hassasiyetler görülebilmektedir fakat; kullanılacak olan hassasiyet giderici diş macunları ile bu hassasiyetler ortadan kalkmaktadır.
İşleme engel herhangi bir diş ve diş eti hastalığı olmayan herkes diş beyazlatma tedavisi uygulatabilir, ancak beyazlatma öncesi diş hekimi muayenesinden geçilmesi gerekir. 

Peki herkes diş beyazlatma işlemi yaptırabilir mi?

Ağzında ilerlemiş çürükleri ve diş eti hastalığı olanlar ise hekimleri tarafından uygulanacak olan tedavilerini yaptırdıktan sonra beyazlatma işlemini uygulatmalıdır. Bunun dışında büyüme ve gelişimini tamamlamamış kimselere, gebelere ve emziren annelere diş beyazlatma işleminin uygulanması önerilmez.

Editör: Barış Köksal