Seyhan Kaymakamı Ahmet Okur ile Seyhan Belediye Başkanı Zeydan Karalar’ın yanı sıra Milli Eğitim Müdür Vekili Muharrem Gelen, Seyhan İlçe Milli Eğitim Müdür Vekili Musa Yıldızhan’ın da katıldığı etkinlikte, Manisa ili Soma İlçesinde meydana gelen maden kazası nedeniyle müzik ve eğlence bölümleri iptal edildi. Törenin açılışında konuşan Adana Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi Müdür Vekili Cebrail Şahin, amaçlarının; iş dünyası ile bu kesime kalifiye eleman kazandırmayı amaçlayan okulun tüm unsurlarının bir araya getirilmesi olduğunu dile getirerek, “İlkini düzenlediğimiz bu organizasyonu geleneksel hale getirmek istiyoruz. Bugün ortaya çıkan bu tablo, amacımıza ulaşacağımız yönünde önemli bir gösterge olmuştur. Ekonominin temel unsurları olan meslek liseleri ile sanayicilerin sık sık bir araya gelmesi hem istihdam, hem de katma değer yaratacaktır” diye konuştu.
Öğrenciler tarafından hazırlanan ürünlerin yanı sıra kara kalem resimlerin sergilendiği, geçmiş dönem mezunlarının başarılı hikayelerinin anlatıldığı etkinliğin en önemli bölümünü konuşmacı olarak Adana Ticaret Odası Başkanı Atila Menevşe, Adana Sanayi Odası Yönetim Kurulu Üyesi İsa Tuzcu ve KOSGEB Adana Hizmet Müdürü Hamit Sucu’nun konuşmacı olarak katıldıkları, “Mesleki Eğitim, İstihdam ve Girişimcilik” adlı panel oluşturdu.
Panelde konuşan ATO Başkanı Atila Menevşe, iş piyasasında olmanın tek yolunun bir işyerinde çalışmak olmadığını ifade ederek, “Hatta daha iyisi kendi işinin sahibi olabilmektir. Siz gençler bu hayali kurmaktan sakın kaçınmayın. Bizim halkımızın girişimcilik potansiyeli batılı ülkelere kıyasla oldukça yüksektir. Batı toplumlarında kendi işini kurmak, kendi işinin sahibi olmak isteyenlerin oranı yaklaşık yüzde 10 iken, ülkemizde bu oran yüzde 50’ dir. Yani her iki kişiden biri kendi işini kurmayı istemektedir. Bu çok büyük bir girişimcilik potansiyeline sahip olduğumuzu göstermektedir” diye konuştu.
Menevşe, iş dünyasının en önemli sorunlarından birinin kalifiye eleman temini olduğuna işaret ederek, “Meslek Liseleri, bu anlamda önemli bir misyon üstlenmiş ve sorunun çözümüne kısmen de olsa katkı sunmuştur. Ancak önemli olan bu mesleki bilgiyi girişimcilik ruhuyla bir araya getirip, katma değere dönüştürmektir” dedi.
Günümüz Türkiye ekonomisindeki en önemli sorunun istihdam olduğunu belirten ve bu konuda bir yarışın söz konusu olduğunu anlatan Menevşe konuşmasında şu görüşlere yer verdi:
“İş bulmak için bu denli artan bir talep varken iş arayanların kendilerinin ayırt edilmelerini sağlayacak şekilde donanım sahibi olmaları gerekmektedir. İş aramaya başlamadan önce kendi farklılıklarını keşfetmek, bunları geliştirmek rekabet ortamında bugün için bir zorunluluktur. Bu bakımdan genç arkadaşlarım, mesleklerinin yanında, yeni teknolojileri kullanma, iletişim, pazarlama araçlarını tanıma gibi destekleyici alanlarla kendilerini farklılaştırmalıdırlar. Adana Ticaret Odası sizlerin iş hayatına atılmanızda her zaman destek olacaktır.”
Adana Sanayi Odası Yönetim Kurulu Üyesi İsa Tuzcu da, Sanayide çalışacak elemanların öncelikle teknik resim bilgisi, iyi resim okuyabilmesi, ölçü ve toleransları iyi değerlendirmesi, ölçü aletlerini iyi kullanmayı bilmesi gerektiğini belirterek, “Eğitimde en önemli faktörlerden biri de öğretmendir. Okullardaki mesleki eğitim süreleri ve atölye çalışmaları süreleri yeterli olmayabilir. Ancak meslek dersleri ve atölye öğretmenleri okulun imkanlarını iyi bilmeli ve kullanmalıdır. Buna ilave olarak çevresindeki sanayinin olanaklarını iyi tanımalı ve staj olanaklarından öğrencilerini nasıl yararlandıracağını araştırmalıdır. Sanayicilerimizin de okulları görüp tanıması gerekir ancak sanayicinin yoğun iş yükü ve problemleri nedeniyle bunu yapma olanakları kısıtlıdır. Artık ileri teknolojiler ile çalışmak durumundayız. Bilgisayar teknolojileri her alanda kullanılması gereken bir unsur olmuştur. Dolayısıyla okullarımızdaki eğitimlerde de bu teknolojilerin öğretilmesi ve öğrencilerin yararlanması gerekir” dedi.
KOSGEB Adana Hizmet Müdürü Hamit Sucu da, kurumun küçük ve orta boy sanayi işletmeleri ve girişimcilere yönelik desteklerini anlattı. Sucu, “KOSGEB kendi işini kuranlara 30 bin TL. geri ödemesiz hibe vermektedir. Bir yıl sonra da 70 bin TL. bir yıl geri ödemesiz 4 yıl faizsiz işletme kredisi vermektedir. Ya da iyi bir iş fikriniz var ve bu fikrinize bir işadamı finans sağlarsa devlet bunu vergiden düşmektedir. Girişimcilerden başlangıç döneminde vergi alınmamaktadır. Açacağınız işletmelerin makine, ekipman, teçhizat, personel giderleri çeşitli bakanlıklarca veya özel şirketlerce farklı fonlarla desteklenmektedir. Bu fırsatları değerlendirmeniz hem sizin hem de ülkemizin refahı için çok önemlidir. Bu nedenle girişimciliği daima aklınızın bir yerinde tutunuz. İyi, farklı ve karlı bir iş fikriniz varsa bunu hayata geçirmek için çaba sarf ediniz” görüşlerini dile getirdi.
Editör: Barış Köksal