Adana Sağlık Hakkı Meclisi üyeleri, Adana-Osmaniye Tabip Odası'nda bir araya gelerek, 'Genel Sağlık Sigortası' ile ilgili olarak ortak bir açıklama yaptı, endişe ve tepkilerini dile getirdi. Burada konuşan Resmiye Kaya, 1 Ekim 2008 tarihinden bu yana ertelenen ve 1 Ocak 2012 tarihi itibariyle de bütünüyle uygulamaya konulan; 'Genel Sağlık Sigortası' ile birlikte 'paran kadar sağlık dönemi'nin başladığının öne sürdü. Kaya, 'gelir testi'nin bugün son günü olduğunu hatırlatarak, “Yani halkımızın devlete kendisinin yoksul olduğunu ispatlamasının son günü” yorumunda bulundu.
 
Kaya, açıklamasını da şöyle sürdürdü; “Geliri 295 TL'den az olanlar yoksul, 295 TL'den 1 kuruş fazla olanlar zengin sayılıyor. Gelir testinde gelir sayılacak kalemler; kirada ödenen para, kirada oturmuyor annenin, babanın yanında oturuyorsan bile o da kira geliri sayılacak, 'Annemden borç alarak yaşıyorum' desen bile babanın aldığı emekli aylığı, annenin evde bakım parası veya çocuğunun devletten aldığı öğrenci bursu, 65 yaş aylığı, sosyal yardımlar, özürlü aylığı, mutfağınıza kaç defa et, süt, sebze girdiği yani kredi kartıyla yaptığınız market alışverişi yani aslında gelirin yok ama harcaman var denilecek her şey gelirden sayılacak ve normalde insan hakkı olan sağlık hakkına ulaşabilmek için sağlık primi yatırmak gerekecek” dedi.
 
Genel Sağlık Sigortası'nda kişinin; 'Ben sağlık primimi ödeyemiyorum' deme gibi bir durumlarının söz konusu dahi olamayacağını savunan Kaya, “Ya da 'Benim herhangi bir sağlık sorunum yok, hastaneye da nasıl olsa işim düşmüyor Genel Sağlık Sigortası (GSS) beni ilgilendirmez' diye düşünmeyin sakın. Yıllarca hiç hastaneye uğramasanız da GSS borcunuz gecikme zammı eklenerek hesabınızda birikiyor. Bir gün hastaneye düştüğünüzde ise tek bir gün prim borcunuz olsa dahi acil serviste bile sağlık hizmeti alamayacaksınız. 'Ben SGK'nın sağlık yardımını istemiyorum kendi cebimden ödeyeceğim veya özel bir sigorta şirketine sağlık sigortası yaptırıp poliçe satın alacağım' deseniz bile sağlık hakkından yararlanamayacaksınız. İster cebinizden harcama yaparak, ister 'Özel sigorta poliçesi satın alarak sağlık hakkından yararlanmak istiyorum' diyemeyeceksiniz. Devlet diyor ki; Herkes GSS primini bana zorunlu olarak ödemek zorundadır, ancak ondan sonra özel sigorta yaptırabilirsiniz” ifadesini kullandı.
 
Yapılan düzenlemelerin ardından artık acil servisteki hizmetlerin dahi paralı hale getirildiği yorumunda bulunan Resmiye Kaya, “Yani 'Siz yeşil banda uygun görünüyorsunuz?' denildiği zaman eczanede ilaç alırken, acilde muayene olduğunuz halde cebinizden para çıkacak.
 
Telefonla randevular bile ücretli hale getirildi. Şimdi soruyoruz; GSS halkımıza ve topluma yararlı bir modelse neden milletvekilleri, Anayasa Mahkemesi üyeleri ve yakınları sigorta kapsamına alınmıyor? Ya da tersten soralım; GSS iyi bir model değilse neden bizler ve halkımız kurban ediliyoruz? Adana Sağlık Hakkı Meclisi üyeleri olarak, sağlık sisteminin soygun sistemine dönüştüğünü, işlerin iyileşeceğine daha da kötüleştiğini görüyoruz” diye konuştu.
Editör: Barış Köksal