Sizi tanıyabilir miyiz?

Ben Can Berk Candır, Adana’da doğdum. İlköğretim hayatım Tarsus’ta geçti, sonrasında lise eğitimimi İsviçre’de Institute Monte Rosa’ da tamamladım. Üniversite için önce Boston’da Suffolk Üniversitesinde işletme bölümünü okudum sonrasında ise Mersin’de Çağ Üniversitesinde okudum. İş hayatına ham madde ithalatı ve gübre imalatı ile başladım ve hala bu sektörde devam etmekteyim. Aile firmamızda  ikinci nesil yönetici olarak yer almaktayım. Benim işimde başarılı olmamı sağlayan en büyük motivasyon kaynağım ve desteğim eşim Ceren Candır ve oğlum Osman Lutfi Candır.

Firmanızın kuruluş süreci ve bugün gelinen noktadaki faaliyet alanlarını aktarır mısınız?

Mersin merkezli olarak 1988 yılından beri Çukurova bölgesinin en köklü gübre markalarından biriyiz. Bugün gelinen konumda gübre ham maddesi ithalatımız ve gübre imalatımız mevcuttur. İmalatımız azot, fosfor ve potasyum bileşenlerinin oluşturduğu orgomineral gübre üzerinedir. Akdeniz bölgesinde diğer gübre üreticilerine de ham madde tedarik etmekteyiz. Bu bölgede en etkin ham madde tedarikçilerinden biriyiz. Yeni tesis yatırımımızla, geniş  bayi ağımıza senelik 35.000 ton gübre üretmekteyiz. Tarım ürünü olarak satışlarımızın haricinde Akdeniz bölgesinde yer alan sanayi kuruluşlarını da çeşitli ürünler ile desteklemekteyiz. Şu an Mersin merkezli ofisimizde ham madde üzerine odaklanmış bulunmaktayız, Yenice’de ise gübre üretim fabrikamız bulunmaktadır.

Mevcut yatırımlarınız ve gelecek hedefleriniz nelerdir?

Yenice tesisimizi yeni kurduk. 6 dönüm araziye sahip yenice tesisimizde hem fiziki hem de teknolojik yatırımlarımız devam etmektedir. Yeni tesisimizde kapasitemizi senelik 20.000 tondan 35.000 tona çıkardık, bu süreçte üretim teknolojileri üzerine yatırımlarımız oldu. Yeni üretim tesisleri kurmak için çalışmalarımız devam etmektedir, daha büyük kapasitelerde çalışmayı hedefliyoruz ve hedefimiz Tarsus Organize Sanayi Bölgesinde en az 10 dönüm üzerine bir tesis kurmaktır. Tesis yatırımları hariç ham madde tedariğimizi de güçlendirmemiz önemli, şu an senelik en az 55.000-70.000 ton arası ham madde ithalatımız bulunmaktadır bu rakamları ilk etapta 80.000-100.000 ton arasında görmeyi hedeflemekteyiz. Bayilerimizin, diğer üreticilerin ve en önemlisi çiftçilerin de bizim ürünlerimizle beraber büyümesi ise en büyük hedeflerimizden biridir.

Sektörünüzün geleceği ve sizin sektöre kattığınız katmadeğeri değerlendirir misiniz?

Tarım ülkesi olarak sektörün geleceği tarımın kalitesine ve tarıma olan desteğe bağlıdır. Yeni üreticilerle tanıştığımız son zamanlarda artan üretici sayısına rağmen piyasadaki talebi karşılanmadığını görmekteyiz.

Biz Ceyda Madencilik olarak sektörde bir standart ve güven oluşturduk, analiz garantili ürünlerimizde nihai kullanıcı olan çiftçinin üründen memnun kalması için kalite en önemli standartımız oldu. Diğer üretici firmaların ise gübre ham maddesinde güvenilir bir kapısı olduk ve senelik ihtiyaçlarına göre ham madde yatırım programlarımızı oluşturduk.

Belhanda ile yollar ayrıldı Belhanda ile yollar ayrıldı

Son olarak eklemek istediğiniz bir şey var mı ?

Tarım bu ülkenin en güçlü unsurlarından biridir ve tarımı kalkındırmak hepimizin görevidir. Bu topraklarda yetişen ürünün kalitesinde biz üreticilerin büyük rolü ve sorumluluğumuz var. Ülkenin temel direklerinden biri olan tarım sektörünün gelişimine katkıda bulunan ve yeni yatırımlar yapan şirketler de görmek isteriz. Sonuç olarak tarım sektöründe hepimiz birbirimizin sektöre verdiği emeğe bağlıyız.

Editör: Barış Köksal