Kalkınma Bakanlığı'nca finanse edilen, Mersin Valiliği'nin koordinasyonluğunda Mersin Ticaret ve Sanayi Odası Eğitim ve Kalkınma Vakfı (EKAV) tarafından yürütülecek proje ile 90 kursiyer mesleki eğitimden geçecek. Sosyal Destek Projesi (SODES) kapsamında iki etaptan oluşan ve ilk etapta 20 aşçı ve 25 servis hizmet görevlisinin yetiştirileceği kursların seçmeleri düzenlenen tanıtım toplantısının ardından yapıldı.
Tozkoparan Mahallesi Toroslar Teknik Eğitim Kursları (TORTEK) binasında gerçekleştirilen programa Toroslar Belediye Başkanı Hamit Tuna, MTSO EKAV Başkanı İbrahim Kiper ve proje yetkilileri ile faydalanıcılar katıldı.
Toplantıda konuşan MTSO EKAV Başkanı Kiper, projeye destek veren Toroslar Belediyesi'ne teşekkür ederek, kurslarla ilgili teknik bilgiler verdi. Proje ile kursiyerlerin eğitim sonunda iş bulma imkanına sahip olacaklarına değinen Kiper, Mersin'de aşçılık ve servis elemanı konusunda büyük bir açığın olduğunu kaydederek, “Hepinizin bu eğitimleri aldıktan sonra en iyi şekilde ve yüksek ücretlerle iş bulacağınıza eminim. Mesleki eğitimlerin yanı sıra sizlere bu eğitimi destekleyecek motivasyon ve kişisel eğitimler de verilecek. Projenin hayırlı olmasını diliyorum” dedi.
Kursiyer adaylarına mülakat öncesinde başarılar dileyen Toroslar Belediye Başkanı Hamit Tuna ise, işsizliğin önlenmesi konusunda mesleki eğitimin önemine değindi. Tuna, SODES kapsamında desteklenen 'Turizmde Hedef 2013' projesinin ortağı olarak Mersin'de yapılacak 2013 Akdeniz Oyunları öncesinde turizm sektörüne aşçı ve servis hizmet görevlisi kazandıracak olmanın mutluluğunu yaşadıklarını belirtti. Hazırladıkları Avrupa Birliği Projeleri ve açtıkları Toroslar Teknik Eğitim Kursları ile bugüne kadar binlerce kişiye mesleki eğitim verdiklerini ve iş bulmalarına vesile olduklarını kaydeden Tuna, "Belediye olarak açtığımız aşçılık branşındaki kurslar insanlarımız tarafından çok fazla talep gördü. Ve bu kurslardan mezun alan kursiyerler şimdi beş yıldız otellerde baş aşçı olarak çalışmaktadırlar. Mersin Üniversitesi ile diyaloglu bir çalışma içerisindeyiz ve çok güzel projelere imza attık. 2004 yılında Mersin Üniversitesi ile birlikte hazırladığımız AB projesi kapsamında aşçılık branşında eğitim gören bir arkadaşımız gönderdiği mailde Antalya'da beş yıldızlı bir otelde aşçı olarak çalıştığını ve 2013 Akdeniz Oyunları ile ilgili yapılacak etkinliklerde baş aşçı olarak görev yapacağını yazmış ve bize teşekkür etmiş. Bunları duymak bizleri oldukça mutlu etmektedir. Turizm sektöründe aşçılık çok önemli bir branş ve yetenektir. İşinizi sevin ve eğitim sürecinin şartlarına her zaman dikkat edin. Böylelikle bu eğitimi tamamladıktan sonra işsizler ordusu içerisinde bir iki adım önüne geçebilme şansınız olacaktır" diye konuştu.
Projenin tanıtım toplantısının ardından, Mersin Üniversitesi öğretim üyeleri tarafından yapılan mülakatlarda, kursiyer adaylarına mesleki konularda çeşitli sorular soruldu. 30 Mart 2012 günü, Mersin Anadolu Kız Meslek ve Meslek Lisesi'nde başlayacak olan SODES Turizmde Hedef 2013 Projesi meslek edindirme kurslarında kursiyerler, teorik ve pratik eğitimler alacak. 18-30 yaş arasında en az İlköğretim mezunu ve İŞKUR'a kayıtlı olma şartı aranan projede kursiyerlere Türk mutfağı öğretilecek. 180 saat servis hizmetleri görevlisi, 236 saat aşçılık olmak üzere 3'er aylık dönemler halinde eğitimlerin verileceği projenin ikinci etap kursları ise 15 Haziran 2012 tarihinde başlayacak.
Editör: Barış Köksal