Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün davetlisi olarak dün Türkiye'ye resmi ziyaret gerçekleştiren Çek Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Vaclav Klaus, eşi Bayan Klaus ve Çek işadamları ile birlikte bugün öğle saatinde Mersin'e geldi. Mersin'deki ilk durağı Valilik makamı olan Çek Cumhurbaşkanı Klaus ve eşini, Mersin Valisi Hasan Basri Güzeloğlu ve eşi Ayşe Güzeloğlu, Valilik kapısında karşıladı. Çek Cumhuriyeti'nden bir heyet ile Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Macit Özcan, Akdeniz Bölge ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Hayrettin İmren, Cumhuriyet Başsavcısı Ayhan Turhan ve diğer protokol üyelerinin de katıldığı ziyarette, konuk Cumhurbaşkanı Klaus, Valilik Şeref Defteri'ni de imzaladı. Daha sonra Valilik makamında gerçekleşen görüşmede Mersin'de bugün tarihi bir gün yaşadıklarını belirten Vali Güzeloğlu, Cumhurbaşkanı ve eşini ağırlamaktan büyük bir gurur ve onur duyduklarını söyledi. Çek Cumhuriyeti'nin, Türkiye'nin Avrupa Birliği (AB) üyeliği sürecinde en büyük destekçisi olduğunun altını çizen Güzeloğlu, "Bugün Mersin'de Sayın Cumhurbaşkanımızın teşrifleriyle Türkiye'nin güney bölgesinde de çok önemli bir dostluğun, çok önemli ve güzel bir başlangıcın en büyük adımını atmıştır. Sayın Cumhurbaşkanımızın Ankara dışındaki ilk ziyaret ettiği şehir olma onurunu elde eden Mersin'de ayrıca bugün, Çek Cumhuriyetimizin Fahri Konsolosluğu'nun hizmete açılması da ayrı bir mutluluktur. Çevremizdeki Adana, Gaziantep, Kahramanmaraş, Hatay, Osmaniye ve Karaman'ı kapsayan bir bütünlükte Çek Cumhuriyetimizin fahri konsolosluğu temsilciliği görevinin Mersin ile buluşturulmasından ve bu iller düzeyindeki ilişkilerin Mersin bağlantılı olarak sürdürülmesindeki takdirlerinden dolayı Sayın Cumhurbaşkanımıza içtenlikle şükranlarımızı sunuyorum" dedi.
Çek Cumhurbaşkanı Klaus da 6 yıllık aradan sonra Türkiye'ye tekrar bir resmi ziyaret gerçekleştirdiğini ifade etti. Her ziyaretinde Ankara dışında Türkiye'nin değişik bölgelerini de ziyaret etmeye çalıştığını kaydeden Klaus, bu çerçevede Mersin'e geldiğini vurguladı. Mersin'in çok dinamik bir şehir ve Türkiye'nin en büyük limanı olduğunun bilincinde olduklarını vurgulayan Klaus, "Mersin ili geleceğe bakan bir kent olarak, işadamlarımıza gelecek adına işbirlikleri için güzel bir ortam yaratacaktır. Heyetimde sadece Sanayi ve Ticaret Bakanı bana eşlik etmiyor, aynı zamanda Çek Cumhuriyeti tarihinde yurt dışı ziyaretinde bir cumhurbaşkanına eşlik eden en büyük ticaret heyeti eşlik ediyor. Bunun somut sonuçlarını bugün öğleden sonra beraber katılacağım İş Forumu'nda alacağımızı ümit ediyorum" diye konuştu.

"AB KAPISININ KİLİTLİ KALMASINI İSTEMİYORUZ"
Türkiye'nin AB üyelik sürecini Cumhurbaşkanı olarak tümüyle desteklediğini ve destekleyeceği söyleyen Klaus, şöyle devam etti: "Sık sık ve bariz bunu söylerim ve bunu söylememin birçok nedeni var. Bizler de seneler boyunca AB'nin kapısını çaldık, bu nedenle sizlerin durumunuzu ve düşüncelerinizi çok iyi anlayabiliyoruz. Biz bu kapıyı çalma konusunda başarılı olduk ve günümüzde bu kapının kilitli kalmasını istemiyoruz ve başka ülkelerin de AB'ye üye olmasını istiyoruz. Dün Ankara'da tekrarladığım bir demeci burada da tekrarlamak istiyorum. Türkiye'nin AB'ye daha dikkatli, daha sert bakması gerektiğini ve AB'ye bakarken pembe gözlüklerini artık indirmesi gerektiğini beyan etmiştim. Bunu burada da tekrarlamak istiyorum. Sayın Vali ve eşinin gözlerinde herhangi bir gözlük olmadığını görüyorum ve bu durumu çok net algıladıklarını düşünüyorum." Konuk Cumhurbaşkanı, Vali Güzeloğlu'na nazik daveti ve kabulü için de teşekkür etti.  Konuşmaların ardından Vali Güzeloğlu, Çek Cumhurbaşkanı Klaus ve eşine Türk el sanatlarını yansıtan bir armağan sunarken, Cumhurbaşkanı Klaus da asıl hediyesini akşam yemeğinde vereceğini belirterek, birkaç sene önce yazdığı ve Türkçe'ye çevrilen bir kitabını armağan etti.  Cumhurbaşkanı ve beraberindekiler daha sonra gezi ve incelemelerde bulunmak üzere Tarsus ilçesine gitti.

Editör: Barış Köksal