Yılda yüz binlerce ton atığı geri dönüştürerek topluma kazandıran ÇEVDOSAN, kaleme aldığı bilinçlendirme yazısı ile topluma çağrıda bulundu. Geri dönüşümün önemine dikkat çeken ÇEVDOSAN Yönetim Kurulu Başkanı Emre Akbaş şu ifadelere yer verdi;

Mersin'de '1923 öğrenci 23 Nisan' konseri verdi Mersin'de '1923 öğrenci 23 Nisan' konseri verdi

“Hızına yetişmenin mümkün olmadığı kadar süratle değişen ve dönüşen bir dünya ya da gelecek var önümüzde artık, şayet var olabilecek ise. Giderek artan bir nüfus, azalan yiyecek stoku ve bunu yeniden var etmekte yetersiz kalan doğal kaynaklar. Yerel veya ulusal problemlerin biriktirdiği sorunlar artık yerini küresel problem ve çatışmalara bırakırken, oluşan ağır enkaz insan sermayesinin yanında bu yaşlı gezegenimizi iyice yordu ve kendini yenileyebilme kabiliyetinden bir hayli uzaklaştırdı. Durmadan hırpalanan, en acımasız şekli ile davranılan doğa sıklıkla çok sayıda ve çeşitte  çevre felaketi ile son damlanın taşmak üzere olduğunu haykırıyor,  her fırsatta yıkıcı doğa hadiseleri ile kendini  gösteriyor.
               
Birçok insan gezegenimizin tahmini yaşını bilmese de milyonlarca yılı bulan bir mazisi olduğu noktasında bir şeyler duymuş veya biliyordur. Bu muazzam geçmiş esasında örnekleri ile canlı hayatının devamı için üzerine düşeni bugün bile, zarar verilmediğinde ne denli kusursuz yapabildiğini suyuyla, tertemiz havasıyla göstermektedir. Ancak ne yazık ki çevre bilincinin, doğayı koruma hassasiyetinin geliştiği ve çevreyi koruma kanunlarının sıkı ve dikkatli uygulandığı yerler hariç, gezegenin büyük bir kısmı, çok büyük çevre katliamlarına maruz kaldı. Çok yakın tarihte kıyaya vuran bir balinanın midesinde 115 parça plastik bardak, 4 plastik şişe, 25 naylon poşet, iki çift parmak arası terlik ve binden fazla farklı plastik parçalar çıktı. Bu korkunç örnek bile başlı başına dünyamızın maruz kaldığı acımasız muameleyi çok acı bir şekilde göstermektedir. Sayısız örneğin verilebileceği böylesi bir zamanda belki de artık çok gecikilmiş olsa da geçici, doğru olmayan, popülist yaklaşımlar yerine artık hızlı, ayakları yere basan kurumsal duruş, öneri ve çözümler sunmalıyız. Elbette çok fazla alternatife konu olsa da bu mesele de artık taşın altına elin konulmuş olduğu, bir çözümün yanında ayrıca bir katma değer oluşturulabildiği örnekler söylemeli ve çözümler sunmalıyız. Tam olarak bu noktada “geri dönüşüm”  kavramından ne kadar haberdarız veya bu kavramın ortaya çıkardığı etkinlik, katkı, sermaye ve ekonomiden ne kadar haberdarız. Bugün geri dönüşüm müessesi ile kağıttan plastiğe, plastikten tekstile ve oradan şişeye onlarca başlık altında toplayacağımız madde ve ürün hem dönüştürülerek ekonomiye kazandırılıyor hem de çevreyi kirletmekten kurtarılıyor. Hiç şüphe yok ki burada sağlam ve samimi bir kurumsallaşma anlayışı ve ahlakı bir fark oluşturup ekonomi ve çevreye çok ciddi katkıda bulunabiliyor.
                  
Mersin ili içerisinde sokak ekonomisinden gelen iskeletini geri dönüşüm atık maddelerin ayrıştırılması ve ekonomiye kazandırma üzerine kuran ÇEVDOSAN, ilinde ve bölgesinde bu alanda fark ve farkındalık oluşturuyor. Binlerce ton atık maddenin, kağıdın, plastiğin boşaltıldığı bir küçük bölgede bile oluşan tahribatın böylesi mütevazi bir sokak ekonomisi  kültürü ile  büyük ses getirmesi ve katma değer oluşturabilmesi ilk olarak yorgun ve bitkin gezegenimize bir vefa borcu iken; insanımıza istihdam oluşturmak ve özellikle  genç kuşaklara yaşanılabilir bir çevre, bir dünya bırakmak, çevre bilinci ve kültürlenmesini sağlayabilmek,  insana ve doğaya saygının bir gereğidir.  Elbette tüm bu hususlara ekleyebileceğimiz en önemli nokta bu meseleyi sürdürülebilir bir hale getirmektir. Hiç şüphe yok ki, bu hususta çok az şeyin yapıldığı ortamda atılan bu kıymetli adımlar yaşanılabilir bir çevre adına büyük umutlardır”

Editör: Barış Köksal