Foto Galeri

Türkiye’nin ‘gül’ü Mersin’de üretiliyor

Türkiye’nin ‘gül’ü Mersin’de üretiliyor

Türkiye’nin ‘gül’ ihtiyacının yüzde 65’ünün Mersin’den karşılandığını biliyor muydunuz.? NTR Naturel Tarım Genel Müdürü Özhan Özdemir ile oldukça keyifli bir sohbet gerçekleştirdik..

Türkiye’de iç pazarda kullanılan ‘gül’ ihtiyacının yüzde 65’inin Mersin’de yetiştirildiğini biz de bilmiyorduk.. Ta ki geçtiğimiz günlerde Yenice’de bulunan bir tesisi ziyaret edene kadar.. Mersin’in genç girişimcilerinden Özhan Özdemir’in Genel Müdürlüğü’nü yaptığı NTR Naturel isimli tesis Türkiye’nin gül ihtiyacının yüzde 65’ini karşılıyor..

NTR Naturel’i tanıtmasını istedik Özhan Özdemir’den; o da anlattı:

‘Türkiye’de kaliteli üretimi ilke haline getirmiş olan NTR Naturel Tarım, Naturel tarım Ürünleri Üretim ve Pazarlama Ticaret A.Ş., adı altında Türk tüketicisini Avrupa standartlarında üretim ve kaliteli ürünler ile tanıştırmak amacıyla Ocak 2000'de Yenice/Tarsus'ta kuruldu.

Türkiye'nin girmekte çok geç kaldığı modern tarım alanında öncü olmak ve diğer yatırımcılara yol göstermek felsefesi ile dünyadaki en modern teknolojik altyapıya sahip sera sistemlerini üreten Hollandalı ve Fransız firmaları ile işbirliğine gidildi. Tamamı 104 dekar olan arazi üzerinde 30 dönüm kapalı alanı bulunan NTR Naturel, her geçen zaman içerisinde portföyüne yeni yapılanmalar yeni ürünler ekleyerek gelişimini sürdürmektedir. Tamamen bilgisayar kontrolü ile yönetilen Türkiye'nin en modern seralarını bünyesinde bulunduran NTR Naturel tarımın kurulum inşaatı Temmuz 2000'de başladı ve çalışanlarının büyük özverisi ile 3.5 ay gibi kısa bir süre içinde tamamlandı..

NTR Naturel, kesme gül, baston gül, minyatür gül piyasasındaki büyük boşluğu doldurarak, ithalatı önemli ölçüde azalttı ve ülke ekonomisine önemli katkıda bulundu.

Üstün kaliteli güllerini tüm Türkiye'ye tanıtan NTR Naturel, kendi sektöründe marka haline gelerek pazar lideri konumuna ulaştı.

Günlük ortalama kaç gül kesimi yapıldığını sorduğumuzda biz de sizler gibi şaşırdık; çünkü Özhan Özdemir günlük olarak ortalama 10 bin civarında kesim yapıldığını ifade etti.. Bu gerçekten çok büyük bir rakam..

Özhan Özdemir; ’22.5 dönüm kapalı modern seramız var.. Burada 10 Bin gül günlük olarak kesilir ve nakliye ile Türkiye’nin dört bir yanına dağılır.. Bizim yetiştirdiğimiz güller uzun ömürlü olduğu için satıcılar tarafından tercih edilmekte.. Yetiştirdiğimiz gülün vazo ömrü 15 gün.. Bunun için uzun uğraşlar veriyor, teknolojiyi sonuna kadar kullanıyoruz’ dedi.

Sektörün en büyük sıkıntısını sorduğumuz Özhan Özdemir, ‘İthal çiçek bizim için büyük sıkıntı.. Özellikle özel günlerde ithal gül çok fazla olur.. Bizim üretimimiz ile ithal gül arasında çok fark var.. Bizim de ihracat yapmamız için kapasitemizin çok üstüne çıkmamız gerek.. Eğer biz ürettiğimiz gülü yurt dışına ihraç edersek o zaman Türkiye’de gül fiyatları çok yükselir.. Türkiye’de yaşayanlar ithal gülü ucuz olduğu için tercih ediyorlar, fakat bize gül ithal eden ülkeler de bizim yetiştirdiğimiz gülleri istiyor.! Garip bir çelişki’ dedi..

Özhan Özdemir’e ‘gülün başkenti Isparta değil miydi.?’ Diye soruyoruz; aldığımız cevap oldukça ilginç: Biz modern tarım yapıyoruz; yani topraksız tarım.. Bundan dolayı yetiştirdiğimiz güllerden reçel, gül suyu gibi yan ürünler çıkmaz.. Ama Isparta organik tarım yapıyor.. Bundan dolayı da gül ile ilgili aklınıza gelebilecek her türlü yan ürünü Isparta’da bulabilirsiniz..