ABD Merkez Bankası FED'in faiz kararı dün gece açıklanmıştı. FED Başkanı Jerome Powell, üçüncü kez yapılan 75 baz puanlık faiz artışının ardından yaptığı konuşmasında faiz artırımlarına devam mesajı verirken, “Faizleri indirmeden önce enflasyonun yüzde 2'ye gerilediğinden emin olmalıyız. Enflasyonun yüzde 2'ye doğru gittiğinden emin olduğumuzda faiz artırımı hızını yavaşlatacağız” dedi. Gözler Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'na çevrilmişti. Merkez Bankası faiz kararını açıkladı. Eylül ayında faiz oranını 1 puan indirerek yüzde 12 olarak açıkladı.

Merkez Bankası faiz kararı ne oldu?

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası, bu yıl Ocak, Şubat, Mart, Nisan, Mayıs, Haziran ve Temmuz aylarında beklentilere paralel olarak faizde herhangi bir değişikliğe gitmemişti. Ağustos ayında  yüzde 14’den yüzde 13’e indirilmesine karar vermişti.

Eylül ayında Para Politikası Kurulu (Kurul), politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranının yüzde 12 olarak açıkladı

Prof. Dr. Naci Görür'den Tokat depremi sonrası dikkat çeken uyarı Prof. Dr. Naci Görür'den Tokat depremi sonrası dikkat çeken uyarı

Merkez Bankası faiz kararı açıklandı - Resim : 1

Dolar endeksinde yeni zirve

Dolar endeksi, dünkü Fed faiz kararı öncesinde 110,87 seviyesine çıkarak 20 yılın zirvesini görmüştü. Endeks 7 Eylül’de 110,76 ile en yüksek seviyeyi görmesinin ardından ECB faiz kararıyla 107,70’e gerilemişti. Fakat ABD’de enflasyonun yüksek kalması nedeniyle Fed’in agresif faiz sürecine devam edeceğini açık bir şekilde belirtmesiyle endeks tüm zamanların rekorunu tazeledi. Dolar endeksi dün akşam Fed kararı sonrası Powell’ın açıklamalarıyla 111,53’e yükseldi.

 FED'in kararının ardından altın yükseldi

Gram altın fiyatları bir süredir 970-985 lira aralığında hareket ediyor. Dün 982 liradan günü kapatan altının gram fiyatı Fed kararı sonrası kapalı piyasada 1004 liraya kadar yükseldi. Ancak bu sabah 978 lira seviyelerinde bulunuyor.

Editör: Barış Köksal