Tabularla, baskıcı rejimle, sansürle büyütülen bir alt kültürün varlığını, adeta erkek olmayınca kadın severek dışavuran iki lezbiyen karakterin hikayesi.
 
İran'daki teokratik düzenin ortasında ülkenin gelişmiş burjuva sınıfından başı açık iki kızın, böylesi bir ‘Thelma ve Louise'likle sisteme karşı gelmeleri “Koşul”un ana çatısını oluşturmuş.
 
Bollywood ile Hollywood arasında duran bir dokudan seslenen eserin yaklaşımıyla evlilik, din, politik sansür gibi kavramları keskince hicvettiği görülebiliyor. Bu durum da genelde at gözlüğüyle belli bir noktaya takılı kalan İran sinemasından cesur bir kadın yönetmenin varlığıyla yüzleştiriyor bizleri.
 
Üstelik bu iki karakterin yakınlaştığı ve ön sevişme yaşadığı yataktaki ilk anı ‘sabah ezanı'nın okunmasına denk getirmesi de; dini liderli sistemle ne kadar sorunlu ve muhalif bir sinemacı olduğunu ispatlıyor Meryem Keşavarz'ın.
 
Bu marjinal İran filmi, “Koşul” adıyla 16-26 Şubat 2012 tarihleri arasında düzenlenen 11.!f İstanbul Bağımsız Filmler Festivali kapsamında Türk izleyicisiyle buluşmuştu.
 
Koşul, festivalin en çok tartışılan ve iz bırakan filmi olmayı başarmıştı.
Editör: Barış Köksal