Sizi tanıyabilir miyiz? 

1991 yılında Van’ın Erciş ilçesinde doğdum. İlk, orta ve lise eğitimimi Mersin’de tamamladım. Üniversite yaşamının bilgi, kültür ve kendini daha fazla geliştirme yolunda önemli bir basamak olduğu farkındalığı ile iki üniversitede öğrenim gördüm. İlk üniversite eğitimimi 2009-2013 yılları arasında Afyon Kocatepe Üniversitesi İşletme Bölümü’nde tamamladım. 2014-2018 yılları arasında ise Mersin Üniversitesi Çevre Mühendisliği ile kendime yeni bir uzmanlık alanı ekledim. Öğrenmenin ömür boyu olduğu bilinci ile Çukurova Üniversitesi İş Sağlığı Bölümü’nde de yüksek lisansıma
devam ediyorum. Aynı zamanda Türkiye Sıfır Atık Geliştirme Derneği (TÜSAD) Yönetim Kurulu Üyeliği ile birlikte, Genç MÜSİAD Başkan Yardımcılığı görevini de sürdürüyorum. Tüm bu yoğun tempoda en değerli destekçilerim ise eşim, kızım Mina ve oğlum Emir Adnan.

Şirketinizin faaliyet alanları nelerdir?

Çevdosan’da, atık ön işleme (ambalaj, tehlikesiz atık) alanında ve plastik geri kazanımda; granül, pet çapak ve pet fleks üretimiyle faaliyet gösteriyoruz. Sıfır atık kapsamında, yaklaşık 40 belediyeye kaynağında ayrı toplama ve birçok köklü sanayi kuruluşuna da geri dönüşüm alanında hizmet verdik. Aktif olarak belediyelerle ve sektörünün önemli sanayi kuruluşlarıyla çalışmaya devam ediyoruz.

Mevcut yatırımlarınız ve gelecek hedefleriniz nedir?

Mersin merkez tesisimizde atık ön işleme yapıyoruz. Aynı zamanda Mayıs ayında üretimine başladığımız polipropilen geri kazanım hattımız faaliyete geçti. Çevdosan olarak, Diyarbakır OSB’de 2019 yılından bu yana pet flake üretimimiz de devam ediyor. Bir yandan, Silifke OSB’de atık ön işleme ve entegre geri dönüşüm tesisimiz tam kapasite çalışıyor. Bununla birlikte, Mersin merkezde yıllık 12 bin ton kapasiteli pet flake tesisi yatırımımız da sürüyor. Gururla söylemeliyim ki; Çevdosan A.Ş. olarak, 3 ayrı tesiste yıllık 100 bin ton atık işleme kapasitesine sahibiz. Ayrıca, Akbaş Yaşam İnşaat markamızla 2022 yılı itibari ile inşaat sektöründe de yatırımlarımıza başladık. Yer aldığımız her işte, ARGE çalışmalarımız, kalitemiz ve teknolojik altyapımızla sektörünün öncü firması olmak gelecek hedefimiz.

İş hayatına yeni başlayan gençler için önerileriniz nedir?

Yeni mezun arkadaşlarımız teorik bilgiler ile mezun oluyorlar. Öğrendiklerini pratikte de uygulamaları, hayatlarına entegre etmeleri iş hayatında kendilerine çok kolaylık sağlayacaktır. Ne yazık ki mezun olan çoğu mühendisin temel programlara bile hakim olmadığını üzülerek gözlemliyoruz. Mezun olup kısa sürede hemen istedikleri konuma gelmek istemelerinin, onları olumsuz yönde etkilediğini düşünüyorum. Mücadele verip, sektörü tanıyıp, sağlam ve yavaş adımlar ile ilerlemeliler. Okul hayatları süresince dil öğrenip, bilgisayar programlarına hakim olarak, meslekte karşılaşacakları her konuda kendilerini geliştirmeleri gerekmektedir. Teknolojiyi yakından takip etmeli, araştırmacı olmalı, zamanı yönetme konusunda kendilerini geliştirmelidirler. Sadece diploma almaya odaklanmamalı, pratikte de kendilerini geliştirmeye özen göstermelidirler. 

Sektörün geleceği ve sizin sektöre kattığınız katma değeri değerlendirir misiniz?

Geri dönüşüm sektörü, yaşam var olduğu sürece faaliyetlerine devam edecek bir sektördür. Gün geçtikçe de sektör büyümekte, yeni teknolojiler ile farklı ürünler elde edilmektedir. Firmamız, plastik konusunda da özverili çalışmaları ile Türkiye’de önemli bir noktadadır. Türkiye’nin sektöründe en büyük markalarından biri olma yolunda çalışan ve kaliteli üretim yapan bir firmayız. 

Eklemek istediğiniz bir şey var mı?

Tayfun Kaya: Gümrükleme ve lojistikte fonksiyonel hizmet veriyoruz Tayfun Kaya: Gümrükleme ve lojistikte fonksiyonel hizmet veriyoruz

Her insan günde yaklaşık 1 kg çöp üretir. Bunun da %20’si ambalaj atığıdır. Yaşam var olduğu müddetçe atık olacaktır, bu gerçeği göz ardı edemeyiz. Bunun bir soruna dönüşmesine izin vermek yerine, dünyamızın sınırlı kaynaklarını korumak için bireysel çaba da göstermeliyiz. Atıklarımızı doğru bir şekilde evlerde (kaynağında) ayrıştırarak, ekonomiye katkıda bulunabiliriz. Doğaya çöp atmamalı, canlıların yaşam alanlarını görmezden gelmemeliyiz. Küresel iklim krizinin konuşulduğu şu günlerde etkin ve verimli şekilde atıklarımızı doğru ve kontrollü yönetmeliyiz. Çocuklarımıza temiz bir gelecek bırakmak için çabalamalıyız, onlara da bu farkındalığı erken yaşta aşılamalıyız. Atıkların soruna dönüşmesini değil, gelecek için değere dönüşmesini desteklemeliyiz.


 

Editör: Barış Köksal