Mersin'in Tarsus ilçesinde 1979 yılında 150 metrekarelik atölyede ikinci el 5 tezgah ve 5 çalışanla Hasan ve Yunus Şemsi kardeşler tarafından kurulan bugün ise Mersin-Tarsus OSB’de 33 bin metrekare alan üzerinde 9 bin metrekarelik kapalı tesislerde 170 civarında çalışanı ile her türlü yüksek mukavemetli cıvata, somun ve saplama üretiminin yanı sıra rüzgar enerji santralleri için de bağlantı elemanları üreten Berdan Cıvata Sanayi A.Ş, ikinci kuşağın omuzlarında yükselişini sürdürüyor. 

Esra Şemsi, Hasan Şemsi'nin kızlarının en büyüğü olduğundan daha işin başında 1990 yılında babası ve amcasıyla çalışmaya başladı. Bu işin adeta içinde büyüyen, patron kızı olarak bir köşede oturup, ara ara çalışanlara talimatlar yağdırmak yerine bizzat işin içinde çalışan Esra Şemsi, kendisinden sonra bu işe katılan kardeşlerine ve kuzeni Leyla Şemsi'ye de örnek oldu.

Esra Şemsi, çalışma hayatında 23 yılı geride bırakırken kurumun her kademesinde görev almanın gururunu yaşıyor. İktisat Fakültesi mezunu olan Zeynep Şemsi Aysalar, firmada genel müdürlük görevini üstleniyor. İstanbul Üniversitesi Makine Bölümünde okuyan Hasan Şemsi'nin en küçük kızı Dilay Şemsi, aynı zamanda Tarsus Amerikan Koleji mezunu olduğundan yabancı dil avantajı sayesinde Fabrikada dış ticaretten sorumlu olarak görev yapıyor. Yunus Şemsi'nin makina mühendisi kızı Leyla Şemsi'nin sorumluluk alanı ise üretim müdürlüğü.

Her biri kendi alanında uzmanlaşan ikinci kuşak temsilciler, kurumsal bir firma olmanın farkıyla babalarını model alarak, her geçen yıl şirketlerini daha ileri seviyeye taşımanın heyecanını yaşıyorlar.
Türkiye genelinde kendi sektöründe faaliyet gösteren 5-6 firmadan birisi olan Berdan Cıvata Sanayi A.Ş, Türkiye’de Bağlantı Elemanları sektörünün en zengin test cihazları ile donanmış laboratuvarına sahip olduğu için TSE ve ISO 9001 Belgeleri dışında Türkiye’de bu sektörün ilk CE Belgesini ve ilk "Tucsamark Sertifikası"nı alarak kalitesini taçlandırdı. Berdan Cıvata, yine kaliteye yönelik " Ü ve AD 2000 W0 - AD 2000 W7" belgelerini almak için bir Alman Danışmanlık Firması ile sözleşme imzaladı.

Tarsus OSB’de 9 bin metrekarelik tesislerde 170 civarında elemanla cıvata somun saplama üreten ve ürünlerin yüzde 50 kadarını Almanya, İspanya ve Hollanda gibi Avrupa’nın sanayide gelişmiş ülkelerine ihraç eden Berdan Cıvata'nın yurtiçi müşterileri arasında ise Gama, Tekfen, Alsim Alarko, Astaldi, Özaltın, STFA, Çalık Holding gibi Türkiye’nin büyük müteahhitlik firmalarının yanı sıra Petkim, Tüpraş, TPAO gibi petrol ve enerji sektöründe faaliyet gösteren dev firmalar da bulunuyor.
Editör: Barış Köksal