Deprem sonrası yoğun göç ile karşı karşıya kalan illerde ortaya çıkan bir takım sorunları ve bu sorunların çözümüne ilişkin konuşan Alaca, hem depremzede vatandaşların hem de göç alan şehirlerde yaşayan insanların hayatlarında olumsuz etkiler bırakan olağan dışı sorunların planlı bir şekilde çözüme kavuşturulması gerektiğini belirterek, “Biliyorsunuz 6 Şubat depremi ile birlikte 11 ilimizde ciddi bir yıkım yaşanması neticesinde insanlar canlarını, evlerini, işlerini kaybetti ve asgari oranda yaşamlarını idame ettirebilecekleri bölgelere göç etmek durumunda kaldılar. Göç tercihlerini ise haklı olarak bölgeye yakın ve deprem riski az olan şehirlere yani Mersin başta olmak üzere Antalya, Konya, Ankara gibi illere yaptılar. 

Ani vuku bulan bir durumdan kaynaklı olarak bir anda 15 milyon insanın farklı şehirlere göç etmeye çalışması bir çok sorunu da beraberinde getiriyor. Bu sorunların en başında ise konut fiyatlarının artması geliyor. Depremzede vatandaşlarımızın yoğun olarak göç ettiği illerde ister istemez konut darlığı yaşandı ve var olan konutların da fiyatlarının afaki bir şekilde artması sorunu ortaya çıktı. Küresel kriz, enflasyon artışı nedeni ile zaten fahiş bir artış söz konusu iken göç dalgası da fırsatçıların önünü tam anlamıyla açmış oldu. İkinci bir problem ise istihdam problemidir. Göç eden depremzede vatandaşlarımızın hayatlarını devam ettirebilmeleri adına elbette ki çalışmaları ve kazanç elde etmeleri gerekiyor. Bir anda 15 milyon nüfusun yaşadığı bir bölgenin blok halinde çevre illere dağılması da haliyle büyük bir işsizlik sorununu da beraberinde getirmiş oluyor. Gözler görülebilir bir diğer sorun ise ulaşım ve trafik sorunu diyebiliriz. Göç alan şehirlerin çoğunun ulaşım ve trafik yapısı bu yoğun göçü kaldıramayabiliyor ve trafikte ulaşımın aksaması durumu ortaya çıkabiliyor” dedi.  

Özellikle konut ve kira fiyatlarında yaşanan fahiş fiyatların önüne geçilmesi için bir düzenleme getirilmesi gerektiğine dikkat çeken Alaca, göç alan şehirlerdeki işsizlik ve ulaşım gibi başlıca sorunların çözümüne ilişkin de şunları söyledi;

Başkan Tarhan: "Sahil şeridini tamamen yenileyeceğiz" Başkan Tarhan: "Sahil şeridini tamamen yenileyeceğiz"

“Öncelikle evlerini, işlerini, yakınlarını kaybeden insanların ivedi bir şekilde tespiti ile çözüme başlanması gerekiyor. İnsanların mevcutta kendi istedikleri bölgede yaşayabilme şartları var mı yok mu? Varsa bunların bir şekilde desteklenmesi yoksa da bu insanların alternatiflere nasıl yönlendirilebileceği ile ilgili uzman bir yönlendirme programının hayata geçmesi ya da bu insanların hangi bölgelerde, hangi işlerde, hangi yeteneklere daha uygun olduklarının tespit edilmesi ve gerekirse devlet destekli programlarla bu insanların çeşitli işlere yerleştirilip aynı zamanda işverene destek vermek suretiyle iki tarafı da memnun etme durumunun oluşturulması gerekiyor. Akabinde konut sektöründeki fahiş artışın doğal artış durumundan ayrıştırılarak fırsatçıların önünün kesilmesi gerekiyor. Bugün duyduğumuz konut fiyatları ve kira fiyatları korkunç seviyelere ulaşmış durumda. Bu sorunun gerekli düzenlemeler ile birlikte bir an önce çözüme kavuşturulması elzemdir. Bu kesin bir çözüm müdür? Kesin bir çözüm değildir fakat en azından insanlar kendi hayatlarına, yuvalarına, işlerine dönene kadarki süreçte onlara destek olabilecek çözümler olarak nitelendirilebilir”


 

Editör: Barış Köksal