MERSİN

Dr. Dt. Sancar Şimşek: Gömülü dişler cerrahi işlemle alınmalıdır

Ağız Diş ve Çene Cerrahisi Uzmanı Dr. Dt. Sancar Şimşek, gömülü 20 yaş dişlerin çekimi ile ilgili önemli bilgiler aktardı. Dr. Dt. Şimşek, 20 yaş dişlerin arka kısımda kaldıkları için yeterli bakımın yapılamamasından kaynaklı olarak geniş çürüme ve enfeksiyona neden olduklarını belirterek bu gibi durumlarda gömülü dişlerin cerrahi işlemle alınması gerektiğine dikkat çekti.

Ağız Diş ve Çene Cerrahisi Uzmanı Dr. Dt. Sancar Şimşek, "20 yaş dişleri (3. Büyük azılar) ağzımızda en geride yer alan dişlerdir ve genellikle anormal açılarda ve pozisyonlarda bulunurlar dolayısıyla normal fırçalamayla bakımları çok sıklıkla yetersiz kalmaktadır. Bu nedenle bu dişlerde geniş çürükler oluşmakta ya da çevresindeki dokularda enfeksiyonlar oluşabilmektedir ve bu durumda pek çok kişide cerrahi olarak çekilmeleri gerekli olur.

Bu dişlerin çekimi, dişlerin pozisyonu ve gömüklük derecesine göre(tam/yarım) farklılık göstermektedir. Tamamen ağza sürmüş durumda olduklarında dikişsiz olarak çekilebildikleri gibi ağızda kısmen gözükmekteyse ya da hiç gözükmüyorsa cerrahi olarak çekilmesi ve ardından dikiş atılması gerekebilmektedir. Bu dişlerin çekimi normal diş çekiminden farklıdır ve daha fazla bilgi, tecrübe ve beceri gerektirir dolayısıyla her zaman ağız, diş ve çene cerrahisi uzmanları tarafından yapılmalıdır. Böylece işlem sonrası yaşanabilecek; komşu dişlerin kaybı ya da hasarı, ağrı, yanakta şişlik ve kanama gibi komplikasyonların şiddeti çok daha düşük ve ilaçlarla kontrol edilebilir olacaktır. 20 yaş dişleri bazı ender durumlarda ağza doğru açıda ve pozisyonda tamamen sürebilmişse ve ağız hijyeni çok doğru ve düzgün bir şekilde uygulanmaktaysa, sağlığını koruduğu sürece çekilmesinin gerekli olmadığı durumlar da olabilir. Her 20 yaş dişinin çekimi gerekli değildir" dedi.